Evimizdeki düşmanlarımız

narçiçeğimm

Daimi Üye
Üye
Evimizdeki düşmanlarımız
Siz ya da ailenizin bir ferdinde astım, egzema,bronşit, solunum yolları enfeksiyonu, gözlerde kaşınma, bitip tükenmeyen başağrısı, baş dönmesi, sabahları burun tıkanması ve hatta sabah uyanır uyanmaz depresif bir hal gibi rahatsızlıklar varsa düşmanınızı koynunuzda besliyorsunuz demektir.


Ev tozu akarları tıbbi adıyla “mite” olarak adlandırılmaktadır. En sık rastlanan tipi de “dermatofagoid” olarak anılmaktadır ki deri yiyen anlamına gelmektedir. Bu parazit niteliğindeki böcekcikler normalde halı, klim, yorgan, yastık, tüylü eşyalar ve oyuncaklarda yaşarlar. Yaşamaları için gerekli besini insan deri ve tüy döküntülerinden karşılarlar. Su ihtiyaçlarını ise havadaki nemden elde ederler. Bu nedenler insanın olduğu yerde, nemli ortamda ve tüylü zeminde yaşayıp ürerler. 30-40 mikron (1 mikron milimetrenin binde biridir) çapında bir büyüklüğe sahiptir ve bir toplu iğne başına 1000 tanesi sığabilir. Yumurtlayarak çoğalırlar. Yumurtadan çıkan yavru 3 haftada erişkin hale gelerek çoğalmaya başlar.


Ev tozu akarının en sık allerjeni dışkılarıdır. Yaşadıkları halı, klim, perde vs.ye bıraktıkları dışkıları üzerinde yürüme, silkme ve benzeri hareketlerle çevre havaya karşır ve buradan kolayca burundan da geçerek solunum yollarına ulaşarak en sıklıkla alerjik astıma yol açar. İnsanın ev içinde geçirdiği en uzun süre yatak odaları olduğu için en sık akar allerjeni ile karşılaşma yeride yatak odasıdır. Akar alerjenleri yastık, yatak, halı ve kumaş kaplı mobilya gibi toz tutan ev eşyalarında ve depo, silo gibi yerlerde de yoğun olarak bulunurlar.Bu alerjenlerin solunum yoluyla alınması, hastada alerjik yakınmaların başlamasına neden oluyor. Akarların nemin % 50 nin altında olduğu yerlerde ve 60 derece ısının üzerinde yaşama şansları azalır. En sık ev içi allerjenleri oldukları için ve her zaman ortamda bulundukları için yıl boyu alerji yaparlar. Tabii ki ev içinde ve kapalı ortamda geçirilen birim zamanın arttığı kış mevsimlerinde daha çok alerjik hastalık bulgusuna yol açarlar. Yataklardan alınan bir gram tozda 2000 ile 15000 arasında akar bulunabilir. Ev tozu akarlarına karşı olan allerji; astma ve rinit, nadirende konjonktivite yol açar. Yakınmalar özellikle uykudan uyanınca başlar.


EV TOZU AKARLARIYLA İLGİLİ BAZI ÖNEMLİ GERÇEKLER:
Bizler her gün 10000 kadar ölü deri hücresi dökmekteyiz ve bunun büyük bir çoğunluğu yataklarımıza dökülmektedir.
Evlerin doğal konukları olan akarların pek çok türü var ancak alerjik hastalıklar açısından en önemli olan ev akarları. Bunlara halk arasında ev tozu böcekleri, astım böcekleri gibi isimler veriliyor. Bilimsel isimleri ise deri yiyen anlamına gelen 'Dermatofagoides'tir.
Ev akarları insan derisi, saç döküntüleri ve kepekle beslenirler. Kene ve örümceklerle aynı ailedendirler.
Akarlar hemen hemen transparandırlar ve uzunlukları milimetrenin üçte biri kadardır.
Çıplak gözle kolayca seçilemezler ancak bir büyüteç veya mikroskopla görülebilirler.
Gözleri yoktur, sekiz bacakları vardır. Ortalama ömürleri 3-4 aydır.
Bir dişi akar, 300 yumurta bırakır. Çok soğuk, nemi az, aydınlık ve iyi havalandırılan yerler akarların çoğalabilmeleri için uygun değildir.
 
Geri
Üst