Evde doğal yöntemlerle ishal tedavisi

Uzman SühaN

Administrator
Evde doğal yöntemlerle ishal tedavisi
Havalar aniden mevsim normallarinin üstünde bir sıcaklık göstermeye başladı.Bundan ötürü gerek çocuklarda gerekse yetişkinlerde ishal ve kusmalar baş gösterdi.İshal vücutta sıvı kaybına yol açarak kişiyi yorgun,halsiz bitkin bırakabilir ve serum tedavisi gerekebilir.İshal için evde yapabileceğiniz doğal tedavilerde var.Yazımızın devamın da ishale iyi gelen besinleri bulabilirsiniz.Öncesi ; İshale iyi gelen yiyecekler , İshale iyi gelen şifalı bitkiler adlı konularımızı da incelemenizi öneriyoruz.


Yaz aylarının en sık rastlanan rahatsızlıklarından biridir ishal.Çok ağrı yağlı yiyeceklerin tüketilmesi,az sıvı alma,güneş çarpması,besin zehirlenmesi gibi durumlar ishale yola açabilmektedir.İshal ile birlikte şiddetli karın ağrısı ve kusma görülüyor ise mutlak surette hekime görünülmelidir.Sadece ishal var ise ,başka komplikasyonlar yok ise evde uygulayacağınız tedavilerle ishali kesebilirsiniz.Bunun en etkili ilacı bendenizden gelsin.Kuru türk kahvesine 1 yemek kaşığı olucak içine limon sıkarak hamur kvamına getirip elinizde yuvarlayın.Hap şeklinde yutun ve üzerine 1 bardak su için ishalden dakikalar içinde kurtulacağınızı görüceksiniz.Bunun yanında şeftali ve muz tüketin.Bol su için.Benim verdiğim bilgilere ek olarak şimdi uzmanlarından derlediğimiz önerileri sizlerle paylaşıyoruz.İshal nedenleri ve tedavisi yazımızın devamın da.




ishale ne iyi gelir.png





İshale İyi Gelen Yiyecekler


İshal, gıda zehirlenmesi de dahil olmak üzere çeşitli rahatsızlıkların sonucunda ya da ishale yol açtığı bilinen bazı gıdaların aşırı tüketimi nedeniyle oluşabilir.

İshal süresince sindirimi zor olmayan hafif gıdaların tüketilmesi ve sıvı tüketiminin arttırılması gerekir. Bu dönemde alkol, kafein, baharatlı gıdalar, süt ürünleri, yağlı gıdalar ve yüksek oranda lif içeren gıdalardan uzak durmalısınız.

İshale iyi gelen yiyecekler arasında ilk sıralarda düşük lifli pirinç, muz, elma püresi ve bir kaç dilim ekmek ilk sıralarda gelmektedir.

İshal Tedavisine Yardımcı Gıdalar

Pirinç ve Pirinç Suyu: İshal sırasında dışkının sertleşmesini sağlamak ve normale döndürebilmek için düşük lifli, bağlayıcı gıdaların tüketilmesi önerilmektedir.

Beyaz pirinç düşük lif içeriğiyle bu kategoriye girer ve ishali bastırmak için kullanılabilir. Esmer pirinç lifli olduğundan ve bağırsakları daha da yumuşatacağından ishal sırasında tüketilmemelidir.

Eğer ishaliniz uzun sürdüyse ve pirinç yemekte zorlanıyorsanız yarım kase beyaz pirinci 3 kase suda 45 dakika beklettikten sonra süzerek suyunu içebilirsiniz. Pirinç suyu, ishal sırasında ihtiyaç duyacağınız nişasta ve besin değerlerini sağlarken sindirim sistemini zorlamadan kaybedilen suyu yerine koymanızı sağlar.

Muz: Hafif ve sindirimi kolay bir meyve olan muz ishale iyi gelen yiyecekler arasındadır. İshal sırasında kaybedilen potasyum muzda bol miktarda bulunur. Muz tek başına ishali geçirmez ancak ishal nedeniyle kaybedilen mineralleri geri almanızı sağlayabilir.

Elma Püresi: Bağırsakların normal çalışma sistemine dönmesine yardımcı, bağlayıcı bir besin olan elma püresi hem sindirim sistemini zorlamaz hem de besleyicidir.

İshalken elmanın kabuklarını soyun çünkü elma kabuğu sindirim sisteminizi daha da hassaslaştırabilir.

Böğürtlen: İshal tedavisinde geleneksel olarak kullanılan böğürtleni meyve olarak yiyebilir veya suyunu içebilirsiniz. Daha etkili bir tedavi için böğürtlen suyu içine birkaç çay kaşığı yenibahar atıp her saat başı yarım çay bardağı tüketebilirsiniz.

Limon Suyu: Günde 3-5 kez taze sıkılmış limon suyu içmek ishale neden olan patojenleri öldürecektir.

Elma Sirkesi: Doğal bir antiseptik olan elma sirkesi bağırsakların ve tüm sindirim yolunun temizlenmesine yardımcı olur.

Ayrıca elma sirkesi içinde bulunan “pektin” maddesi dışkının sertleşmesini ve ishalin hafiflemesini sağlayabilir. Her öğünden sonra dolu su bardağına 1-2 çay kaşığı sirke karıştırarak içebilirsiniz.

Kepek: Her gün 1 yemek kaşığı kepeği beslenmenize ekleyerek ishalin daha kısa sürede geçmesini sağlayabilirsiniz.

Ancak kahvaltılık gevreklerde bulunan kepek ya da kepekli ekmek gibi işlenmiş kepek değil, işlenmemiş doğal kepek tüketmeniz gerekiyor.

İşlenmemiş kepeği çorbalarda ve yemeklerde kullanabilirsiniz. Kepeğin özelliği her tanenin kendi ağırlığının 8 katı kadar su emebilmesi ve ishal sırasında bağırsaklarda biriken suyu azaltmasıdır.
 
Geri
Üst