Gebeliğin 6. Haftasında belirtiler

LaViNYaM

>>>ιкιz αηηєѕι<<<
Gebeliğin 6. Haftasında belirtiler
Gebeliğin 6. Haftasında Neler Olur?- Artık gebe olduğunuzu öğrendiniz adetiniz muhtemelen 1 hafta kadar gecikti. Eğer hala öğrenmediyseniz bu hafta en erken gebelik belirtileri size hamilelik tüyoları verebilir. Eğer gebeliğinizden haberdarsanız artık doktorunuzla ilk görüşmek için uygun zaman. Bu ilk görüşmede önemli sağlık sorununuz olup olmadığı, ailenizdeki sağlık durumu tahliller isteyecek muayene edecektir sizi. Muayene sırasında hamilelikten önce kullandığınız ilaç varsa mutlaka söyleyin yine daha önce gebelik yaşadınız mı düşük yaşadınız mı gibi sorularla karşılaşabilirsiniz. Bu ilk muayenede tahliller istenecek muhtemelen sizden. Örneğin tam kan sayımı, tam idrar testi, kan uyuşmazlığına önlem için kan grubu tespiti, TSH ( annede troid bozukluğu var mı bunun tespiti için), toxoplazma testleri, rubella IGM ve IGG (kızamıkçık testleri), hepatit testleri, hcv testi, hıv (aids) testi gibi testler kapsamlı olarak bakılır.

gebelikte 6. hafta.jpg


6. hafta henüz çok yeni bir gebelik haftası olduğundan ötürü bebeğin kalp atışı henüz karın üzerinden ultrason ile duyulmayabilir endişe etmeyin. Bu haftada doktorunuz için önemli olan kesenin görülmesidir. Bu haftada bebeğinizin kesesi rahatlıkla görülecektir dediğim gibi aslında kanda bakılan beta hcg evet hamilelik için belirleyici bir test ama hamileliğin kesinleşmesi için ultrasonda bebeğin kesesinin görülmesi gerekir. Tabii kese içinde bebeğin görülmesi önemlidir yani doktorunuzun durumun sağlıklı ilerlediğini görmesi gerekir. Bunun için kalp atışı için henüz erken olduğunu söylemiştim zaten ama eğer kese de görülmez ise vajinal ultrason ile bakmak isteyebilir doktorunuz. Bu muayene düşüğe ya da herhangi bir olumsuz duruma neden olmaz. Ben ikizlerime hamile olduğumda sanıyorum 5. hafta gitmiştim doktorumla muayeneye karından ultrason ile görülmemişti kese bu yüzden doktorum vajinal ultrason ile keseyi görebilmişti.

Tabii normal şartlarda artık 6. haftada da bebeğin kesesi karından ultrason ile görülebilmektedir. Gebeliğin 10. haftasına kadar olan zaman embriyo dönemi olarak geçer. Bu dönem en kritik zamanlardır onun için mutlaka kendinize dikkat edecek doktorunuzun önerilerine uymanız gerekecektir. Bu 10. haftaya kadar embriyonun gelişimini engelleyecek çok fazla faktör vardır. Bebeğiniz bu hafta 2.5 mm tam bir nar tohumu boyutu kadardır. Bebeğiniz minicik bir nar tohumu tanesi kadar ama akciğer, damak, burun, çene oluşumları gelişmeye başladı bile. Hızla büyümeye devam ediyor minik uğur böceğiniz. Böbrek karaciğer gibi organlar da artık şekillenmeye başlamıştır. Yine akciğerler için de gelişim başladığını söylemiştim akciğerler gelişimini bebeğinizin ilk nefesini alana dek sürdüreceğini biliyor muydunuz? Bebek oluşumu gelişimi kadar mucizevi bir olay daha yok. Her anı her durumu insanı hayretler içinde bırakmaya yetiyor gerçekten.

Yine bebeğinizin o minik elleri ayakları da oluşmaya başladı. Doğduktan sonra eminim onları bol bol öpüp koklayacaksınız. Bu haftada yine önemli bir durum daha bebeğin baş nöral oluklar kapanır ve ilk beyin odacıkları oluşmaya başlar. Bebeğiniz tam gaz gelişimine devam ederken tabii ki sizde de değişimler yaşanacak. En erken gebelik belirtilerini yavaş yavaş bu haftada artık yaşamaya başlayabilirsiniz. Artık hamilesiniz ve buna alışmalısınız. Uzun bir süre de bu belirtilerle yaşamayı öğrenmelisiniz.

İlk belirtiler göğüslerde oluşur ki göğüsler artık doğacak olan bebeğinizi emzirmek onun beslenmesini sağlamak için süt üretimine çoktan başladı. Bu durumda hassas olabilirler hatta renk değişimi ya da boyutunda değişiklik görebilirsiniz. Eğer çok rahatsızlık duyuyorsanız özellikle gece uyurken daha yumuşak bir sütyen kullanabilirsiniz. İllaki artık sindirim sorunları yaşayabilirsiniz. Yedikleriniz içtikleriniz artan hormonlar yüzünden eskisi gibi düzenli çalışmazlar. Bu da sindirimden dolayı olan sıkıntıdan kabızlık gibi problemler çıkabilir. Bunun için lifli gıdalar, sebze meyve, daha çok su tüketmelisiniz. Su günlük en az 8-10 bardan içmenizde fayda var. İnanın kabızlık sorununuza çok iyi gelecek.

6 hafta gebe.jpg


En önemli bir belirti daha sabah bulantıları. Bunu yaşayanlar bilir ama sıkıntı değil bebeğiniz için her şeyi yaşayabilirsiniz. Sadece yanınızda sabah tuzlu çubuk kraker bulundurun iyi gelecektir. Bu sabah bulantıları özellikle ilk 3 ay yoğun bir şekilde devam edebilir. Bu hafta henüz kilo almamış olduğunuzu ya da çok az kilo aldığınızı söyleyebilirim. Daha gebeliğinizin başında olduğunuz için karnınız henüz çıkmaz. Bu haftada mide yanması ekşimesi sorunları yaşayabilirsiniz. Bunun için daha az daha sık sık yemeli yemeklerden sonra hemen uzanmamalısınız. Yağlı baharatlı yiyecekler yediğimde mutlaka midem beni çok üzerdi. Kesinlikle baharatlı şeylerden uzak durun. Mutlaka yoğurt tüketin bu mide yanmasına iyi gelecektir. Gebeliğin 6. haftası için bunları söyleyebilirim. Bununla birlikte gebeliğin 7. haftasında neler yaşanır bunun için bu yazımızı inceleyebilirsiniz.
 
merhaba ben birşey sormak istiyorum utrason görüntüsüne göre bebeğim 6 hafta 5 günlükmüş kalp atışını da duyduk ama kesik kesikti doktor bir sorun yok dedi sadece göbeğinde yağ oldugu için sesi dernden geliyor dedi normalmi sizce?
 
Geri
Üst