Fazla kafein tüketmenin olumlu olumsuz etkileri

Uzman SühaN

Administrator
Fazla kafein tüketmenin olumlu olumsuz etkileri
Sabah uyandığımızda, çoğumuz kahve içip güne başlıyoruz. Bir fincan kahveyle güne başlamak bazı insanlara zindelik ve enerji verir.Kafein, merkezi sinir sistemini harekete geçirerek uyarıcı olarak davranır . Yorgunluğa karşı savaşabilir ve yoğunlaşmayı ve odaklanmayı geliştirebilir.



kafein.jpg



Kafein tüketimi nin beyinle olumlu etkileriyle ilişkilendirilmiştir.Diğer çalışmalar, kafein alımının tip 2 diyabet , Parkinson hastalığı , kardiyovasküler hastalık ve felce karşı koruma sağlayabileceğini de ileri sürüyor.Aslında kafein dünyanın en yaygın kullanılan psikoaktif maddesidir.Dahası, kafein tüketicilerinin büyük çoğunluğu maddeyi düzenli bir şekilde zarar görmeden kullanmaktadır. Bu faktörler, muhtemelen, kafeinin, herkesin olumsuz sonuçlar çıkarmadan kullanabileceği iyi huylu bir madde olduğu perspektifine katkıda bulunuyor.

Kafein nedir?

Kafein, kahve çekirdeği ve çay yaprağı da dahil olmak üzere birçok bitkide bulunan doğal olarak oluşan bir maddedir.Kafein insan yapımı olabilir ve birçok gıdalarımıza ve içeceklerimize katılır. Birçok tezgah üstü ve reçeteli ilaçlar kafein içerir.

Kafeinin yüksak dozda tüketilmesi elbetteki olumsuz sonuçlar doğurabilir. Günde 500-600 mg kahve tüketenler de uykusuzluk , sinirlilik, huzursuzluk, mide rahatsızlığı , hızlı kalp atışı ve hatta kas titremesi olabilir. .

Kafeinin vücuda etkisi

Kafein, merkezi sinir sisteminin uyarıcısı gibi davranır. Beyindeki enerji, uyanıklık ve iyi olma hissi yaratır.

Kafein, aşağıdakiler dahil olmak üzere birçok yan etkiyle ilişkilidir:

Uyku bozuklukları
kaygı
depresyon
karın ağrıları
Asit reflüsü
kas seğirmesi
Kardiyovasküler problemler
Bedensel ağrı
Sosyal zorluklar
sinirlilik
Konsantrasyon zorluğu

Kafein özellikle ergenlerde ve çocuklarda tehlikelidir.Kafeine bağımlılığın en belirgin göstergelerinden biri, kafeinsiz günlük yaşam aktivitelerini gerçekleştirmede yetersizliktir. Yani, sabahları günlük bir fincan kahve içmeden çalışamıyorsanız kafein bağımlılığınız olabilir.Ayrıca, kafein kullanmayı bırakmayı denediyseniz ve durduramıyorsanız, kafeine bağımlı olduğunuzu fark edebilirsiniz.

Kafein uyarıcıdır ve kimyasal olarak bağımlılık yapabilir.Kafeini aniden terk etmek, özellikle günde iki veya daha fazla fincan kahve tüketiyorsanız fiziksel, psikolojik ve duygusal belirtilere neden olabilir.Belirtiler genellikle kafeinden vazgeçildikten sonra 12-24 saat içinde başlar, ilk iki gün boyunca zirve yapar ve dokuzuncu güne kadar sürebilir.


Ek bilgi;

Kafein çeşitli nedenlerden dolayı bireyler arasında farklı oranlarda metabolize olabilir, örneğin sigara içenler kafeinleri sigara içmeyenlerin iki katı kadar hızlı metabolize eder. Kafein beyne hızla ulaşır ve merkezi sinir sistemi uyarıcısı olarak görev yapar. En dikkat çekici etki uyanıklıktır. Kendinizi daha uyanık ve daha az yorgun hissetmenize yardımcı olabilir, bu yüzden uyuşuklukların tedavisinde kullanılan ilaçlarla ilgili ortak bir içeriktir.


Kafein, midenizdeki asit miktarını artırır ve mide ekşimesi veya mide rahatsızlığına neden olabilir.Çok miktarda kafein, kalsiyumun emilimine ve metabolizmasına müdahale edebilir.Kafein bağımlılığınız olduğundan şüphelenirseniz endişelenmeyin - kesinlikle yalnız değilsinizdir. Birçok kişi çok kafeine bağımlıdır. Alışkanlıklarınızı değiştirmek istiyorsanız bunun farkında olmak ilk adımdır.Yapabileceğiniz birçok yaşam tarzı değişikliği vardır. Örneğin, su veya bitki çayı deneyin ya da her geçen gün alımınızı kesin.
 
Kahve içmeden güne başlamıyorum. Ne kadar uyursam uyuyayım sürekli bir uyku hali yaşıyorum. Bu yüzden kahve tüketiyorum. Günde iki fincan kahveyi aşmıyorum. Kahve dışında aşırı derecede cola ve çikolata tüketiyorum. Bunları azalttığımda gerçekten kafein yoksunluğu hissediyorum ve geriliyorum. Şimdi kafein alımını sınırlamaya çalıyorum .Yoksunluk septomları gerçekten can sıkıcı
 
Geri
Üst