Erkek infertilitesi nedenleri ve tedavisi

Uzman SühaN

Administrator
Erkek infertilitesi nedenleri ve tedavisi
Üreme çoğu çiftler için basit ve doğal bir deneyimdir. Ancak, bazı çiftler de gebelik elde edilmeyebilir.Bir erkeğin doğurganlığı genellikle sperminin niceliğine ve kalitesine bağlıdır. Bir erkeğin boşaldığı sperm sayısı düşükse ya da sperm kalitesizse, gebeliğe neden olması zor ve bazen imkansız olacaktır. Bu makalemizde erkelerde kısırlık nedenelrine değinicez. Kısırlık,kısırlık nedir,erkeklerde kısırlık,erkeklerde kısırlık nedenleri,erkeklerde kısırlık tedavisi ile ilgili tüm detayları makalemizin devamın da bulabilirsiniz.


Erkek infertilitesi.jpg


Erkek kısırlığında uygulanan işlemler



İnfertilite yaygın bir sorundur.İnfertilite , geleneksel olarak bir kadının problemi olarak düşünülmüştür.Oysa infertilite sadece kadınlar da görülmez. Beş infertil çiftten birinde sorun yalnızca erkek partnerde yatar.Erkek infertilitesi, düşük sperm üretimi, anormal sperm fonksiyonu veya spermlerin üretimini engelleyen blokajlardan kaynaklanmaktadır. Hastalıklar, yaralanmalar, kronik sağlık sorunları, yaşam tarzı seçimleri ve diğer faktörler erkek infertilitesinde rol oynayabilir.


Erkek infertilitesinin belirtileri nelerdir?

Çoğu vakada infertilite ile ilgili belirgin bir belirti yoktur. Cinsel ilişki, ereksiyon ve boşalma genellikle zorlanmadan gerçekleşir. Boşaltılan spermin miktarı ve görünümü genellikle çıplak gözle normal görünür.Bir erkeğin infertil olup olmadığını öğrenmek için tıbbi testlere ihtiyaç vardır.Erkek infertilite vakalarının% 90'ından fazlası, düşük sperm sayıları, zayıf sperm kalitesi veya her ikisinden kaynaklanmaktadır. Erkek infertilitesinin geri kalan vakaları, anatomik problemler, hormonal dengesizlikler ve genetik kusurlar gibi bir dizi şarta bağlı olabilir.

Erkeklerde infertiliteye neden olan şey nedir?

Erkeklerde infertiliteye genellikle sperm üretimini veya sperm naklini etkileyen problemler neden olur. Tıbbi testler sayesinde doktor, sorunun nedenini bulabilir.
İnfertil erkeklerin yaklaşık üçte ikisinde testislerde sperm yapmakla ilgili bir problemler vardır. Yaz az sayıdıa sperm üretilir , yada sağlıklı sperm üretimi gerçekleşmez.


Erkek infertilitesi karmaşık bir süreçtir. Eşinizin hamile kalması için aşağıdakilerin olması gerekir:

Sağlıklı bir sperm üretmelisiniz.
Başlangıçta, ergenlik çağındayken erkek üreme organlarının büyümesini ve oluşumunu içerir. Testisinizden en az bir tanesi düzgün çalışıyor olmalı ve vücudunuz testosteron ve diğer hormonları üretip sperm üretimini tetikleyip sürdürmelidir.
Spermada yeterli sperm olmalı.
Sperminizdeki sperm sayısı (sperm sayısı) düşükse, sperminizden birinin eşinizin yumurta dölleme ihtimalini azaltır. Düşük bir sperm sayısı, semen mililitresi başına 15 milyon spermden az veya ejakülat başına 39 milyondan daha azdır.
Sperm fonksiyonel olmalı ve hareket edebilmelidir.
Sperminizin hareketi (motilitesi) veya fonksiyonu anormal ise, sperm partnerinizin yumurta- larına erişemez


Tıbbi nedenler

Erkek doğurganlığa ilişkin sorunlara, bir takım sağlık sorunları ve tıbbi tedaviler neden olabilir. Bunlardan bazıları şunları içerir:

Varikosel

Varikosel, testisin boşaltılmasına neden olan damarların şişmesidir. Erkek infertilitesinin geri dönüşümlü en yaygın nedeni budur. Varikosellerin kısırlığa neden olmasının kesin nedeni bilinmemekle birlikte anormal testiküler sıcaklık regülasyonuyla ilişkili olabilir. Varikoseller, sperm kalitesinin azalmasına neden olur.

Varikoseli tedavi etmek, sperm sayısını ve fonksiyonunu artırabilir ve in vitro fertilizasyon gibi yardımcı üreme tekniklerini kullanırken sonuçlarını potansiyel olarak iyileştirebilir.

Enfeksiyon

Bazı enfeksiyonlar, sperm üretimine veya sperm sağlığına müdahale edebilir. Bunlar arasında, epididim (epididymit) veya testislerin (orşit) iltihabı ve gonore veya HIV de dahil olmak üzere bazı cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar bulunur. Bazı enfeksiyonlar kalıcı testis hasarına neden olsa da, çoğunlukla sperm alınabilir.
Boşalma sorunları
Retrograd boşalma penisin ucundan çıkmak yerine semende orgazm sırasında mesaneye girdiğinde ortaya çıkar. Çeşitli sağlık koşulları diyabet, omurilik yaralanmaları, ilaçlar ve mesane, prostat veya idrar yollarının cerrahisi gibi retrograd boşalmaya neden olabilir.

Spermlere saldıran antikorlar

Anti-sperm antikorları, yanlışlıkla spermleri zararlı istilacılar olarak tanımlayan ve onları ortadan kaldırmaya çalışan bağışıklık sistemi hücreleridir.

Tümörler

Kanserler ve habis olmayan tümörler, erkek üreme organlarını, üremeye bağlı hormon salgılayan bezler yoluyla (örneğin, hipofiz bezi) veya bilinmeyen nedenlerle etkileyebilir

Ayrıca İnmemiş testisler,Hormon dengesizlikleri,Spermleri taşıyan tüplerin kusurları,Kromozom defektleri,Cinsel ilişki ile ilgili sorunlar,Çölyak hastalığı,bazı ilaçalr, önceden yapılan bazı ameliyatlar erkek kısırlığına yol açabilmektedir.Bunların yanı sıra yaşam tarzı ve diğer sebepler erkek kısırlığına sebep olabilmektedir. Uyuşturucu,alkol,sigara kullanımı,aşırı derecede stresli olmak,obezite erkek kısırlığına da sebep olmaktadır.


Teşhis ve tedavi

Tıbbi geçmişe ve fizik muayeneye ek olarak, erkek infertilitesi için özel testler şunları içerir:

Sperm sayısını ve kalitesini değerlendirmek için sperma analizi
Hormon seviyelerini değerlendirmek için kan testleri
Yapısal problemleri bulmak için görüntüleme testleri
Sperm DNA parçalanmasını, kromozomal kusurlarını veya genetik hastalıkları tanımlamak için genetik testler

Erkek kısırlığında tedavi nin nihai amacı gebelik oluşturmaktır. Doğurganlık hem karı koca hem de cinsel ilişki yoluyla gametlerini birleştiren biyolojik bir işlevdir. Bir kadın gebeliğe ulaşmakta güçlük çekiyorsa, bu sorunun değerlendirilmesinde sadece kendisinin değil, kocasının da olması gerekir. Çiftlerin birlikte değerlendirilmesi uygun tedaviyi belirler. Erkek infertilitesine yönelik tedavi öncelikle doğurganlık sorunlarına katkıda bulunabilecek temel tıbbi durumları ele almalıdır. İlaç tedavisi hormonal bozuklukları tedavi etmek için kullanılabilir. Cerrahi, varikoselleri onarmak ve üreme sistemindeki herhangi bir engeli düzeltmek için kullanılabilir.
 
Sperm üretiminin az olması, hareketsiz olması ya da spermlerin yapısında bozukluk olma durumunda sperm kanallarında tıkanıklık oluşması erkek kısırlığında faktördür.Sperm üretimi, beyinde bulunan hipofiz bezinden salınan, FSH ve LH olarak bilinen hormonların denetimi içerisinde olduğundan dolayı, bu hormonların düzensiz bir şekilde salgılanmasına sebep olarak, infertilite meydana gelebilir.Çeşitli yaralanmalar ile beraber kazalara bağlı olarak meydana gelen vakalar, infertilite sebebini ortaya çıkarabilir.Erkekte kısırlık çok farklı nedenlerden meydana gelebilir. İltihaba bağlı hastalıklar, genetik sorunlar, daha önce geçirilmiş cerrahi işlemler, doğum esnasında meydana gelen anormallikler, hormona bağlı hastalıklar ve kimyasal faktörler en sık rastlanılan etkenlerdir .Erkek kısırlığında tedavi yöntemleri aşamalar halinde yapılır. İlk önce kolay ve nedene bağlı tedaviler uygulanır. Sorun tam anlamıyla ortadan kalktıktan sonra çiftlere evlerinde normal yolla hamilelik sağlaması için ilaç tedavisi daha sonra mikro cerrahi ve ardından endoskopi uygulanır. Kesin bir sonuca ulaşılamazsa bu tedavilere ek olarak üreme teknikleri ile alakalı tedavilerle başarı sağlanmaya çalışılır.
 
Geri
Üst