Erken yumurta yetmezliğinin belirtileri nelerdir?

Uzman SühaN

Administrator
Erken yumurta yetmezliğinin belirtileri nelerdir?
40 yaşından yumurtaların işlevini yerine getirememesine erken yumurta yetmezliği denilmektedir. Yumurtalar östrojen hormonunu üretemezler. Bu sebeple de başta kısırlık olmak üzere çeşitli problemler meydana gelir. Erken yumurta yetmezliği ve erken menopoz birbirine oldukça benzeyen hastalıklardır. Ancak tamamen aynı sorunlar değildir. Erken menopozda adet kanamaları kesilmiş iken, erken yumurta yetmezliğinde ara ara adet kanaması görülebilir. Hatta gebe kalmaları bile sağlanabilir. Yumurta yetmezliği östrojen tedavisi ile kemik erimesi gibi ciddi sorunların önlenebildiği bir sorundur. Fakat kısırlık tedavisi biraz güçtür.

Erken yumurta yetmezliğinin belirtileri nelerdir?

En yaygın belirtisi düzensiz ya da geç adet görmedir. Bu sorun kişide uzun süredir mevcut olabilir. Hamilelikten sonra ya da doğum kontrol haplarının bırakılmasından sonra başlayabilen bu sorunda, menopoz belirtilerine rastlanır. Kişide ateş basması, terleme, vajinada kuruluk gibi sorunlar ortaya çıkar.

Erken yumurta yetmezliğine yol açan faktörler nelerdir?

Yumurtalıklarda binlerce olgunlaşmamış folikül içinde yumurtalar bulunur. Adet döneminin başında ise beyinden salgılanan hormon ile az sayıda folikül olgunlaşır. Bu foliküllerden yalnızca bir tanesi tam olarak olgunlaşmaktadır. Bu yumurta da östrojen salgılar. Yükselen östrojen hormonu sayesinde beyinden hormon salınımı durdurulur. Şayet bu folikül yeterince olgunlaşmaz ise ve yeterince östrojen üretimi yapmaz ise, beyinden hormon salınımı sürdürülür. Yumurtalık yetmezliği sorununda da, yumurtalıklarda bu hormona reaksiyon gösterecek folikül mevcut değildir.



01.jpg


GEBELİKLE İLGİLİ TÜM KONULAR AŞAĞIDAKİ LİNKTE
https://www.meleklermekani.com/forums/gebelik.59/





Buna yol açan faktörler ise:

kromozomal bozukluklar,
kemoterapi ilaçları ve radyasyon tedavisi,
sigara,
kimyasal zehirler
çeşitli virüsler
Erken yumurta yetmezliği için risk faktörleri nelerdir?

Yaşın ilerlemesi ile beraber bu sorun için risk de artar.
Genetik de erken yumurta yetmezliği için bir risk faktörüdür.
Doktora ne zaman gitmeliyim?

Şayet üç ayda bir adet görüyorsanız, doktorunuza başvurmanız gerekir. Bu durumun pek çok sebebi olabilir. Stres, gebelik ya da beslenme alışkanlıkları dahi adet düzenini etkileyebilir. İleride çocuk sahibi olmak isteyen her kadının mutlaka düzenli olarak jinekolojik muayene olması ve bu gibi sorunların erken tespitini sağlaması önemlidir.

Erken yumurta yetmezliğinde teşhis nasıl konur?

Bunun için ilk olarak doktorunuz sorular yöneltecektir. Bu sorular:

Adet düzeni
Daha önce geçirilen tedaviler
Daha önce geçirilen hastalıklar
Yaşam tarzı
Beslenme alışkanlıkları
Daha sonra ise kan tahlilleri yapılacaktır. Bunun dışında hormon ve kromozom testi de yapılabilir. Adet kanamalarının durmasının sebebinin gebelik olup olmadığı da araştırma kapsamındadır.

Erken yumurta yetmezliği hangi sorunlara sebep olur?

En ciddi olarak kısırlık sorunu söz konusudur.
Kemik erimesine yol açabilir. Östrojen hormonun azalması kemik erimesine yol açar.
Addison hastalığı verilen böbrek üstü bezleri ilgili bir sorunun yaşanmasına yol açabilir.
Depresyon
Tedavisi nasıldır?

Yumurtalık yetmezliğinin tedavisinde çoğunlukla az salgılanan östrojen yerine konulur. Östrojen tedavisi ile kemik erimesi engellenir ve ateş basması, vajinal kuruluk, terleme gibi sorunlar hafifletilir.

Bunun yanında progesteron takviyesi de yapılarak vücudun dengesi sağlanmaya çalışılır. Kullanılan hormon ilaçları oral yoldan alınabileceği gibi, jel ya da bant biçiminde ciltten de uygulanabilir.

Menopoz yaşı yani 45-50 yaşa kadar tedavi sürer. Erken yumurta yetmezliğinde hormon tedavisi oldukça önemlidir. Bu sebeple de mutlaka önerilir. Bu tedavinin dışında kalsiyum ve D vitamini takviyesi ile kemik erimesi engellenmelidir. Yumurtalık yetmezliği kaynaklı olarak yaşanan kısırlık için ise herhangi kalıcı bir tedavi mevcut değildir. Yardımcı üreme yöntemleri denenebilir.

Yapılması gerekenler:

Tüp bebek tedavisi için yaşın ilerlemesini beklemeden başvurmak,
Düzenli egzersiz yapmak,
Beslenme düzenini iyileştirmek,
Kalsiyumdan zengin besinlerle beslenmek,
D vitaminini karşılamak,
Sigara kullanmamak
Gerekli önlemler alındığında sağlıklı ve uzun bir hayat yaşamak mümkündür.

HAMİLELİĞİN EN BELİRGİN BELİRTİLERİ İÇİN ERKEN GEBELİK BELİRTİLERİ KONUMUZA BAKMANIZI TAVSİYE EDİYORUZ. AYRICA TÜM HAMİLELİKLE İLGİLİ BELİRTİLER İÇİN GEBELİK KATEGORİMİZE BAKABİLİRSİNİZ.

Kaynak: http://jinekoloji.com/erken-yumurta-yetmezligi-nedir
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Geri
Üst