Erkeklerde bunamanın nedenleri nelerdir ?

HemşireniZ

Aktif Üye
Üye
Erkeklerde bunamanın nedenleri nelerdir ?
Demans, önemli bilişsel bozuklukları tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Bu bozukluklar genellikle bellek, dil, yargı ve mantık gibi iki veya daha fazla kritik beyin işlevinde görülür. Bilişsel yeteneğin bu yönündeki yetersizlikler, bir kişinin günlük işleyişini önemli ölçüde etkileyerek sürekli bir yardıma gereksinim duyabilir.



demans.jpg





Demansın en yaygın şekli Alzheimer hastalığıdır , ancak bunları birbirinden ayırt etmeye yardımcı olmak için değişik derecelerde semptomlar ve sunumlar gösteren çeşitli demans formları mevcuttur. Demansın diğer bu formlarının bazıları inme ve vaskülitten kaynaklanabilen vasküler bunama ve nispeten nadir görülen ve kalıtsal olduğu düşünülen frontal lob demansı içerir.

Erkeklerdeki bunamanın erken belirtileri

Demans belirtilerden oluşan bir koleksiyon olup, farklı türleri arasında örtüşen birçok özellik vardır. Diğer hastalıklar ve bozukluklar, düşünülen süreçleri, iletişim yeteneğini, odaklanmayı ve etkilenen kişilerin hafıza kapasitelerini etkileyebilen bunamaya katkıda bulunabilir. Sevdiklerinizde demans olmasının sadece hafıza sorunları yaşadığı için varsaymamak önemlidir. Teşhis karmaşık olabilir ve bir doktor veya profesyonelin değerlendirilmesini gerektirir. Erkeklerdeki erken demans belirtileri şunlardır:

Son hafıza kaybı: Son konuşmaları veya olayları unutmak çoğu kez ilk işarettir. Hatıralar genelde etkilenmez ve aile üyelerini nin hafızanın iyi olduğunu düşünmelerini sağlayabilir. Demanstan etkilenenler genellikle kahvaltıda ne yediğini hatırlayamazlar.

Bilinen görevleri yerine getirme zorluğu: Bir çok uzmana göre çok güvenilir bir uyarı işareti. Demans hastaları, bir zamanlar kusursuz yaptıkları herşeyi artk yapamaz hale gelebilirler.

Dil sorunları : Düşünceleri iletmek için uğraşmak demansın erken belirtisidir. Kendilerini ifade etmek için doğru sözcükleri bulmakta güçlük çekerler.

İlgisizlik: İlgisizlik veya endişe kaynağı olarak görülüyor. Bu, daha önce hoşlanan hobilere ilgi kaybı veya faaliyet yapmak için dışarı çıkmakta olan ilgisizlik olarak kendini gösterebilir.

Zamanın ve yerin yönlendirilmesi : Kişi nerde olduğunu unutabilir.Bulunduğu yere niçin gittiğini de hatırlamayabilir.

Görevleri tamamlama güçlüğü: Demans hastaları da yeni şeyler veya rutinlerin nasıl yapılacağını öğrenmek için mücadele edebilirler.

Karışıklık: Bu, birçok sunum yapabilir ve demansın erken evrelerinde görülebilir. Karışıklık, yüzleri hatırlamak, doğru kelimeleri bulmak veya insanlarla sosyal olarak etkileşim kurmakta zorluk olarak ortaya çıkabilir.

Ruh hali ve davranış değişiklikleri : Duygusal istikrarsızlık ruh hali değişiklikleri olarak ortaya çıkan demansın erken belirtileri olabilir . Belirsiz bir nedenden ötürü sakin olmaktan öfkeli olmak bir işaret olabilir.

Tekrarlayıcı Olmak: Demans hastalarında hafıza kaybının ortak özelliğinden dolayı, bir kişi tekrar tekrar aynı soruyu sorabilir yada cevaplayabilir.


Unutkanlık , yaşlanmanın normal bir parçası olabilir ve her zaman Alzheimer gibi bir beyin hastalığına bağlı değildir.Yukarıdaki belirtileri yaşıyorsanız mutlaka hekime görünün.Genellikle, bir nörolog, demansın fizik muayene yoluyla değerlendirilmesini ve zihinsel sağlığı belirlemek için çeşitli testler istemekle yükümlüdür. Demans genellikle ileri yaştaki, genellikle 65 yaşın üzerindeki insanları etkiler, ancak kişilerin 30, 40 ya da 50li yaşlarından itibaren etkilenmesi mümkündür. Başlangıçtaki başlangıç yaşının, genetik gibi bu kişilerin hızlandırılmış ve erken sunumunda rol oynayan ilave faktörler olabilir. Demans genel olarak tedavi edilmesi zor olabilir, erken tanınma ve teşhis, hastalığın ilerlemesinin yavaşlatılmasına yardımcı olabilir, böylece zihinsel bozulmayı önleme adımlarını atma olanağı tanır.
 
Biz kadınlarda bunama unutkanlık daha sık oluyor.Ben zırt pırttencere demlik yakıyorum.Ocağa koyduklarımı unutuyorum .Geçen kapı üstünde anahtar unuttum kapıcı kapıyı çalıpta verdi. Ama sağlıklı beslenerek ve beynimize egzersizler yaptırarak bu durumu aşabiliriz diye düşünüyorum.Bol kitap okuma bulmaca çözme, oda oyunları oynama gibi .
 
Geri
Üst