Gebelik Boyunca Hangi Testleri Yaptırmanız Gerekiyor ?

T

TİTAN

Forum Okuru
Gebelik Boyunca Hangi Testleri Yaptırmanız Gerekiyor ?
Hamilelik Döneminde Yapılması Gereken Testler Hangileridir


Hamilelikte Yapılması Gereken Testler





Sevgili gebe meleklerimiz ya da gebe kalmayı düşünen meleklerimiz ve sayın misafirlermiz, sizleri son derece ilgilendiren bir konuyla ilgili bilgiler vereceğiz bu sayfamızda sizlere. Hem kendi sağlığınız hem de bebeğinizin sağlığı açısından son derece önemli olan Hamilelikte Yapılması Gereken Testler ile ilgili paylaşacağımız bilgiler şöyle...




gebelik-34e.jpg




Hamilelikte ortaya çıkabilecek bazı problemleri teşhis edebilmek için gebelikte yapılan testler aşağıda sıralanmıştır. Bunlardan bazıları tüm gebe kadınlarda rutin olarak doktor tarafından istenmektedir. Akılda tutulması gereken şey ise bu “hamilelikte yapılan testler” normal çıkmasa da,testler her zaman bir problem olduğunu göstermez. Böyle durumlarda genel olarak ek testlere ve incelemelere ihtiyaç duyulur veya anormal sonuç veren test yenilenir.

Kan gruplarının belirlenmesi Testi

Anne ve baba adaylarının kan grupları parmaktan alınan kanda belirlenebilir. Anne adayının kan grubunun Rh(-), baba adayının ise Rh(+) olması durumunda Rh uygunsuzluğundan bahsedilir.

Tam Kan sayımı Hematokrit ve Hemoglobin kontrolü

Hamilelikte yapılan testler arasında önemli bir parametredir. Gebelikte çok yaygın olarak özellikle Türk kadınlarıda beslenme alışkanlığımızdan dolayı görülebilen anemi ( kansızlık ) ya da kırmızı kan hücrelerinde azalma gibi durumları anlamak için hemoglobin ve hemetokrit seviyeniz kontrol edilmiş olması gerekir. Bu kontrolde herhengi bir eksiklik tesbit edilmese de,gebelikte demir ihtiyacı artacağı için,doktorunuz mutlaka size bir demir ilacı ya da demir de içeren bir multivitamin verecektir.

Tam idrar tahlili (TİT)

Gebelikte TİT oldukça sık olarak yapılır. İdrar vücudun bir aynasıdır. İdrar sedimentinde idrar yolu enfeksiyonu, idrarda taş veya "kum" varlığı saptanarak uygun tedaviye başlanır. İdrarda glikoz varlığı ise gebelikte belli bir dereceye kadar normal kabul edilir, ancak yine de ileri inceleme gerektirir.



İdrar kültürü

Anne adayının hiç bir şikayeti olmasa bile idrar kültüründe üreme olduğunda ileride oluşabilecek ciddi enfeksiyonları önlemek amacıyla antibiyotik tedavisi yapılır. Bu amaçla anne adaylarında gebeliğin başında bir kez ve mümkünse sonuna doğru bir kez daha idrar kültürü yapılarak muhtemel bir üreme saptanır ve uygun bir şekilde tedavi edilir.

Kan biyokimyası

Açlık kan şekeri (AKŞ), Üre (BUN), SGOT, SGPT, Kreatinin gibi biokimya testleri gebeliğin ilk üç ayında bazı hekimler tarafından rutin gebelikte yapılan testler kapsamında yapılmaktadır.Karaciğer ve böbrek hastalıklarının gebeliğin hemen başlangıcında tespiti takip açısından önemlidir.

IDC (İndirekt Coombs Testi)

Kan uyuşmazlığı olan anne adaylarında istenen bir incelemedir. Belli aralıklarla kanda bebeğin alyuvarlarına karşı gelişmesi muhtemel antikorlar bu yöntemle belirlenir. Antikorlar müspet bulunduğunda ileri bir inceleme gerekebilir.

Sfiliz testi ,VDRL

Gebelikte yapılan testler arasında her zaman rutin olarak yapılmazlar .Sfiliz; cinsel yolla bulaşan ve tüm vücuda yayılarak,kalp hastalıklarına,nörolojik arazlara ve hatta ölüme neden olabilecek bir hastalıktır.Gebelik sırasında düşüklere ya da erken doğuma neden olabildiği gibi doğan bebeklerde de anemi,sinir sistemi arazları,kemik ve diş yapısında bozukluklar ve karaciğer hastalıklarına neden olabilir..Şüphe durumunda yapılması gerekir.

Üçlü test (İkinci trimester Down sendromu tarama testi)

Gebeliğin 16.-18. haftaları arasında yapılan bir incelemedir. Anne adayından alınan kanda üç ayrı hormon tetkiki yapılarak Down sendromu ve Nöral tüp defekti riski belirlenir. Son zamanlarda yerini giderek 11-14 testine bırakmaktadır.

Toksoplazma testi

Toksoplazmozis enfeksiyonu , çiğ et yemekle ve özellikle kedi gibi çiğ et yiyen hayvanların dışkılarına temasla bulaşır.Gebelikte bu enfeksiyona maruz kalmak,bebekte bir takım doğumsal arazlara neden olabilir. Toksoplasma özellikle kedi ve köpek dışkıları bulaşmış yenilen gıdalardan alınır. Özellikle çiğ et ve iyi yıkanmamış meyve ve sebzeler Toksoplasma parazitinin geçmesinde rol oynar.



İkili test, 11-14 hafta testi

Gebelikte yapılan testler arasında rutin uygulanır ve ilk trimester tarama testinin amacı Down sendromunun erken gebelik haftalarında yakalanmasıdır.

Son adet tarihine göre 11-14 . gebelik haftaları arasında uygulanan testte anne adayından kan alınarak serbest ß-HCG ve PAPP-A biyokimyasal değerlerine bakılır. Kan testi ile birlikte bebekte “ense kalınlığı” (NT) ölçöümü de yapılır.

NST, Non-stes testi

Non-stres testi ( NST ) , bebeğe ait kalp atımlarını anne karnında takip etmeye yarayan elektronik bir monitörizasyon sistemidir. Sonuçları,fetüsün sağlığı konusunda sizi ve doktrounuzu yeterince rahatlatacak güvenliktedir.Genellikle diabetli ya da yüksek tansiyonlu riskli gebelerde, çoğul gebeliklerde veya diğer gebelik komplikasyonlarında gerek duyulur.

Biyofizik profil

Bebeğin sağlık durumunu değerlendirme testlerinin topluluğudur. Biofizik profil ( BFP ) ,ultrason kullanılarak,bazen NST nin de eklenmesiyle birlikte fetusun gelişim parametrelerini değerlendirmek için uygulanan bir testtir.Bu test ile fetal solunum,vücut hareketleri,kas yonusu ve amniyotik sıvı miktarı değerlendirilir.
 
Geri
Üst