Erken Doğum Ve Düşük Riskini Artıran Nedenler

Uzman SühaN

Administrator
Erken Doğum Ve Düşük Riskini Artıran Nedenler
erken doğum nedenleri,düşük nedenleri,erken doğum neden olur,düşük neden olur,düşük sebepleri,erken doğum ve düşük hakkında bilgiler


lk 20 haftada görülen düşük tehlikesine bağlı olan kanamalar dışında 20. haftadan sonra olan kanamalar tüm gebeliklerin %2 ile %5 i arasında görülür.

Nedenleri
Plasenta previa (bebeğin eşinin önde gelmesi)

Doğum öncesi kanamalar arasında yaklaşık %30 oranında görülür. 24. gebelik haftasından önce görülen çoğu vakada bu durum 24 haftadan sonra düzelecektir. Bu nedenle tanı 24.haftadan sonra konur. Doğum öncesi kanamaların en önemli sebepleri arasında olan bu durumda genelde sezaryen ile (bebeğin eşinin rahim ağzına uzaklığı ve hem bebeğin hem de annenin durumları gözetilerek bazen normal doğum yaptırılabilir) doğum yaptırılır. Bu durumun yarattığı riskler arasında erken doğum, bebekte gelişme geriliği, ani bebek ölümü, bebeğin başı ile gelmemesi durumları sayılabilir.


e.jpg






Bebeğin eşinin önde gelmesi kendisini çoğu zaman ağrısız vajinal kanama ile gösterir.Tanısı ultrasonografi ile konulur.
Bu tanıyı almış anne adayı kanama açısından uyanık olmalı, doğuma yakın dönemde acil durumlar açısından eğer hastanede yatmıyorsa doğumun planlandığı hastaneye en geç 15-20 dakikalık mesafede ikamet etmeli, kan grubunu bilmeli ve acil durumlarda kan verebilecek yakınlarının bu duruma hazırlıklı olması gerekmektedir.1. Sigara ve Alkol Kullanımı: Gebe kalmadan önce eğer sigara içiyorsanız ve alkol alıyorsanız bunları bırakmanız gerekir.
2. Yeterli kiloda olamamak: Eğer gebelik öncesinde normal bir kilonuz varsa yeterli derecede kilo almaya gayret edin. Genelde normal bir kilonuz varsa 12-13 kilo civarı alın, eğer fazla zayıfsanız 19-20 kilo civarında kilo almanız iyidir.
3. Çok ve Ağır Çalışma: Eğer evde ve/veya işte çok çalışıyorsanız dikkatli olun. Çalışma şartlarınızı daha uygun hale getirin. Ağır işler yapmayın.
4. Cinsel İlişki: Özellikle erken doğum riski fazla olan kadınların gebeliklerinin son bir kaç ayında cinsel ilişkiden kaçınmaları gerekir.
5. Rahim ağzındaki güçsüzlük: Rahim ağzındaki güçsüzlük rahim ağzının erken açılmasına yol açar. Bu da erken doğumla sonuçlanır. Onun için rahim ağzının da gebeliğin özellikle son aylarında düzenli olarak muayene edilmesi gerekir. Diğer yandan rahmin hassasiyeti de erken doğuma yol açabilir. Çünkü rahimdeki hassasiyet zamansız kasılmalara neden olur. Yine gebeliğin özellikle son aylarında bu durumu da kontrol altında tutmak gerekir. Bunun için kasılmaları giderici ilaçlar kullanılmaktadır.
6. Plasentanın aşağı doğru ilerlemiş olması
7. Rahmin yapısındaki anormal durumlar.
8. Beslenme Yetersizliği: Doktorunuzla birlikte iyi bir beslenme takvimi hazırlayın. Diyetinize dikkat edin. Beslenmenizdeki yetersizlikler ve düzensizlikler gebeliğinizi olumsuz etkileyebilir.
9. Annede ciddi bir hastalık: Eğer anne adayında kalp, şeker, karaciğer veya böbrek hastalığı, şeker hastalığı, yüksek tansiyon gibi hastalıklar varsa bunlar da kontrol altında tutulmalı ve tıbbi tedavisi yapılmalıdır.
10. Çoğul gebelikler: Birden fazla çocuk bekleyen bayanlarda da bir risk faktörü vardır. Çünkü bu tür bayanlar da genelde erken doğum yaparlar. Fakat gerekli tıbbi desteğin verilmesi ve yeterli bakımla doğumun çok erken olması önlenebilir.
11. Anne adayının yaşayacağı yoğun stresli durumlar da onu olumsuz etkileyecektir. Stres yaratan nedenler mümkün olduğunca giderilmelidir. İyi bir psikolojik destek sağlanmalıdır. Baba adayı da annenin bu stresinin giderilmesinde rol oynamalı ve eşine gerekli desteği vermelidir.
12. Eğitim düzeyinin düşüklüğü ve sosyoekonomik düzeyin zayıflığı bir risk faktörüdür. Doğum öncesinde gerekli desteğin sağlanması ile bu risk faktörü de giderilebilir.
13. İlaç Kullanımı: Bütün ilaçlarınızı doktor kontrolünde kullanmaya özen gösterin. Doktorunuzun belirttiği ilaçları kullanın.
14. Enfeksiyonlar: Kızamıkçık, idrar yolları, vajina enfeksiyonları gibi riskler erken doğuma yol açabilir. Bu riski azaltmak için yeterli derecede dinlenmenize dikkat edin. Beslenmenize dikkat edin. Düzenli olarak muayenelerinizi yaptırın. Hasta insanlardan mümkün olduğunca uzak durun.
15. Geç yaşta anne olma: Geç yaşta anne olmak da bazı sorunlar doğurabilir. Özellikle 35 yaşından sonraki gebeliklerin risk faktörleri taşıdığı belirtilmektedir. Doğum öncesinde bu risklerin tespiti ve kontrolü düşük riskini azaltır.
 
Geri
Üst