Evde kendi kendine meme muayenesi nasıl yapılır ?

Uzman SühaN

Administrator
Evde kendi kendine meme muayenesi nasıl yapılır ?
Meme kanserini zamanında tespit etmenin önemli bir parçası, evde kendi kendine muayene yapılarak gögüslerinizdeki değişiklikleri fark etmektir. Bu, meme kanserini önleyemese de, erken tespit etmek ve zamanında tedavi etmek için bir fark yaratabilir. Sekiz kadından biri, göğüs kanseriyle karşı karşıya gelmektedir. Bu meme kanseri vakalarının yaklaşık % 40'ı , kendi muayene ile memelerinde yumru hisseden kadınlar tarafından keşfedilmiştir. Her yaştan kadının bedenlerini anlaması ve neyin normal ve neyin normal olmadığını anlaması önemlidir. Sağlığınızın sorumluluğunu üstlendiğinizde, doktorun kanseri daha hızlı tespit etmesine yardımcı olur ve bu nedenle daha başarılı bir tedavi planına izin verirsiniz. Evde meme kanseri önleme ve tespiti için evde kendi kendine meme muayenesi yapmaya nasıl başlaya bileceğinizi öğrenmek için okumaya devam edin..





meme muyanesi.jpg




Her yaştan kadınların her ay memelerini incelemeleri önerilir.Kendi kendine meme muayenesi veya düzenli olarak göğüslerinizin incelenmesi, meme kanserini erken teşhis etmenin önemli bir yolu olabilir. Hormonal değişikliklere bağlı olarak, hassasiyetiniz gibi meme değişiklikler döngü sırasında yaygındır. Bu yüzden, kendinizi incelemek için ideal bir süre, döngü bittikten bir kaç gün sonra yapılmalıdır. Ayda bir kez bu alışkanlık haline getirilmelidir. Memelerinizin 'normal' görünümünü bilmek önemlidir. Bu, herhangi bir değişikliği fark etmenize yardımcı olur. Meme kanseri, en yaygın kanser türüdür.Proaktif bir yaklaşım her zaman iyi bir şeydir ve evde meme muayenesi yapmak kolay, rahattır ve olası bir probleme karşı sizi uyarabilir..Kendi kendine meme muayenesi, meme kanserini erken tespit etmede önemli bir araçtır.



Meme kanseri tanımı


Meme kanseri memenin hücrelerinden kaynaklanan malign bir tümördür (kanser hücresi topluluğu). Meme kanseri ağırlıklı olarak kadınlarda ortaya çıkmasına rağmen, erkekleri de etkileyebilir.


Kendi kendine meme muayenesi nedir?

Kendi kendine meme muayenesi, bir bireyin fiziksel ve görsel olarak vücudun göğüs ve koltuk altı bölgelerindeki herhangi bir değişiklik için yaptığı bir işlemdir.

Meme kanserinde gögüste olan değişiklikler



Göğüslerinizdeki değişiklikler şunları içerebilir:


bir yumru gelişimi
anne sütü dışında bir akıntı
memenin şişmesi
cilt tahrişi veya çukurlaşma
meme ucu anormallikleri (ağrı, kızarıklık, scaliness, içe dönüş gibi)


Duşta


Göğüslerinizin genellikle nasıl göründüğüne aşina olun. Göğsünüzü incelemek için bir aynanın önünde durun. Gögüslerinizdeki değişiklikleri inceleyin. Gögüsünüzde renk değişimleri, kızarıklık, morarma var mı görsel olarak bakın. Sırt üstü uzanarak yada duştayken gögüslerinizi inceleyebilirsiniz. Otururken veya ayakta dururken ya da uzanırken ideal olarak incelemeniz önerilir.Çoğu kadın duştayken dik pozisyonda muayeneyi gerçekleştirmeyi daha kolay bulur. Duşta dururken, Parmaklarınızı göğsün dışından merkeze doğru hareket ettirin. Tüm memeyi ve koltuk altı bölgesini kontrol edin. Göğüslerde herhangi bir topak, kalınlaşma veya sertleşmiş düğüm varmı inceleyin. Meme dokunuzdaki bu değişikliklerden herhangi birini fark ederseniz, tam bir tıbbi değerlendirme için genel cerraha görünün.


Gögüste kist neden olur belirtileri nasıldır ?






Aynanın önünde


Bir aynanın karşısına geçin ve kollarınızı yana alın. Göğüslerinizi açıkça görebilmeniz için yeterince büyük olan bir aynanın önünde durun. Her memeyi sıra dışı bir şey için kontrol edin. Memelerinizi anormal topaklar veya değişiklikler arayacak şekilde görsel olarak inceleyin. Ardından kollarınızı başınızın üzerine koyun. Yine, göğüslerin görünümünde, konturlarında, deride şişme çukurluk veya meme uçlarındaki herhangi bir değişiklik olup olmadığına bakın.


Uzanarak

Sağ omuzunuzun altına bir yastık koyun ve sağ kolunuzu başınızın altına yerleştirin. Sol elinizin parmak uçlarıyla nazik dairesel hareketlerle göğsünüzün etrafında hareket ettirin. Tüm göğüs ve koltuk bölgesini hissedin. Topakları aramak için farklı miktarlarda basınç kullanın. Ardından, anormal deşarj veya topaklanma olup olmadığını kontrol etmek için meme ucunu hafif sıkın. Diğer tarafta tekrarlayın.



Elinize topaklanma gelirse ne yapmalısınız ?


Bir kadının en korkutucu anlarından biri, kendi kendine meme muayenesi yaparken farklı veya sıra dışı bir şey görmesi.Düzenli göğüs muayenesi yapmanın en önemli nedenlerinden biri, göğüsleriniz için normal olanı bilmenizdir. Bir yumru varsa, panik yapmamak önemlidir.Bir göğsünde bir yumru hissederseniz veya dokuda "farklı" bir şey hissederseniz hemen hekime görünün. Elinize gelen sertlik, topaklanma kist olabilir yada kanser kaynaklı olabilir. Tüm meme topaklarının çoğunun iyi huylu (kanserli olmayan) olduğunu unutmayın.


Ne zaman doktora görünmelisiniz?


Memelerinizin normal olarak nasıl göründüğünü öğrendikten sonra, herhangi bir değişiklik bir doktor tarafından kontrol edilmelidir. Değişiklikler şunları içerebilir:

Yeni bir yumru. Dokunmak acı verici olabilir veya olmayabilir.
Sıra dışı kalın alanlar.
Memelerinizden akan yapışkan veya kanlı akıntı.
Göğüsleriniz veya meme uçlarınızda, uyuşukluk çukurlaşma gibi herhangi bir değişiklik.
Bir memenin büyüklüğünde sıra dışı bir artış.
Bir göğüs alışılmadık şekilde diğerinden daha düşük.
Çoğu meme probleminin veya değişikliğin kanserden başka bir şeyden kaynaklandığını unutmayın.


Kendi kendine meme muayeneleri, vücudunuzu anlamanız ve anormal değişiklikleri tespit eden ilk kişi olmanız açısından önemlidir. Bununla birlikte, meme kanserini önlemek için mamogramlar çok önemlidir . Bu tarama testleri, insan ellerinden önce tümörleri tespit edebilir. Mamogramlarla yapılan kanser taraması erken teşhis için önemlidir . Kendi kendine meme muayenesi, göğüslerinizi topaklar veya değişiklikler için kontrol etmeyi içerir. Birçok meme problemi ilk olarak kadınların kendileri tarafından tesadüfen keşfedilmektedir. Meme topaklar kanserli olmayan (iyi huylu) veya kanserli (malign) olabilir. Meme kanseri her yaşta ortaya çıkabilir, ancak en sık 50 yaşın üstündeki kadınlarda görülür. Topaklar veya değişiklikler aynı zamanda mastitis veya fibroadenom gibi diğer meme rahatsızlıklarının belirtileri olabilir.


Meme kanserinin kesin nedenleri net olmamakla birlikte, ana risk faktörleri vardır.En önemli faktörler arasında yaş ilerlemesi ve meme kanseri öyküsü vardır . Genel olarak, 50 yaşın üstündeki kadınlarda meme kanserine yakalanma olasılığı genç kadınlardan daha fazladır . Meme kanseri ve hormonlar arasındaki bağlantı açıktır. Araştırmacılar, bir kadının östrojen hormonuna daha fazla maruz kaldığında , meme kanserine daha duyarlı olduğunu düşünmektedir . Diyet ve meme kanseri arasındaki bağlantı tartışılmaktadır. Obezite kayda değer bir risk faktörüdür. Meme kanseriniz olduğu söylendiğinde, hastalığa neyin sebep olduğunu merak etmek doğaldır. Ama hiç kimse meme kanserinin kesin nedenini bilmiyor.Belli risk faktörleri olan kadınlar, diğerlerine göre meme kanseri geliştirme olasılığından daha yüksektir. Bir risk faktörü hastalığa yakalanma olasılığını artırabilecek bir şeydir. Bazı insanlar diğerlerinden daha yüksek veya daha düşük bir riske sahip olacaktır. Meme kanserini geliştirme şansımız genler ve bedenlerimizin, yaşam tarzımızın ve yaşam seçimlerimizin ve çevredeki ortamın birleşimine bağlıdır.Ama şansımızı lehimize çevirmek için değiştirebileceğimiz bazı şeyler var. Sağlıklı bir yaşam tarzına öncülük etmek.


Genetik meme kanseri gelişiminde önemli bir rol oynayabilir; gen mutasyonları kalıtsal veya edinsel olabilir. Bir çok hastada meme kanseri olan aile üyeleri bulunurken, hastalığın gelişiminden sorumlu olan DNA mutasyonlarının büyük çoğunluğu kalıtsal değildir ve bir kadının yaşamında tek göğüs hücrelerinde ortaya çıkar.Kesin nedenler bilinmemektedir. Araştırmacılar, pek çok bilinmeyen faktörün DNA mutasyonlarına neden olduğuna inanıyorlar.Bir çok risk faktörü meme kanseri olasılığını artırır - bazıları bir kişinin kontrolünün ötesindedir ve diğerleri yaşam tarzı seçimleridir. Meme kanseri gelişme riski yaşla birlikte artmaktadır. Bu durum en çok 50 yaş üstü kadınlarda görülmektedir.Eğer meme kanseri veya yumurtalık kanseri olan yakın akrabalarınız varsa, meme kanseri geliştirme riski daha yüksek olabilir. Bununla birlikte, meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanser olduğundan, birden fazla aile üyesinde tesadüfen oluşması mümkündür.


Daha önce meme kanseri veya meme kanallarında erken invazif olmayan kanser hücresi değişiklikleri geçirdiyseniz, diğer memede veya aynı memede tekrar daha fazla gelişme riski vardır.İyi huylu bir göğüs yumrusu göğüs kanserine sahip olduğunuz anlamına gelmez, ancak belirli tipte yumrular bunu geliştirme riskinizi hafifçe artırabilir. Bir kadının göğsü yağ bezleri ve bağ destekleriyle çevrili süt bezleri ve süt kanallarından oluşur. Bu meme dokularında hücrelerin kontrolsüz büyümesi meme kanserine neden olabilir. Kadın hormonu östrojen bazen göğüs kanseri hücrelerini uyarır ve büyümesine neden olur. Meme kanseri geliştirme riskiniz, vücudunuzun maruz kaldığı östrojen miktarı ile hafifçe yükselebilir. Araştırmalar, kontraseptif hapı kullanan kadınların meme kanseri gelişme riskini biraz artırdığını göstermiştir. Menopoz yaşadıysanız ve aşırı kilolu veya obez iseniz, meme kanseri geliştirme riski daha fazla olabilir. Meme kanseri geliştirme riskiniz, içtiğiniz alkol miktarı ile artabilir . X-ışınları ve bilgisayarlı tomografi (BT) taramaları gibi radyasyon kullanan bazı tıbbi prosedürler, çok az meme kanseri gelişme riskinizi artırabilir. Kendi kendine meme muayenesi aylık sağlık bakım rutininizin bir parçası olmalı ve göğüs değişiklikleri yaşarsanız doktorunuzu ziyaret etmelisiniz. 40 yaşın üzerindeyseniz veya yüksek bir meme kanseri riski taşıyorsanız, bir doktor tarafından yıllık bir mamografi ve fizik muayene yaptırmanız gerekir.
 
meme muayenesi
evde meme muayenesi
memenin klinik muayenesi nasıl yapılır
koltuk altı muayenesi
memede kitle olduğu nasıl anlaşılır
memenin klinik muayenesi hangi doktora gidilir
memede kist olduğunu nasıl anlarız

Merhaba benim her iki gögüsümde kistler mevcut . Daha önce kendim evde meme muayenesi yaparak kistin birini farkettim.Daha sonra doktora göründüm ilaç falan yazmadı ilk başta iyi huylu dendi. Daha sonra kistim büyüdü enjektörle içini boşalttılar. İçine alkol doldurdular. Üç yıl sonra her iki gögüsümde birinde 22 diğerinde 16 adet kist görüldü. Ameliyat oldum ve kanser şüphesi ile parçalar patolojiye gitti sonra temiz çıktı. Ameliyattan 2 yıl geçti momografi çektirdim kanser şüphesi çıktı ultrasonda durumu doğruladu şimdi meme MRı istiyorlar. Demem oki lütfen dikkatli olun hanımlar .Yediklerinizi içtiklerinizi gözden geçirin. Düzenli olarak meme muayenesi yapın ve yaptırın. Banada dua edin inşallah iyileşirim.
 
Geri
Üst