Evlilik Tazminatı

nilerr

Yeni Üye
Üye
Evlilik Tazminatı
Mart 2012'de evlilik nedeniyle 7 yıldır çalıştığım işimden ayrıldım ve halen tazminatımı alamadım. Hukuki olarak ne yapabilirim? Yardımcı olursanız çok sevinirim. Teşekkürler.
 
Mart 2012'de evlilik nedeniyle 7 yıldır çalıştığım işimden ayrıldım ve halen tazminatımı alamadım. Hukuki olarak ne yapabilirim? Yardımcı olursanız çok sevinirim. Teşekkürler.

Öncelikle kısaca bayan işçinin evlenmesi ve kıdem tazminatı hususlarını açıklamak gerekirse;

Bilindiği üzere 4857 s. İş Kanunu ile 1475 s. İş Kanunu yürürlükten kaldırılmıştır. Ancak 1475 s. Kanunun kıdem tazminatını düzenleyen 14. maddesi halen yürürlüktedir. 4857 s. İş Kanunun geçici 6. maddesi uyarınca da 1475 s. İş Kanununun 14. maddesinde belirtilen işçinin kıdem tazminatı alacağına ilişkin hakları da kıdem tazminatı fonu kuruluncaya kadar saklıdır.

1475 s. İş Kanununun 14. maddesine göre, bayan işçi evlendiğinde aile yükümlülüklerini daha iyi yerine getirebilmek için kendi arzusu ile işinden ayrılabilir. Ancak burada Kanun Koyucu işten ayrılmak, başka bir deyişle hizmet sözleşmesini feshetmek için evlilik tarihinden itibaren 1 yıllık bir süre öngörmüştür. İş yerinde en az 1 yıllık bir kıdemi olan bayan işçi, iş ilişkisi devam ederken evlenir ve evlenme tarihini takip eden 1 yıl içinde herhangi bir tarihte iş akdini feshederse kıdem tazminatına hak kazanır. Ayrıca bayan işçinin bu haktan yararlanabilmesi için evliliğinin de ilk evliliği olması gerekmemektedir.

Daha sonra boşanma da kıdem tazminatı hakkını etkilememektedir. Ancak bayan işçinin bu hakkını kötüye kullanması durumlarında işveren kıdem tazminatını isteyebilir. Yargıtay 9. Hukuk Dairesinin 18.09.1989 tarihli ve 6776/67979 sayılı kararında da belirttiği üzere işverenden kıdem tazminatı alabilmek için eşinden boşanarak daha sonra aynı kişi ile yeniden evlenilmesi ve bu evlenme dolayısıyla işten ayrılarak kıdem tazminatı talep etmek hakkın kötüye kullanımıdır. İşveren ödenen kıdem tazminatını geri isteyebilir. Tabi her somut olayın özelliğine göre bir değerlendirme yapılması gerektiği de göz ardı edilmemelidir. Evlenme nedeniyle kıdem tazminatı alarak işten ayrılan bayan işçinin sonraki dönemlerde çalışma hakkını kaybettiğinden de söz edilemez. Bununla beraber bayan işçinin evlilik nedeni ile işten ayrılabilmesi ve kıdem tazminatına hak kazanabilmesi için de hizmet süresinin mutlaka belirsiz süreli hizmet sözleşmesi olması gerekmemektedir.

1475 s. İş Kanununun 14. maddesine evlilik nedeniyle işten ayrılabilmek için bayan işçinin işverene noter kanalıyla ihtarname göndermesi yerinde olacaktır. Ayrıca Yargıtay kararlılık kazanan uygulamasına göre, kıdem tazminatını gerektirecek şekilde bayan işçinin evlenmesi nedeni ile hizmet sözleşmesinin feshi halinde karşı tarafa önel verme zorunluluğu olmadığı görüşündedir.

Sizin durumuzda da (yukarıdaki şartları taşıyorsa) işyerinize göndereceğiniz bir ihtarname ile; evlilik nedeniyle işten ayrılmadan doğan haklarınızın henüz verilmediğini, (süre belirterek) bu haklarınızın belirttiğiniz hesap numarasına yatırılmasını vs., aksi takdirde hukuki yollara başvuracağınızı belirtmeniz ve ihtarnamede belirttiğiniz isteklerinizin yerine getirilmemesi halinde ise İş Mahkemesinde dava açmanız yerinde olacaktır.
 
Geri
Üst