Eşimle boşanıyoruz manevi tazminat davası açabilir miyim?

THESECRET

"Adalet olunca yiğitliğe lüzum kalmaz"
Eşimle boşanıyoruz manevi tazminat davası açabilir miyim?
devam eden boşanma davasında eşe manevi tazminat davası açılabilir mi,manevi tazminat davası nasıl açılır,eşime süren boşanma davası esnasında manevi tazminat açabilir miyim,eşimden manevi tazminat nasıl temin alırım,
manevi tazminat.jpg


Manevi tazminat eşler arasında devam etmek de olan boşanma davası süresince ya da ayrıyetten açılabilen davadır. Genel olarak manevi tazminat zarar gören kişinin kişilik değerlerinde iradesi dışında meydana gelen eksilmenin giderilmesi, telafi ve tazmin edilmesidir.

Manevi tazminat talep edebilmek için bazı şartlar aranmaktadır.

* Kusur şartı

* Ortada verilen bir zarar olmalıdır

* Zarar ile kusur arasında sebep sonuç ilişkisi olmak zorundadır

* Hukuka aykırılık olmalıdır

Boşanma davalarında eğer manevi tazminat talep edilecekse bunun için de belirli koşullara bakılmaktadır. Medeni Kanun’a göre kişilik hakkı saldırıya uğrayan taraf, kusurlu olan taraftan manevi tazminat talep edebilir. Ancak boşanmadan doğan tazminat için hak edinebilmek için manevi tazminat şartlarına dikkat etmek gerekir.

* Tazminat isteyen eş kusursuz ya da az kusurlu olmalı

* Neden-sonuç ilişkisi olmalı

* Hukuka aykırılık olmalıdır

* Sosyal kişiliğe saldırı

Manevi tazminat davalarında tazminata hükmedilmiş ise tekrar manevi tazminat istenemez. Manevi tazminat bedeli belirlenirken tarafların kusurluluk oranı da dikkat alınır. Boşanma davalarında manevi tazminat boşanma hükmü verilen süreye kadar istenebilir.

Bir önceki yazımız olan Boşanma Davalarında Maddi Tazminat Koşulları başlıklı makalemizde avukat, Boşanma ve Boşanma Davası hakkında bilgiler verilmektedir.
 
Geri
Üst