Evde diş taşı ve tartar temizliği nasıl yapılır ?

Uzman SühaN

Administrator
Evde diş taşı ve tartar temizliği nasıl yapılır ?
Tartar nedir tartar neden olur ? Ağız hijyeni son derece önemlidir. Her gün dişlerinizi fırçalamak, diş ipi kullanmak ve düzenli diş muayeneleri ağız sağlığınızı koruyabilir.Fırçalama, göz ardı edildiğinde yada ağzı hijyeni sağlanmadığında plak oluşumuna yol açabilir. Bu sonuçta diğer bazı diş ve diş eti hastalıklarına yol açar. Basit bir ihmal, tartarın bir kaç ay içerisinde dişlerinizde birikmesine neden olabilir. Bazı tartar birikimi seviyeleri doğaldır ve tamamen kaçınılmazdır. Diş tartarı nedir ? Tartar sertleşmiş diş plağının durumudur. Tartar nasıl temizlenir ? Tartarı tamamen çıkarmanın tek yolu diş hekiminde profesyonel bir temizlik olsa da, tartarı uygun bir fırçalama ve diş ipi kullanmak, diyetinizi izlemek ve yemekten sonra antiseptik bir gargara kullanmakla önlemeye yardımcı olabilirsiniz. Bu makalemizde evde tartar temizliği nasıl yapılır, evde doğal yöntemlerle diş tartarından kurtulmak mümkünmü , ağız ve diş sağlığı için öneriler hakkında bilgiler vereceğiz , daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.



tartar neden olur.jpg




Diş taşı tartar nedir ?


Sağlıklı parlak ve beyaz dişler her insanın hayalidir. Diş sağlığı için ağız bakımı son derece önemlidir. Dişlerin sararması ve tartar birikimi bir çok insan için ortak sorundur. Sigara , çay kahve tüketenlerde sık sık fırçalama olsa dahi tartar birikimi olmaktadır. Bu birikim dişleri çok çirkin gösterdiği gibi estetik açıdan kaygıya neden olur. Aynı zamanda ağız sağlığınızıda olumsuz etkiler. Diş taşı nedir diş taşıyla tartar aynımı ? Evet diş taşıyla tartar aynıdır. Makalemizin girişinde anlattığımı gibi bazı nedenler diş taşı tartar oluşmasına neden olur. Diş taşı tartar oluşumu dişlerde gözlenirse diş temizliği uzman bir diş hekimi tarafından yapılmalıdır. Diş taşı düşmesi tartarın uzun zamandır dişlerinizi istila ettiğini gösterir. Bir parça düşmüş olsa bile bir kısmı hala diş çevresinde yer almaktdır bu nedenle bir hekim tarafından mutlaka temizlenmelidir.



evde diş taşı temizleme yöntemleri.jpg



Diş taşı tartar temizliği


Diş taşı temizliği zararlımı
? Hayır diş taşı temizliği dişlerinize zarar vermez, bilakis dişlerden tartar temizliği diş sağlığınızı korur. Diş taşı temizliği acıtırmı ? Temizlik esnasında çok az canınız yanabilir ama bu dayanılmaz bir ağrı değil. Diş taşı temizliği sonrası asitli, tuzlu ve sıcak yiyecek ve içecekler biraz diş etlerinizi sızlatabilir. Bir iki gün içinde bu yakınmalar ortadan kalkacaktır. Diş taşı temizliği fiyatı 300 TL'den başlayıp 400 TL'ye kadar çıkmaktadır. Eğer sosyal güvenceniz var ise Diş taşı temizliği devlet hastanesi , diş hastanelerinde ücretsiz olarak yaptırılabilir. Diş taşı temizliği yaptıranlar sonuçtan hayli memnun olacaktır. Tertemiz parlak sağlıklı gülüşe sahip olacaksınız. Diş taşı temizliği ne kadar sürer ? 20 - 25 dakika kadar bu işlem sürüyor.





tartar nasıl temizlenir.jpg




Diş taşı tartara ne iyi gelir ?


Diş taşı temizliği bitkisel
kürlerle sağlanabilir mi ? Bazı ev çareleri düzenli olarak uygulandığında dişlerdeki sarı tortuları giderebilir ancak tamamiyle ortadan kaldırmaz. Şimdi diş taşlarından , diş tartalarından , dişlerdeki sarı lekelerden nasıl kurtulursunuz anlatım .. Asitli yiyecek ve içeceklerin tüketimi diş minesini zayıflatabilir. Ayrıca iyi bir diş hijyeni sağlanmazsa durumu dahada kötüleştirebilir. Florürlü diş macunu kullanmak dişleri güçlendirir ve diş boşluklarını önler ve tartar oluşumundan sorumlu olan bakterilere karşı korumaya yardımcı olur . Diş taşlarını önleyen diş macunları plak ve tartarın çıkarılması için son derece etkilidir. . Bu diş macunlarında bulunan pirofosfatlar, çinko sitrat, florür vb. Gibi bir kaç kimyasal bileşen vardır. Bu bileşenler dişlerde diş taşı birikimini önler .



Beyaz sirke, plak ve tartarın giderilmesine yardımcı olan ve birikmesini önleyen antibakteriyel özelliklere sahiptir. Beyaz sirkede asetik asit, diş minesinin demineralizasyonunu arttırır. Beyaz bir sirke çözeltisi hazırlayın ve düzenli olarak gargara olarak kullanın. Yarım bardak su alın ve üzerine 2 çay kaşığı beyaz sirke ve yarım çay kaşığı tuz ekleyin. İyice karıştırın ve ağzınızı çalkalamak için günde iki kez kullanın. Bir parça portakal kabuğu alın ve 2 dakika boyunca dişlerinizi ovalayın. Bu, dişlerinizdeki tartardan kurtulmanın ucuz ve etkili bir yoludur. Çilek ve domates gibi C vitamini bakımından zengin gıdalar antimikrobiyal özelliklere sahiptir. Çilek ve domatesi ezin ikisinin karışımını dişlerinize uygulayın diş tartarlarına iyi gelir. Baharatlı yiyecekleri yemek dişlerinizdeki tartardan kurtulmak için kolay bir çaredir. Baharatlı yiyecekler yemek, ağzınızdaki tükürük üretimini artırır ve bu da diş ve diş etlerinin temizlenmesine yardımcı olur.


Diş macununuza kabartma tozu eklediğinizde, plağı tahrip edebilir, dişlerinizi beyazlatabilir ve kötü nefesle savaşabilirsiniz. Bir kabın içine biraz kabartma tozu dökün ve diş macununuzu eklemeden önce nemlendirilmiş diş fırçanızı içine batırın. Kabartma tozu çok sık kullanmak mine hasarına neden olabilir, bu yüzden bunu haftada bir kez yapın.Çiğ sebzelerin çiğnenmesi, dişlerinizi temizlemenize yardımcı olabilir. Havuç ve kereviz gibi çiğ sebzeler, dişleri temizler.Ayrıca bol miktarda incir, elma, guava dilimi vb. Tüketin. Tükürük üretimini arttırır ve plağın erimesine yardımcı olur. Guava gibi sert meyveler de dişlerin arkasındaki plak ve tartarı temizlemek için dişleri hafifçe kazımaktadır.Düzenli olarak bol su için . Su bakterileri temizler ve plak oluşumunu önler. Bazı meyve suları da plakları çözebilir. Kızılcık ve portakal suları en iyisidir, ikincisi çok asidik olabilir ve mineinize zarar verebilir.

Tuz antiseptik olarak işlev görür ve diş etlerini de iyileştirir. Plakayı da çözebilir. Tuzlu su gargarası yaparak diş taşlarından kurtulabilirsiniz. Maydanoz, biberiye, tarhun, karanfil, nane ve kişniş gibi pek çok otun dişleriniz ve diş etleriniz için çok sağlıklı olduğu bilinmektedir. Plak oluşumunu azaltmak için yemekten sonra bu otları ve baharatları çiğneyin. Sakız, tükürüğü uyarır ve plak ve tartarı dişlerden temizler. Bu nednele sakız çiğnemenizi öneriyoruz.Kafein ağzınızı kuruttuğundan ve tükürük üretimini azalttığından, kafeinli içecek alımınızı da sınırlandırın. Bu sadece plak oluşumunu arttırmaz; ayrıca ağız kokusuna da yol açar.Sigara içmek tükürük oluşumunu azaltarak ağız kuruluğunu arttırır. Sigarayı bırakın yada azaltın.Dişleri temizlemek için C vitamini bakımından zengin meyveler tüketin.Limon güçlü bir antibakteriyeldir ve diş boşlukları arasındaki besin parçacıklarında bulunan bakterileri yok eder. Diş fırçanızı bir miktar limon suyuna batırın ve dişlerinize uygulayın.Ayrıca kabartma tozu, tuz ve limon suyunu karıştırarak plaktan kurtulabilirsiniz.


Cola ve diğer gazlı içecekler sertleştirilmiş plakayı temizleyebilir. Şkerli olduğu için ayrıca dişi çürütebilir cola. Bunun yerine maden suyuyla ağzınızı çalkalayın.Çalışmalar, elektrikli diş fırçalarının biriken tartar oluşumunun çıkarılmasında daha etkili olduğunu göstermiştir. Bu diş fırçaları dişlerinizdeki sarı lekeleri çıkardığı gibi tartar oluşumunuda önler tabi düzenli olarak dişlerinizi fırçalamanız gerekiyor.Fırçalama ve diş ipi temizlemenin yanı sıra ağız bakım suyuda kullanmanızı tavsiye ediyoruz.Aloe Vera jeli, sayısız kullanımı için çok dikkat çekiyor. Limon suyu ,aloe vera jeli ve gliserini karıştırın. Bu karışımla dişlerinizi fırçalayın. Susamın tartarları söktüğünü biliyormuydunuz ? Tek yapmanız gereken biraz susam çiğnemek. Kuru bir diş fırçası kullanarak, tohumlar hala ağzınızdayken dişlerinizi fırçalayın ve birikintileri temizleyin.Plakları uygun diş ipi kullanımı ve diş fırçalama ile dişinizden çıkarmazsanız, boşluk ve tartar birikmesi riskini arttırırsınız. Bu nedenle tartar gelişimini önlemek için diş hekimi ziyaretlerinizi düzenli olarak yapın.



Diş ipi kullanmak dişlerinizi plak ve taş birikmesinden korur ve fırçalama için gerekli bir tamamlayıcıdır. Dişlerinizi fırçaladıktan sonra mutlaka diş ipi kullanın.Tartarın kaldırılması önemlidir, çünkü çürüme ve diş eti hastalığı riskini büyük oranda arttırır. Eğer tedavi edilmezse, sonuçta kronik diş eti iltihabı ve dejeneratif diş kaybı olabilir. Altta yatan sağlık koşulları olan hastalar için, sonuçlar son derece ciddi olabilir. Ev ilaçları hiçbir zaman uygun diş tedavisinin yerine kullanılmamalıdır, ancak çok etkili olduğu kanıtlanmış bazı yöntemler vardır. Fırçalama plak önleme için bir numaralı işlemdir. Dişlerinizi fırçalarken uygun bir diş macunu tercih edin. Florlu diş macunu diş minesini güçlendirir ve asit kaynaklı diş çürümelerini önler. Ayrıca sağlıklı beslenmeniz ve şekerli atıştırmalıklardan uzak durmanız gerekir.Kendi başınıza iyi diş hijyeni uygulansanız bile, mutlaka diş hekimine muayene olun.
 
Geri
Üst