Gastrit hastaları nasıl beslenmeli?

Uzman SühaN

Administrator
Gastrit hastaları nasıl beslenmeli?
Gastrit, mide mukozasının (mide iç yüzeyi) iltihaplanmasına verilen isimdir. Gastritin iki türü vardır. Birincisi ani başlangıcı olan akut gastrit, ikincisi de kronik gastrittir. Akut gastrit her yaşta görülebilmektedir ve doğru tedavi metodu uygulandığı zaman hızlı bir iyileşme görülür.


Alkol, kahve, çay ve salisilatlar gibi bazı ilaçlar (örn; aspirin), bazı bakteriyel enfeksiyonlar, besin zehirlenmeleri, viral enfeksiyonların bazıları, acılı ve baharatlı yemekler, sigara ve stres gibi faktörler akut gastritin sebeplerindendir. Gastritin belirtileri olarak mide yanması, bulantı, ağrı, kusma, doygunluk hissi ve ishal gibi durumlar sayılabilir.
g.jpg






Gelelim gastrit hastalarında olması gereken beslenme önerilerine. Gastrit sorunu olan kişilerin özellikle riayet etmeleri gereken bazı önemli konular vardır. Bu önerilerin yerine getirilmesi, gastrit sorununu en aza indirgeyeceği gibi sorunun tamamen ortadan kalkmasına da yardımcıdır.Gastrit’te beslenme önerileri;

Gün içinde yenen yemekler azar azar, sıkça ve düzenli bir şekilde yenmelidir.

Yemekler hem çok sıcak hem de çok soğuk olarak tüketilmemelidir.

Alınan gıdalar yavaşça ve iyice çiğnenerek yutulmalıdır.

Pişirilen yemeklerde kullanılan malzemeler çiğden konulmalı ve kavurulmamalıdır.

Hazmı zor ve hazımsızlık yapan besinler tüketilmemelidir.

Yağda kızartılmış veya kavrulmuş olan et, sucuk, pastırma ve benzeri şarküteri ürünlerinden uzak durun.

Kepekli ve sıcak esmer ekmekleri tüketmeyin.

Yağda kızartılmış hamur işleri ve sebzelerden de uzak durun.

Kuru baklagiller şişkinlik yapıyorsa tüketmekten kaçının.

Hazır çorba ve et sulu çorbaları tüketmeyin.

Tadı ekşi ve kalın kabuklu meyvelerden yemeyin.

Sütlü tatlılar ve meyve kompostosu haricinde tahin, pekmez, tahin helvası, çikolata ve çikolatalı pastaları tüketmeyin.

Alkol, demli çay, kahve, yağlı kızartmalar, baharatlar, hardal, ketçap ve kuruyemiş tüketimini azaltın.

Kolalı içecekler ve hazır meyve suyu konsatrelerini tüketmeyin.

Sigara ve alkolden kesinlikle uzaklaşın.

Hergün C vitamini alabilmek için taze sebze ve meyve tüketin.
 
Geri
Üst