Evde bademcik ağrısı tedavisi

Uzman SühaN

Administrator
Evde bademcik ağrısı tedavisi
Bademcikler, boğazınızın arka tarafının her iki yanında bulunan iki lenf bezidir. Şişmiş bademcikler çeşitli yaş gruplarında çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir. Ana işlevi, vücudun enfeksiyonu önlemesine yardımcı olmaktır.Tonsilit, çocukları ve gençleri sık sık etkiler; ancak her yaştaki yetişkinler bunu elde edebilir. Tonsillitin yaygın semptomları boğaz ağrısı, şişmiş bademcikler ve ateştir . Bademcik şişmesi ile ilgili detayları makalemizin devamın da bulabilirsiniz.

bademcik ağrısı.jpg



Kış aylarında sık karşılaşılan hastalıklardan biridir bademcik şişmesi. Genellikle kış ayların da görülsede yaz aylarında terliyken buzlu su içmek, dondurma yemek bademcik şişmesine neden olmaktadır. Bademcik şişmesin de ateş,titreme,sıtma, ağrı olabilir. Bademcik şişmesinin tedavisi genelde antibiyotikle sağlanır. Fakat ev tipi uygulamalarla bademcik şişmesini tedavi edebilirsiniz.

Bakteriyel ve viral enfeksiyonlar bademcik iltihabına neden olabilir. Diğer yaygın nedenler şunlardır:
Adenovirüsler
Grip virüsü
Epstein Barr Virüsü
Parainfluenza virüsleri
Enteroviruslar
Uçuk virüsü

Bademcik şişmesinin belirtileri

Boğaz ağrısı veya hassasiyet
Bademciklerin kızarıklığı
Bademcikler üzerinde beyaz veya sarı bir kaplama
Boğazdaki ağrılı kabarcıklar veya ülserler
Baş ağrısı
İştah kaybı
Kulak ağrısı
Ağız yoluyla yutma veya nefes alma zorluğu
Boyun veya çene bölgesinde şişmiş bezler
Ateş, titreme
Ağız kokusu

Çocuklarda karın ağrısı kusma ve mide bulantısı görülebilir. Tonsillit bademcik iltihabına bakteriyel veya viral enfeksiyon neden olur. Tipik belirtiler boğaz ağrısı, şişmiş bademcikler, yutma güçlüğü, ateş ve boyundaki şişmiş bezlerdir. Tedavi nedeni bakteriyel veya viral olup olmamasına bağlı olarak farklılık gösterecektir. Bazı durumlarda bademcikleri ameliyatla çıkartmak önerilebilir. Bademcik iltihabı tedavisi kısmen nedene bağlı olacaktır. Nedenini belirlemek için, doktorunuz hızlı bir strep testi veya boğaz kültürünü uygulayabilir . Bir laboratuvar testi, bir bakteriyel enfeksiyonu saptayabilir. Bir viral enfeksiyon testte görünmez, ancak bakteri testi negatifse kabul edilebilir. Testte bakteri enfeksiyonu teşhis edilirse antibiyotik tedavisi uygulanır. Antibiyotik kullanımının 3-4 günü septomlarınızın gittiğini fark etseniz dahi reçete edilen ilacı tamamen kullanmaya özen gösterin.

Evde bademcik şişmesi için yapılması gerekenler.

Bol bol dinlenin. Dinlenme vücudunuzun enerjisini kullanmadan enfeksiyonla mücadeleyi sağlar. Bademcik şiştiğinde muhtemel ağız kuruluğunuz olacaktır bu nedenle bol bol sıvı tüketin. Tuzlu suyla gargara yapın. Ağız hijyeninize dikkat edin. Sigara içmekten kaçının ve oda nemlendiricisi kullanın.

Bademcik şişmesine zencefil tozu ve bal iyi gelmektedir. Diyabetiniz yoksa sabahları ve akşamları bu karışımdan bir yemek kaşığı tüketin. Zencefil doğal antibiyotiktir. Aynı zaman da bağışıklığınızı güçlendirecektir. Bol miktarda c vitamini alın. Çiğ sarımsak ve soğan tüketin. Sarımsak ve soğan da doğal antibiyotiktir.

Bitki çayı olarak adaçayı tüketin. Adaçayına zencefilde ilave edebilirsiniz. Ayrıca ballı limonlu ılık su tüketin. . Boğazınızı sıcak utun sarın. Bulunduğunuz odayı havalandırın ve hastalık boyunca nevresimlerinizi sık sık değiştirin.

Gece uyumadan önce zerdeçallı ballı süt için . Zerdeçalı garagara yapmak içinde kullanabilrsiniz. Bir bardak sıcak suya 1çay kaşığı zerdeçal ekleyip karıştırın. Daha sonra bu karışımla gargara yapın. Gece uyumadan önce diş ve dil temizliğini yapın.

Adaçayını sevmiyorsanız tarçın çayıyla boğaz ağrınızı giderebilirsiniz. 1 fincan kaynamış suya dal tarçın yada toz tarçın ilave edip karıştırın. Dilerseniz balla tatlandırabilirsiniz.

Bademcik şişmesinde yutkunma zor olur. Bu nedenle katı besinler yerine çorba tüketmeyi tercih edin. Tavuk , tarhana ve sebze çorbası tüketmeniz idealdir.
 
Benim bademciklerim çok sık şişiyor. Genelde sigaradan boya kokusundan egzoz dan etkileniyorum. Boğaz ağrısını gidermek için öncelikle dişlerimi ve dilimi fırçalıyorum. Tuzlu su ile gargara yapıyorum . Zencefil ve bal karışımından bir kaşık yiyorum. Üstünede bir bardak adaçayı içiyorum. Evde pastil varsa alıyorum. Daha sonra boğazıma masaj yapıp sarıyorum .Çok şiddetli durumlarda antibiyotik kullanıyorum. Tabi siz benim gibi ilaca hemen sarılmayın. Aşırı ağrılı durumlarda doktora görünün.
 
Geri
Üst