Gaitada gizli kan testi ne için yapılır?

Uzman SühaN

Administrator
Gaitada gizli kan testi ne için yapılır?
Gaitada Gizli Kan Testinin başlıca kullanım yeri erken dönem kolon kanseri taramasıdır. Gaitada bulunan kan, kolon kanseririn erken belirtisi olabilir.Ayrıca gaitada gizli kan pozitifliği diğer gastrointestinal problemlerin de göstergesi olabilir.
Gaitada Gizli Kan Testi ayrıca aneminin (kansızlık) nedeninin araştırılmasında da kullanılmaktadır. Kanayan bir ülserden kan kaybı olabilir. Gaitada gizli kan testlerinin 45- 50 yaşlarından sonra yıllık olarak yapılması önerilir.

Gaitada Gizli Kan Testi Sonucu Ne Anlama Gelir?

Gaitada Gizli Kan Testi normalde negatiftir.
Pozitif test sonucu, gastrointestinal kanalda bir yerlerde anormal bir kanama olduğunu gösterir.Buna ülserler, divertikulozis, kanayan polipler, inflamatuar bağırsak hastalığı, hemoroidler, kanayan bir dişeti veya burun kanaması nedeniyle yutulan kan veya tümörler neden olabilir.
Polip veya tümör gibi bağırsakta çıkıntı yapan herhangi bir şey gaitanın kanaldan geçmesiyle sürtünmeye sebep olur ve kanamaya yol açabilir.
Görülen bu kanama erken kalın bağırsak kanserinin ilk ve bazen de tek bulgusu olabilir.


Bağırsak kanseri erken uyarı belirtisi vermeden başlayabilir. Kanser vücudun başka yerlerine yayılmadan önce bağırsak duvarının içinde yıllarca büyüyebilir. Bu büyümelerden çoğu zaman az miktarda kan sızar ve başka bir belirti henüz farkedilmemişken dışkıyla atılır.




001.jpg






Dışkıda Gizli Kan (DGK) testi dışkıdaki bu az miktardaki kanı tespit edebilir. Bu test sadece dışkınızda kan olup olmadığını tespit eder, kendi başına bağırsak kanserini tespit etmez.

Testin sonucunun pozitif çıkması laboratuvara gönderdiğiniz örneklerde kan bulunmuş olduğunu gösterir. Yaklaşık her 13 kişiden birinin sonucu pozitiftir. Kanın tespit edilmesi, kanser dışındaki başka durumlarda da görülebilir. Örneğin, polip, hemoroid (basur) ya da bağırsak enflamasyonunda da dışkıda kan bulunabilir. Her durumda, bu kanamanın nedeninin araştırılması gerekir. Kan tespit edilirse, sizden doktorunuza başvurarak sonuçları görüşmeniz istenecektir.

Dışkıda gizli kan aranması bağırsakta bulunan tümörden kaynaklanan gözle görülemeyecek miktardaki kanamanın ve dolayısıyla tümörün tespit edilmesi amacıyla uygulanır. DGK aranması amacıyla değişik testler kullanılmakla birlikte bu testlerin kalın bağırsaktan kaynaklanan kanamaların saptanmasındaki duyarlılıkları birbirine yakındır. Daha önceleri kullanılan testlerde (Guaiac, Benzidin vb.) testten bir hafta önce diyet uygulanması gerekirken, günümüzde kullanılan insan hemoglobinine duyarlı daha spesifik ve hassas immunhistokimyasal yöntemlerde test öncesinde diyet uygulanmasına gerek yoktur ve yanlış pozitiflik olasılığı çok düşüktür. Bu yöntemlerle dışkıda 0.5 – 1 ml’ye kadar olan kanamalar fark edilebilmektedir. DGK’sı pozitif bulunan vakaların %5 - 15′inde kolon kanseri, %20 - 40′ında da 2’cm den büyük polip saptanmaktadır. 1 cm’den küçük kolon polipleri genellikle kanamadıkları için bu çaptaki poliplerin saptanmasında testin duyarlılığı düşüktür.

DGK testinin üst üste 3 kez yapılan dışkılamadan alınan üç örnekte bakılarak tekrarlanması tavsiye edilmektedir. Yılda bir veya iki kez DGK bakılması ve pozitif bulunan vakalarda kolonoskopi yapılmasının kalın bağırsak kanserinden ölümleri sırasıyla %20 ve %35 oranında azalttığı görülmüştür. Periyodik olarak yılda iki kez DGK aranması ve 5 yılda bir fleksibl sigmoidoskopi yapılmasıyla bu oran %60’a kadar yükselebilmektedir.

Tarama testlerinin ne zaman sonlandırılması gerektiği konusu tartışmalı olmakla birlikte 80 yaş üzerindeki, özellikle yaşam beklentisini azaltan ilave hastalıkları olan kişilerde testlerin sonlandırılması uygun bir yaklaşım gibi görünmektedir.

DGK Nasıl Yapılır?
İki, üç gün et yemeyen hastanın dışkısı temiz bir kapta toplanır. Dışkının idrarla karışmamasına dikkat edilmelidir. Temiz bir örnek kabı kaşığı ile bir miktar dışkı, örnek kabına aktarılır; böylece dışkının laboratuvara uygun koşullarda gelmesi sağlanır.

Adet dönemindeki kadınlarda ya da kanamalı hemoroitleri olanlarda dışkı alınmamalıdır.
 
Geri
Üst