evcil hayvanlar hamileler için risk taşıyor!

*MeleK*

♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
evcil hayvanlar hamileler için risk taşıyor!

Kedilerden insanlara bulaşan toksoplasma gondii adlı parazit, anne karnındaki bebeklerde telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğurabiliyor.

Toksoplasma gondii adlı parazit ile hamileliğin ilk döneminde enfekte olan bebekler sağırlık, yüksek ateş, sarılık, çeşitli solunum yolu, göz ve sinir sistemi hastalıkları riskiyle karşı karşıya kalabiliyorlar.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İftihar Köksal, toksoplasmanın, kedilerde gelişen paraziter bir hastalık olduğunu ve diğer memeli hayvanlar ile insanlara kolaylıkla bulaşabileceğini belirtti.

Toksoplasmanın, etlerin pişmemiş yenmesiyle, kedi dışkısıyla veya hamilelik sırasında enfekte olan annelerden kan yoluyla bebeğe bulaşabildiğini anlatan Köksal, şunları söyledi: “Toksoplasma, anne karnındaki bebeklerde telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğurabilir. Burada en tehlikeli durum ilk 3 ayında anne karnında toksoplasmayla enfekte olan bebeklerde görülür. Parazitle, hamileliğin bu ilk döneminde enfekte olan bebekler sağırlık, yüksek ateş, sarılık, isilik, çeşitli solunum yolu, göz ve sinir sistemi hastalıkları riskiyle karşı karşıyadır. Parazit, bebeğin ölümüne dahi neden olabilir.”

ANTİKOR GELİŞİP GELİŞMEDİĞİNİ TEST ETTİRİN
Türk kadınlarının yüzde 60-70’inin bu parazitle bir şekilde enfekte olduğunu, dolayısıyla antikor geliştirdiğini dile getiren Köksal, toksoplasmayla enfekte olmamış ve antikor geliştirmemiş anne adaylarının gebelikten önce test yaptırması gerektiğini vurguladı. Enfekte olmamış anne adaylarının gebelik sırasında kendilerini bu paraziti yayan kediler başta olmak üzere diğer evcil memeli hayvanlara karşı korumalarını gerektiğini belirten Kaksal, “Bebek ilk 3 ayında bu parazitle enfekte olduğu taktirde gebelik sonlandırılır. Aksi halde sakatlık gelişme riski çok yüksektir. Enfeksiyon, hamileliğin 2. veya 3. döneminde meydana gelmiş ise anne adayına ilaç tedavisi uygulanır ve ileri düzeyde tetkikler bebek doğduktan sonra yapılır” diye konuştu.

KORUNMAK İÇİN...
Toksoplasmanın bağışıklık sistemi bozulmuş yetişkin kişilerde de sorun yaratabileceğini kaydeden Prof. Dr. Köksal, parazitin olumsuz etkilerinden kurtulabilmek için etlerin 70 derece sıcaklıkta, 15-30 dakika pişirilerek ya da -20 derecede 2 gün boyunca dondurularak yenmesi, pastörize ürünler tüketilmesi, toprakla uğraşırken lastik eldiven kullanılması ve özellikle evde beslenen kedilerin toksoplasma enfeksiyonuna karşı test edilmesi gerektiğini vurguladı.
 
Geri
Üst