Ergenlerde Depresyon Belirtileri Nelerdir?

Uzman SühaN

Administrator
Ergenlerde Depresyon Belirtileri Nelerdir?
Ergenlerde depresyon belirtileri kişiye göre değişebilir ancak karakteristik belirtileri arasında ruh halinde 2 haftadan uzun süre yaşanan değişiklikler ve dalgalanmalar gösterilmektedir.

Sinirlilik

Depresyonda olan ergenler çok kolay sinirlenir ve genellikle huysuz olarak tanımlanır. Bu davranışlar karakterin bir parçası olarak da görülebilir ancak normalde mutlu, sakin ve kolay geçinilen birinin aniden sinirlenmesi, düşmanca tavırlar sergilemesi, öfke patlamaları yaşaması depresyonun bir sonucu olabilir. Zihin karışıklığı ve çaresizlik duyguları, gencin depresyon nedeniyle öfke ve hayal kırıklığına yönelmesine yol açabilir. Bu duygular arasında yeni arkadaşlar edinmek oldukça zordur ve kişi sosyal ortamından izole olabilir.

e.jpg





Ağrılar

Depresyon döneminde nedensiz ve çözülemeyen ağrılar yaşanabilir. Bu ağrılar vücudun çeşitli bölgelerinde oluşabileceği gibi genellikle sırt ağrısı, mide ağrısı ve baş ağrısı olarak görülür. Bu dönemde ağrı şikayetleriyle doktora gidilse de ağrılar çoğunlukla ilaç tedavisiyle iyileşmez. Bir kaç kez doktora gidilip gerekli testlerin yapılmasına karşın ağrının nedeni bulunamıyorsa depresyon ihtimali yüksektir.



Eleştiriye Karşı Duyarlılık

Depresyondaki ergenler eleştiriye karşı aşırı duyarlıdır. Eleştiriyi içselleştirerek kendi değersizliklerinin bir işareti olarak kabul ederler. Bu duygu onları hiç bir şeyi doğru yapamadıkları için iyi şeyleri hak etmedikleri duygusuna yönlendirir. Örneğin depresyondaki bir genç hiç bir kızın onla ilgilenmeyeceğini çünkü kendisinin çok sıkıcı ve çirkin olduğunu düşünebilir.

İzolasyon

Depresyondaki bir ergen hayatında bulunan insanların çoğuyla görüşmeyi kesebilir. Bazen eski arkadaşların yerine daha asi ve riskli arkadaşlar gelebilir. Eskiden yapmaktan hoşlandığı sinema, spor, müzik, arkadaşlarla takılma gibi aktivitelerin sayısı iyice azalabilir veya bu aktiviteler tamamen ortadan kalkabilir. Aileyle geçirilen vakit azalır ve bu dönemde daha çok odasında veya dışarda tek başına olmak isteyebilir.

Okulda Sorunlar

Depresyonun bir sonucu olarak yaşanan motivasyon eksikliği derslerinde gerilemeye yol açabilir. Dersler sırasında dikkat toplaması zorlaşır ve ödevlerini ihmal etmeye başlayabilir. Düşüşler depresyonun şiddetine göre zamana yayılmış veya keskin olarak yaşanabilir. Okul arkadaşlarıyla ilişki kurmaları zorlaşır çünkü hiçbir şey onları heyecanlandırmaz. Öğle yemeklerini tek başına yemesi okuldan kendini tecrit etme isteğinin göstergesidir.

Yeme ve Uyku Bozuklukları

Yeme ve uyku alışkanlıklarında ani değişimler yaşanabilir. Bu, tüm gün uyuma veya tüm geceyi televizyon karşısında geçirme olarak iki farklı uçta yaşanabilir. Aynı şekilde iştah anormal bir şekilde artabilir veya tamamen kesilebilir.

İntihar Duyguları

Ölüm ve intihar düşünceleri takıntıya dönüşebilir. Bu gençler hayatlarının hiç bir değeri olmadığını ve eğer ölürlerse kimsenin umurunda olmayacağını düşünüyor olabilir. Hatta kendileri olmadan arkadaşlarının ve ailesinin çok daha mutlu olacağı fikrine kapılabilirler. Duygularını değiştirmek için ölümden başka çarenin olmadığını ve özgürlüğün tek yolunun intihar etmek olduğunu düşünebilirler.
 
Geri
Üst