Eritritol nedir , fayda ve zararları nelerdir ?

Uzman SühaN

Administrator
Eritritol nedir , fayda ve zararları nelerdir ?
Eritritol neredeyse hiç kalori içermeyen popüler bir şekerdir. Kalp hastalığını ve kanseri önleyebilen diş dostu bir katkı maddesidir . Fakat sağlığa sağlıklı mı yoksa sağlığa mı zararlı? Bu tartışma konusu olmuştur . Eritritolün yararları, tehlikeleri ve yan etkileri hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin. Eritritol, kitlesel olarak popüler hale gelen etkili ve doğal bir sıfır kalorili tatlandırıcı olarak hizmet eder. Diş dostu bir katkı maddesi olmasının yanı sıra, eritritol şekerden daha az zararlıdır. Düşük kalorili doğal tatlandırıcı olarak adlandırılan bu ilaç endüstrisinde de kullanılır.Eritritol şekerin% 70'i kadar şekerdir, ancak sadece % 6 kadar kalori içerir.




Eritritol.jpg





Gıda üreticileri tarafından birçok farklı şeker alkolü kullanılmaktadır. Bunlar ksilitol, sorbitol ve maltitol içerir.Bir çok insan eritritol'ü seçiyor çünkü tükettikleri şeylerde şeker ve kalori miktarını azaltabilir. Genellikle düşük şekerli ve şekersiz gıdalarda bir bileşen olarak bulabilirsiniz, ancak bazı çok ilgili ve yaygın eritritol yan etkileri vardır , düşük miktarlarda kullanıldığında bile, eritritol tüketimi ishale, mide ağrısına ve baş ağrısına neden olabilir.Eritritol, diğer tatlandırıcılar gibi, dildeki tatlı tadı reseptörlerini aktive ederek tatlılık hissini ortaya çıkarır. Kandaki şeker ve insülin seviyelerini yükseltmez . Eritritol iyi tolere edilir ve vücutta herhangi bir toksik etki yaratmaz . Eritritol diş plağı, diş çürüğü ve dişlerdeki bakterilerin varlığını etkin bir şekilde azaltır


Düzenli sofra şekerine kıyasla, Eritritol bir kaç sağlık yararına sahiptir.Üreticiler eritritolün sıfır glisemik cevabı olduğunu iddia ediyor ve bilim bunu destekliyor.Çalışmalar eritritolün kan glikozu üzerinde bir etkisi olmadığını doğrulamakta. Ek olarak, tükettiğimiz eritritolün % 90 ından fazlası sindirime direnir ve idrarla atılır . Sonuç olarak, bu eritritol diyabetli insanlar için uygun bir seçenektir.Dahası, araştırmalar eritritolün diş sağlığını bile destekleyebileceğini göstermektedir. Eritritol ağız sağlığına zararlı değildir - hatta onu iyileştirebilir.Bu şeker alkolünü kullanmanın birçok yararı olmasına rağmen, dikkat edilmesi gereken bazı dezavantajları vardır.Daha önce tartıştığımız gibi, eritritol nispeten iyi tolere edilir.Bununla birlikte, bunun yan etkileri olmacağı anlamına gelmez.Büyük dozlarda, tatlandırıcı gastrointestinal sorunlara neden olabilir.






Eritritol, neredeyse tam olarak şekere benzeyen düşük kalorili “doğal” bir tatlandırıcıdır. Şeker alkollerinin ailesine aittir . Yapılan çalışmalarda Eritritolün , kandaki insülin ve glukoz seviyelerini değiştirmediği görülmüştür , bu da obez insanlar için uygun bir tatlandırıcıdır. Eritritol, sebze ve meyvelerde az miktarda bulunmasına rağmen, aynı zamanda, maya ile glikozun fermente edilmesinden endüstriyel olarak üretilmektedir. Eritritol, şekerden kaçınan herkes için iyi bir seçimdir.Kan şekeriniz üzerinde herhangi bir etkisi yoktur. Diyabetli insanlar genellikle bu tatlandırıcıyı kullanırlar. Eritritol diş çürümesine yol açmaz.Popüler inanışın aksine, yapay bir tatlandırıcı değildir. Yapay bir tatlandırıcı ile aynı şekilde çalışmaz, çünkü bitkilerde bulunan doğal bir bileşiktir.


Eritritol şeker gibi görünen ve tadı olan ancak neredeyse hiç kalori içermeyen bir şeker ikamesidir. Hem granüle hem de toz formda mevcuttur. Eritritol sıfır kalorili bir besindir . Kilo vermenize yardımcı olabilir. Yiyecek veya içeceklerde düzenli miktarda eritritol tüketildikten sonra ishal, mide rahatsızlığı ve baş ağrısı gibi yan etkileri bildiren bazı kişiler vardır. Septomların nedeni tükettiğiniz miktar bireysel toleransınıza bağlı olarak büyük ölçüde değişir.Eritritolün önemli bir avantajı diş çürümesine neden olmamasıdır. Oral bakteriler tarafından metabolize edilemez ve boşluklara neden olmaz.Eritritol en sevdiğiniz keto tariflerini hazırlamak için uygundur. Çünkü sıfır kaloriye sahiptir.


Eritritolün faydaları nelerdir?


Eritritol şeker kadar tatlıdır.

Eritritol şekerden daha az kaloriye sahiptir.

Diğer tatlandırıcılar aksine, diş çürümesine neden olmaz.


Riskler


Eritritol vücudunuz tarafından sadece kısmen emilir bazı insanlar eritritol ve diğer şeker alkollerine karşı duyarlıdır. Aşağıda yer alan septomlara sahip olursanız en kısa zamanda hekime görünün.

Kasılma

mide bulantısı

şişkinlik

ishal

baş ağrısı




Karbonhidrat etiketine rağmen, eritritol vücut tarafından emilmez ve kilo alımına katkıda bulunmaz. Bu maddenin sağladığı tatlandırıcı etki, şeker alkollerinden gelir. Şeker alkolleri vücutta parçalanmazlar ve bu nedenle günlük karbonhidrat alımınıza katkıda bulunmazlar.Vücudun bu yapay tatlandırıcıyı parçalamamasına rağmen, yine de bir takım hoş olmayan yan etkiler üretebilir. Eritritol yan etkileri tipik olarak sindirim problemleri ve ishali içerir. Ayrıca şişkinlik, kramp ve gaza da neden olabilir. Ek olarak, eritritol ve diğer şeker alkolleri genellikle bağırsaklarda daha fazla su ile sonuçlanır ve bu da ishale neden olur. Bulantı ve baş ağrısı da görülebilir. Bu maddenin yan etkileri doza bağlı olduğundan, tehlikeler alınan miktara göredir. Genel olarak suni tatlandırıcı ve şeker alkollerine ne kadar hassas olursanız, hafif gastrointestinal rahatsızlıktan ciddi rahatsızlıklara mide bulantısı ve ishale kadar problemler görülebilir..Yüksek miktarda eritritol tüketilmesi, yüksek bir hassasiyete sahipseniz, dehidratasyona neden olabilir. Sürekli tüketimden kaynaklanan uzun süreli gastrointestinal sorunlar kronik mide ekşimesi, irritabl bağırsak sendromu ve hazımsızlık ile sonuçlanabilir.


Eritritol kullanmanın temel nedeni, şekerdeki karbonhidratlardan kaçınmaktır. Eritritol sıfır kaloriye sahiptir, glisemik indekste çok düşüktür ve trigliseritleri yükseltmez.Eritritol güvenli kabul edilir ancak irritabl bağırsak sendromu olan kişilerde mide rahatsızlığı, gaz, şişkinlik veya ishale neden olabilir.Tüm gıdalarda olduğu gibi, ılımlılık anahtarıdır. Bu şeker ikamesi çay ve kahve gibi içeceklerin tatlandırılmasında ve aynı zamanda fırınlanmış ürünlerin hazırlanmasında kullanılabilir. Antioksidanlar, hem dış oksidan maddelere maruz kalma yoluyla hem de besinlerin vücuda enerji dönüştürülmesi sürecinde ortaya çıkan serbest radikallerin zararlı etkilerini ortadan kaldırmaya yardımcı olur. Araştırma eritritolün antioksidan özelliklere sahip olduğunu ve bazı serbest radikal türlerini temizlemede etkili olduğunu ortaya koymuştur. Çalışmalar eritritolün antioksidan özelliklerinin, yüksek kan şekeri seviyelerinin neden olduğu vasküler hasara karşı korunmaya yardımcı olabileceğini bile saptamıştır.


Eritritolün faydaları yan etkilerinden daha ağır basmaktadır. Ama ilk kez kullananlar arasında ortak olan birkaç yan etki şunlardır ; Mide ağrısı ve mide bulantısı, ishal.Bununla birlikte, sindirimine müdahale edebileceğinden irritabl bağırsak sendromundan muzdarip insanlara önermiyoruz. Sonuç olarak eritritolun şekere göre birçok avantajı vardır: neredeyse hiç kalori içermez, diş çürümesine neden olmaz ve kan şekerini yükseltmez. Tükettiğiniz eritritolün çoğu, kan dolaşımında emilir ve idrarla atılır.Eritritol, bir antioksidan görevi görür ve tip 2 diyabetli kişilerde kan damarı fonksiyonunu iyileştirebilir. Bu faydalar kalp hastalığı riskini potansiyel olarak azaltabilir.
 
Geri
Üst