Erken yumurtalık yetmezliği neden olur ?

Uzman SühaN

Administrator
Erken yumurtalık yetmezliği neden olur ?
Soru : Merhaba ben 28 yaşındayım 2 yıllık evliyim çocuğum yok . Doktora gittim muayene etti ve bazı testler istedi. Test sonucuna göre erken yumurta yetmezliğim varmış yani erken menopoza giriyormuşum, sınırdaymışım . Doktorum bana zaman kaybetmeden tüp bebek tedavisi önerdi. Hala hamile kalma şansım varmış ama bu şans çok düşükmüş. Sizce hamile kalırmıyım , ve erken yumurta yetmezliğinde hamile kalanlar var mı ? Benimle aynı sorunu yaşayanlar lütfen yorum yapabilir mi ? Sitemize gelen bu soruya benzer bir çok soru almaktayız. Erken yumurta yetmezliği kadınlarda kısırlığın başlıca nedenlerinden biridir. Net sebebi bilinmemekle birlikte bir çok faktör buna sebep olabilir. Erken yumurta yetmezliği,over yetmezliği, over yetmezliği nedenleri, over yetmezliği belirtileri, over yetmezliği tedavisi ile ilgili tüm detaları makalemizin devamında bulabilirsiniz.




erken yumurtalık yetmezliği belirtileri.jpg





Erken over yetmezliği, 40 yaşın altındaki kadınlarda over fonksiyonunun kaybıdır. Ayrıca erken over yetmezliği veya prematüre menopoz olarak da bilinir.Bazen bu durumun ortaya çıkmasının bir sebebini belirlemek mümkün olmayabilir. Bununla birlikte, tanımlanmış bazı nedenler şunları içerebilir:Turner sendromu gibi genetik problemler, vücudun belirli dokuları tanımadığı ve kendine saldırdığı otoimmün hastalıklar; örneğin, lupus , kemoterapi, radyoterapi ve diğer kanser tedavilerinin yan etkileri , enzim eksiklikleri veya kabakulak gibi enfeksiyonları gibi genel koşullar . Erken yumurtalık yetmezliği belirtileri Adet döneminin olmaması , endişe uyandıran en yaygın semptomdur. Ateş basması, terleme ve ruh hali değişiklikleri gibi menopoz benzeri diğer semptomlarla ilişkilendirilebilir. Erken yumurta yetmezliği ile hamile kalanlar elbetteki vardır bu yumurtalığın tamamen işlevini kaybetmemesi şartıyla olabilir. Erken tanıda tüp bebek gibi yardımcı üreme teknikleri gebe kalmayı sağlayabilir. Makalemizin devamında erken over yetmezliği hakkında bilgiler vereceğiz prematür over yetmezliği pdf olarak görüntülemek isteyenler linki ziyaret edebilir ----> Prematüre over yetmezliği





erken yumurta yetmezliğinde anne olanlar.jpg





Sağlıklı bir kadının yumurtalıkları östrojen üretir. Bu hormon adet dönemlerini kontrol eder ve doğurgan hale getirir (hamile kalmanızı sağlar). Yaşla birlikte, yumurtalıklarınız sonunda östrojen yapmayı bırakır.(Menopoz için ortalama yaş 51'dir.) 40 yaşın altındaysanız ve yumurtalıklarınız artık yumurta yapmazsa ve adet olmazsanız , birincil yumurtalık yetmezliği olabilir. Erken yumurta yetmezliğinde anne olanlar erken tanı ve tedavi yöntemleri ile gebe kalmaktadır ancak daha önce belirttiğimiz gibi sınırdaysanız ve yumurtalıklarınız hala işlevini tamamiyle kaybetmediyse bu mümkündür. Erken over yetmezliği belirtileri dikkate alınmalıdır. Kadınlar genelde bu süreçte düzensiz adet dönemleri kanamaları ve gecikmeleri yaşayacaktır.Erken over yetmezliği, etkilenen kadınların infertil olduğu anlamına gelir. Yani hiç yumurta üretmiyorsanız hamile kalamıyacaksınız.




erken yumurtalık yetmezliği neden olur.jpg



Menopoz genellikle 51 yaş civarında ortalama olarak ortaya çıkar. Erken yumurtalık yetmezliği 40 yaşından önce herhangi bir yaşta, genellikle 27 -30 yaş civarında gerçekleşebilir. Bir kadın menopoz yaşadığında, artık yumurta üretmek için folikülleri yoktur ve bu nedenle artık adet dönemini olmayacaktır.. . Bazı kadınlar adet olabilir ve hiç bir belirti göstermeyebilir.Teşhis sadece FSH seviyeleri ölçüldüğünde keşfedilir.POF'lu kadınlar osteoporoz, genitoüriner atrofi, ateş basması, vajinal kuruluk ve kalp hastalığı dahil olmak üzere çeşitli hipoestrojenik sağlık sorunları için daha büyük risk altındadır. Bu konular genellikle östrojen replasmanı ile etkili bir şekilde yönetilebilir. Bununla birlikte, kısırlık bağlamında POF, yumurtalık fonksiyonunun kaybedilmesi, hamilelik olasılığının büyük ölçüde azaldığı anlamına geldiği için bir zorluk teşkil etmektedir. Buna bazen erken menopoz denmesine rağmen, POF, menopozdan farklıdır, çünkü POF, doğal yaşlanmanın bir sonucu değildir. Ayrıca POF'lu kadınlar, döngüleri düzensiz olsa da, adet döngülerine devam edebilirler. POF'lu kadınların küçük bir yüzdesi doğal olarak gebe kalabilir.



Prematüre Yumurtalık Yetmezliğine (POF) Neden Olan Nedir?


Ne yazık ki, çoğu kadın için nedeni bilinmemektedir.


Bununla birlikte, aşağıdakileri içeren tanımlanabilecek bazı sebepler vardır:


Otoimmün bozukluk

Genetik

Radyasyon veya kemoterapi ile kanser tedavisinin sonu

Her iki yumurtalığın çıkarılması histerektomi

Tiroid fonksiyon bozukluğu

Turner sendromu

Viral enfeksiyon

Yetersiz gondaotropin salgısı veya etkisi

Yeme Bozuklukları




Erken yumurtalık yetmezliğinde hamile kalanlar


Yumurtalıklarınızın normal şekilde çalışmadığını bilmiyor olabilirsiniz. Erken over yetmezliği olan bazı kadınların hala periyotları vardır ve hatta hamile kalabilirler. Ancak bu duruma sahip olanların çoğu hamile kalmakta zorlanıyor. Birincil over yetersizliği kadınlarda infertilitenin potansiyel bir nedenidir .



Erken Yumurtalık Yetmezliğinin Belirtileri


Erken over yetmezliği belirtileri menopoz belirtileri gibidir ve şunları içerir:


Düzensiz dönemler

Gece terlemeleri

Ateş basmaları

Uyku problemi

Depresyon, sinirlilik veya kaygı

Odaklanmada zorluk

Vajinal kuruluk

Libido düşüklüğü




Fiziksel muayene ve tıbbi öykü istenecek. Doktor ayrıca sebebini bulmak için semptomlarınızı da soracaktır. Ayrıca hamileliği ekarte etmek için hamilelik testi verilebilir.
Kan testleri vücudunuzdaki hormon seviyelerini belirleyecek ve folikül uyarıcı hormon seviyesini (FSH) kontrol ederek yumurtalıklarınızın düzgün çalışıp çalışmadığını kontrol edecektir.
Östrojen ve luteinize edici hormon (LH) gibi üreme hormonlarının seviyeleri de belirlenir.
Otoimmün hastalıkları ve genetik hastalıkları kontrol etmek için ek testler yapılır.




Düşük östrojen düzeyleri hamile kalma yeteneğinden daha fazlasını etkileyebilir. Diğer şeylerin yanı sıra sağlıklı bir kalp ve kemikler için östrojen gereklidir. Yumurtalıklarınız bu hormonu yeterince üretmiyorsa, Kaygı ve depresyon, Yüksek kolesterol ve kalp hastalığı, Hipotiroidi osteoporoz gibi diğer sağlık koşullarına sahip olmanız daha muhtemel olabilir. Risklerinizi azaltmanın yolları hakkında doktorunuzla konuşun. Sağlıklı bir yaşam tarzı ve ilaç tedavisi bu koşulların bazılarının önlenmesine yardımcı olabilir.Tedavisi olmamasına rağmen, düşük östrojen seviyelerine bağlı semptomları ve olası komplikasyonları kolaylaştıracak tedaviler vardır.Hormon replasman tedavisi (HRT) en yaygın olanıdır. Bu tedavi genellikle östrojen ve progestini birleştirir, ancak doktorunuz başka formlar yazabilir.




Turner sendromu ve frajil X sendromu gibi genetik durum POI ile ilişkilidir. Turner sendromlu kadınlarda normal bir X kromozomu vardır, ancak ikinci X kromozomu değişmiştir veya yoktur. Radyasyon ve kemoterapi alan çoğu kadın, hücrelerde bulunan genetik yapıyı ve materyali etkileyebileceği için toksin kaynaklı yumurtalık yetmezliği yaşayabilir. Sigaralar, ilaçlar, böcek ilaçları, virüsler ve kimyasallar da erken over yetmezliğini hızlandırabilir. Otoimmün hastalıklar vücuttaki bağışıklık sisteminin vücuda özgü hücrelere ve dokulara saldırmaya başladığında meydana gelir. Otoimmün bir hastalık yumurtalıkları etkilediğinde, antikorlar yumurta içeren yumurtalıklardaki foliküllere zarar verir. Bunun kesin nedeni bilinmemekle birlikte virüsün tetikleyici bir tepkisi olduğu düşünülmektedir.Bazen POI'nin nedeni bilinmemektedir ve daha ileri testlerde bile tanımlanamayabilir.




Yumurtalar tamamen tükenirse hamile kalma şansınız yoktur. Bununla birlikte, yumurtalarınızın tamamen tükenmemesi durumunda, hala gebe kalabilirsiniz. Östrojen hormonu kemiklerin gücünü korumaya yardımcı olur. Düşük östrojen üretimi zayıf ve kemiklerin kırılmaya eğilimli olmasına neden olabilir.Kadınlar kısırlık riski ve duruma bağlı olarak bazı diğer komplikasyonlarla karşı karşıya kaldıklarından, depresyon ve anksiyete yaşayabilirler.Erken yaşta östrojen eksikliği veya östrojen kaybı kalp hastalığı riskini artırabilir.Östrojen eksikliği birçok kadında demans riskine yol açabilir veya artırabilir. İşlevselliği yumurtalıklarınıza döndürecek bir tedavi olmamakla birlikte, durumun belirtilerini azaltabilecek tedavi için bir kaç seçenek vardır.Kadınlara vücuda östrojen ve progesteron hormonları eklemek için hormon tedavisi verilir.Hormon tedavisi, vücudunuza hormon dengesi sağlayabilir ve östrojen eksikliği, osteoporoz, kalp hastalığı, demans gibi nedenlerle ortaya çıkabilecek durumlar riskinizi azaltabilir.Sıcak basmaları önlemek için ilaçlar verilebilir.



Her ne kadar primer over yetersizliğinin kesin nedeni bilinmese de, bazı kadınlarda genetik bir faktör veya vücudun bağışıklık sistemi ile ilgili bir sorun olabilir. Bir bağışıklık sistemi bozukluğunda, vücut kendi dokularına saldırabilir . Bir primer over yetmezliği bir histerektomi veya diğer pelvik cerrahi sonrası veya kanser için radyasyon veya kemoterapi tedavisinden sonra gelişebilir . Bu vakaların bazılarında, bu durum geçici olabilir ve yumurtalıklar birkaç yıl sonra tekrar çalışmaya başlar.Primer over yetersizliğinin semptomları menopozdakilere benzer. Adet dönemleriniz düzensizleşebilir. Ayrıca, sıcak basmalar, gece terlemeleri, sinirlilik, vajinal kuruluk, düşük cinsel dürtü veya uyku sorunları gibi menopoz semptomlarının bazılarına veya tümüne de sahip olabilirsiniz.


Kadınlar ayrıca in vitro fertilizasyon (IVF) gibi suni tohumlama yöntemlerini tercih edebilir veya hamileliği sağlamak için donör yumurtalarından faydalanabilirler.Erken over yetmezliğini önlemenin kesin bir yolu olmamasına rağmen, sağlıklı bir yaşam tarzı koruyarak kalp hastalığı, osteoporoz, vb. Gibi komplikasyon riskini azaltabilirsiniz. İyi, dengeli bir diyet ve düzenli egzersiz sizin için yararlı olabilir. Sigara içmekten kaçınmak ve az yağlı bir diyet yemek kemik kaybını önleyebilir ve kalbinizi koruyabilir. Diyetinize çok fazla kalsiyum eklemek de kemik sağlığınız için iyidir.Erken yumurtalık yetersizliğine sahipseniz, ancak yumurtalarınız henüz tamamen tükenmemişse, hala hamile kalmanız için iyi bir şans vardır. Makalede yer alan septomlara sahipseniz mutlaka hekime görünün erken teşhis hamile kalmanıza yardımcı olduğu gibi olası riskleri de ekarte edecektir.
 
Merhaba 26 yaşındayım erken yumurta yetmezliği teşhisi kondu bebeğim yok çocuğumuz olsun istiyorum adetim henüz kesilmesi sizce çocuğum olurmu
 
Merhaba, yumurtalarınız henüz tükenmemiş ise hala gebe kalma şansınız var. Elimizde hormonlarınıza dair tetkit sonuçları yok muhtemelen hekiminiz sizi bilgilenidirmiştir . En kısa zamanda yardımcı üreme tekniklerinden biri olan tüp bebek tedavisini olun . Bu tedavi ile kısa zamanda gebelik elde edebilirsiniz.
 
Geri
Üst