fsh hormonu yüksekligi

ÇİÇEĞİM

Yeni Üye
Üye
fsh hormonu yüksekligi
fsh yüksek olup hamile kalan varmı acaba?fsh yüksek olanlar burayaa lütfen
 
Evet adım gül, adetimin üçüncü gününde bakmışlardı normalde 10 un altında olması normalmiş ama benimkisi yüksek çıkmıştı. ilaç verdiler problemim ciddiydi halen tedavi görüyorum umarım bebişim olur sayfa için deşükkürler.
 
Kadında FSH hormonu değeri normalde kaç olmalıdır?
Adetin 3. gününde bakılan FSH hormonu değerinin 10'un altında olması normal kabul edilir. Adetin diğer zamanlarında bakılırsa daha yüksek çıkabilir ve sonuç yanıltıcı olabilir bu nedenle özellikle foliküler fazın başlangıcında yani adetin ilk günlerinde ölçüm yapılmalıdır.

FSH hormonu kaçın üzerine çıkarsa hamilelik zorlaşır?

FSH hormonu değeri 10'un üzerine çıktığında hamile kalma şansında düşüş meydana gelebilir. FSH 15'in üzerine çıktığında hamile kalma problemi ciddi seviyede olur. FSH'taki artış ne kadar fazla olursa gebelik elde edilmesi o kadar zorlaşır. Bu hem kendiliğinden (spontan) gebelikler için geçerlidir hem de ilaç tedavisi ile veya tüp bebekle elde edilen gebelikler için geçerlidir. FSH 25'den yüksek ise kendiliğinden veya tedavi ile, tüp bebek ile hamilelik elde edilmesi yok denecek kadar nadirdir.

Burada dikkat edilmesi gereken bir nokta FSH hormonu farklı aylarda dalgalanmalar gösterebilir. Örneğin bir ay adetin 3. gününde yapılan ölçümde FSH değeri kötü yani yüksek çıkabilir, 1-2 ay sonra adetin 3. günü yapılan ölçümde FSH değeri düşük çıkabilir. Bu durumda araştırmalar göstermiştir ki yüksek (kötü) olan değer geçerlidir. Yani bu hastalarda hamilelik şansı düşüktür ve 1-2 ay sonra yapılan tekrar ölçümlerinde FSH düşük bile olsa hamilelik şansının arttığını göstermez. Bu tür durumlarda klomifen sitrat testi gibi testlerle FSH değeri ve over rezervi daha net değerlendirilebilir.

FSH değerini düşürmek mümkün müdür?

Bazı hastalar hamilelik şansını arttırmak için FSH değerini düşürmek için neler yapılabilir gibi arayışlara girebilmektedirler. FSH yükselmesi yaşla birlikte yumurtalık rezervindeki azalmayı ifade eder ve yaşlanma gibi bu da geri dönemez. Yaş ilerledikçe kadında yumurta sayısı ve kalitesi azalır ve hiçbir ilaç veya tedavi (veya bitkisel yiyecekler, içecekler, çaylar) yumuta sayısını ve kalitesini tekrar düzeltemez. Bu durumda yapılması gereken FSH'yı düşürmeye çalışmak değil, daha da yükselmeden tedavi ile gebelik elde etmeye çalışmaktır. Bunun dışındaki uğraşlar hastanın vakit kaybetmesine ve FSH'nın geçen sürede daha fazla yükselmesine neden olacaktır.
 
Fsh yüksekliği aslında tek başına bir sorun değil. benim fsh 20-30 lardaydı. ilaveten rahim filmimde her iki tüpüm de tıkalı dediler. tüp bebek için adetin ikinci günü gel tahlil yapalım dediler. ben adeti beklerken kendiliğimden hamile olduğumu öğrendim. fsh yüksek ve tüpler tıkalı idi!! Ama devamı kötü tabi. 4. ay sonunda kalbi durdu ve kaybettik. 43 yaşındayım büyük ihtimalle yaşa bağlı yumurta kalitemin düşük olmasından. fsh düştükçe yumurta kalitesi iyileşmiyor. özellikle ileri yaşta tüp bebek yaparken fsh dan ziyade oluşan yumurtaların kalitesi önemli. bunun için de pgt yani embriyoyu yerleştirmeden önce genlerine bakılması gerekli. yoksa yüksek fsh ile hamile kalınabiliyor hem de kendiliğinden. bende iki kez böyle oldu. ikisini de kaybettim.
 
Geri
Üst