Evde Çiçek Bakımı Nasıl Olur...Evde Çiçek Bakımının Püf Noktaları...

LaViNYaM

>>>ιкιz αηηєѕι<<<
Evde Çiçek Bakımı Nasıl Olur...Evde Çiçek Bakımının Püf Noktaları...
Evde Çiçek Bakımı
Evde Çiçek Bakımı Nasıl Olur




Benim gibi sizlerde çiçekleri seviyorsanız evinizde her köşede bir çiçek varsa işte evde çiçek bakımı için baız püf noktaları...Evde çiçek bakmak artık çok kolay....Evde çiçek bakmak hem keyifli, hem dikkat edilmesi gereken önemli detaylara sahiptir. Hangi çiçeği nasıl yetiştireceğinizi biliyor musunuz?İşte.....



cicek%20bakimi-121.jpg



Begonya: Çiçek açan begonyalar, yazın çiçek açanlar 5-9 aylar arası haftada bir kez, 2-3 gr karışık gübre 1 litre suda eritilerek gübrelenir. Kışın çiçek açanlar 5 ve 8 aylarda, haftada bir ez 3-4 gr karışık gübre 1 litre suda eritilerek verilir.

Yaprak begonyalar, 5 ve 8 aylarda bir kez 2 gr Azotça fakir gübre ile gübrelenir. Begonya türlerinin hemen hepsi genellikle "mavi küf" hastalığına karşı dayanıksızdır. Enfekte olmuş bitkiler diplerinden ayrılmalı ve gerekli kimyasal mücadele fungisitlerle %01 nispetinde suda eritilerek 24 saat ara ile uygulanmalıdır.

Bitkilerde fazla yaprak dökülmesi görüldüğünde nispeten daha aydınlık bir yere aktarılmalı, ancak direk güneşe karşı bırakılmamalıdır. Fazla sıcak ve kurak havalarda yapraklara su püskürtülmemelidir.



Aşk Merdiveni: Eğrelti denince ilk akla gelen fujer cinsidir. Kolay yetişmekle beraber ihmale hiç gelemezler. Humuslu toprak kullanılmalıdır. Toprağı asla kurutulmamalı, ancak kökleri çürüyecek kadar da fazla su verilmemelidir.

Direkt gün ışığından uzak aydınlık bir mekan idealdir. Kuzey ve doğuya bakan pencere önlerine konabilir. Aşırı sıcağı sevmez. Isı 15- 20 derece arasında olmalıdır. Toprağı daima nemli olmalıdır.
Nem çok önemlidir. Yapraklar her gün su püskürtülerek nemlendirilmelidir. Aksi halde yaprak uçları kahverengileşir. Eğreltiler yanlarından çıkan yavrular ayrılarak çoğaltılabilir.



Benjamin: Bahçe toprağına bir miktar yanmış çiftlik gübresi, bir miktar yaprak çürüntüsü, kil ve kaba dere kumu eklenerek, bitki için gereken toprak hazırlanmış olur. Bu bitki suyu çok sever. Yazın bol bol sulanmalı, yapraklarına ara ara su püskürtülmelidir. Kışın bitkiye verilen su azaltılır.

Ancak bulunduğu yer aşırı ısıtılıyorsa, bitkinin su isteği artar. Benjamin yarı gölge ve aydınlık olan yerleri sever. Üzerine doğrudan gelen güneş ışığı karşısında bırakılmamalıdır. Kışın en düşük 7 derece sıcaklığa kadar dayanabilen bitki, aslında ılık ve sıcak ortamları sever. İlkbahar ve yaz mevsimlerinde ayda iki kez standart sıvı gübre verilir. Bitkinin kökleri saksısını tümüyle doldurmuşsa, ilkbaharda uygun toprak ilave edilerek saksısı bir numara büyüğü ile değiştirilir.

Yaşlanan bitkinin saksısı artık değiştirilmek istenmiyorsa, ilkbaharda özenle yerinden sökülüp, kökleri kırpılır ve uygun toprak eklenerek aynı saksıya geri dikilir.



Menekşe: Doğrudan güneş ışığı istemeyen bu bitki dolaylı ışıklardan da yararlanabilir.Çok fazla soğuk ve sıcak havada bırakma çiçeğin yapraklarına ve çiçeklerine fayda sağlamaz.Hava akımlarından kolay etkilenen Menekşe bitkisi bu etkiden korunmalıdır.Kış aylarında menekşenin bulunduğu ortam 14-15 derecenin altına düşmemelidir.



Bonsai: Bir Bonsai’nin yaşamını sağlıklı bir şekilde sürdürebilmesi için, oldukça az miktarda toprakla çevrelenmiş olması gerekir. Ağaç gelişebilmek için, toprak üzerinden yeterli miktarda su, besin ve hava alabilmelidir. Bu yüzden toprağın kalitesi, ağacın sağlığını ve gücünü direk olarak etkiler. Toprak karışımında; kil parçaları, çakıl ve inorganik toprak bulunması verimini arttıracaktır. Bitkiyi çok fazla soğuk ya da çok sıcak havada bırakmak, zarar verebilir. Oda sıcaklığı idealdir. Doğrudan güneş ışığı istemeyen bu bitki, aydınlık ortamları tercih eder.

Püskürtme yöntemi ile sulama yapılmalıdır. Gövde, tamamen suya doymalıdır. Sulamada kullanılan kap, ölçü ve su miktarı değiştirilmemelidir. Sulamalar arasında, toprağın az miktarda kurumasına izin verilmelidir. Yaz aylarında, günde birkaç kez püskürtme yapılması, bitkinin hem ömrünü uzatacak, hem de yaprak dökmesini engelleyecektir.Kış aylarında verilecek suyun, oda sıcaklığında olmasına dikkat edilmelidir.


Atatürk çiçeği: Çiçekli aldığımız Atatürk çiçeği genelde ertesi yıl açmaz. Bunu sağlamak için çiçekleri geçtikten sonra 10 cm. den yukarısını budayın.Serin ve gölgeli bir yerde mayısa kadar sulamadan bırakın. Mayıs ayında saksı değiştirin. Eski toprağının bir kısmını alın.Düzenli sulayın ve besleyin. Eylül ayından itibaren günde 14 saat karanlıkta kalmasını sağlayın.
Akşam bitkinin üzerine ince siyah bir naylon örtün, sabah kaldırın. İki ay devam edin. Çiçeğiniz yılbaşında açacaktır. Bu kadar uğraşmak istemiyorsanız her yıl yeni bitki alın.


Kılıç çiçeği: Kılıç toprak bir saksıya dikilir ve özenli bakılırsa her yıl ince, uzun bir sap üzerinde küçük, beyaz ve güzel kokulu çiçekler açar. Oda ısısı idealdir. Ancak 7 c. ye kadar soğuğa dayanabilir.
Biraz günışığı iyidir ama gölgede de yetişebilir. Bahar ve yaz aylarında toprağı kurudukça sulanır. Kışın ise en çok ayda bir sulanır.Çoğaltmak için, yavruları dikkatle ayrılır. Bir gün açıkta bırakılır.Daha sonra dikilir ve sulanır.
Veya sağlıklı bir yaprağın ortasından 6-7 cm.lik bir parça kesilir. Bu parça yarısına kadar toprağa gömülür. Saksısı nadiren değiştirilir. Uzun yıllar aynı saksıda kalabilir.
 
Çiçekleri çok severim. Evimin her köşesinde mutlaka çiçek vardır. Yalnız son zamanlar da çiçeklerimi kaybetmeye başladım. O kadar çok üzülüyorum ki. Mesela aldığım bambu çiçeği 1 yıldır banyodaydı aniden çürüdü. Eşimin geçenlerde aldığı çiçekte solmaya başladı . Oysa gerekli bakımı yapıyorum acaba yerinimi sevmedi anlamadım gitti.
 

Benzer Diğer Konularımız !

Geri
Üst