Gebelik döneminde ağız ve diş sağlığı

Uzman SühaN

Administrator
Gebelik döneminde ağız ve diş sağlığı
Gebelik döneminde diş problemleri çok yaygın görülen bir sorundur. Hamilelik sırasında diş bakımı , hayatınızın diğer zamanlarına göre çok daha önemlidir. Hamilelik sırasında oluşan hormonal değişiklikler kadının vücudunda bir çok değişiklik yapabilir ve ayrıca bebeğinizin sağlığını etkileyebilecek dişeti hastalığı veya diş eti iltihabı gibi çeşitli diş problemleri riskini de arttırabilir. Bu nedenle, hamilelik sırasında düzenli diş muayenesi çok daha önemlidir. Bu makalede Gebe,gebelik, gebelikte,gebelikte diş bakımı,gebelikte diş sağlığı,gebelikte ağız hijyeni,hamilelikte diş bakımı,hamilelikte ağız sağlığı ile ilgili detayları bulabilirsiniz.




gebelikte diş sağlığı.jpeg





Genel sağlığınızın önemli bir parçasıdır diş sağlığı.Vücudunuzdaki hamilelik kaynaklı değişiklikler dişeti ve dişlerinizi etkileyebilir. Diş eti hastalığının gebelik sonuçlarını nasıl etkilediğini doğrulamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Hamilelik sırasında hızlı hormonal değişiklikler diş etlerinde şişme ve kanamaya neden olabilir. Gıda parçacıkları diş aralarına sıkıştığında, hamilelik sırasında ciddi rahatsızlığa neden olan dişeti tahrişine neden olabilir. Bu nedenle, preterm doğum gibi komplikasyonları önlemek için gebeliğin ilk üç ayında diş hekiminizi ziyaret ediniz.



Hamilelik sırasında diş sorunlarının belirtileri nelerdir?


Belirti ve bulgular şunları içerir:

Ağız kokusu

Dokunulduğunda incinen diş etleri veya dişlerinizi fırçalarken oluşan diş eti kanaması

Gevşek diş

Ağız yaraları, ülserler

Kırmızı veya kırmızı-mor diş eti

Şişmiş diş etleri

Diş ağrısı



Günde iki kez fırçalamak ve düzenli olarak diş ipi kullanmak dışında, her hamile kadın , hamilelik sırasında en az bir kez profesyonel diş temizlemeyi düşünmelidir . Gebelikte diş hassasiyeti yaygın bir sorundur bu durum bir şeyler yiyip içmeyi zorlaştırabilir. Hekiminiz diş hassasiyeti için bir takım tavsiyelerde bulunabilir.Hamileliğiniz sırasında diş ve diş etleriniz özel ilgi gerektirir. Düzenli fırçalama ve diş ipi kullanmak, dengeli bir diyet yapmak ve düzenli olarak diş hekiminizi ziyaret etmek, gebeliğe eşlik eden diş problemlerini azaltmaya yardımcı olacaktır.



gebelikte diş.jpg





Diş hekiminiz gebeliğin ilk trimesterinde bazı problemleri tedavi etmekten kaçınabilir çünkü bu, bebeğinizin büyümesinde ve gelişmesinde önemli bir zamandır. Diş hekiminiz , geçmişte bir düşük yapmışsanız veya hamilelik sırasında diğer kadınlara göre daha yüksek risk altındaysanız, hamilelik sırasında bazı diş tedavilerini ertelemenizi de önerebilir . Diş probleminiz varsa, diş hekiminiz bir X-ray isteyebilir. Diş röntgenleri diş etleriniz altındaki boşluklar, plak veya ağzınızda kemik kaybı gibi problemleri gösterebilir. Diş röntgenleri çok az miktarda radyasyon kullanıyor. Bu nedenle hekiminize gebe olduğunuzu belirtin.Tipik olarak, X-ışınları, dental anestezikler, ağrı kesici ilaçlar ve antibiyotikler kesinlikle gerekli olmadıkça ilk üç aylık dönemde önerilmez.


Periodontitis gibi ağız sağlığı bozuklukları, kardiyovasküler hastalıklar, diyabet, Alzheimer hastalığı, solunum yolu enfeksiyonları ve ağız boşluğunun osteoporozu gibi birçok hastalık süreci ile ilişkilidir. Bunların hepsi kadınları yaşam boyu etkileyen önemli hastalıklardır


Hamilelik ile ilişkili olan hormonlar bazı kadınları diş eti problemlerine duyarlı kılabilir. Gingivitis bu ikinci trimesterde daha olasıdır. Semptomlar, diş etlerinin şişmesi ve özellikle diş fırçalama sırasında kanamaları içerir. Teşhis edilmemiş veya tedavi edilmemiş periodontal hastalık gebelikte, enfeksiyonunu kötüleştirebilir ve diş kaybına neden olabilir. Gebelikte kusma yaygın bir sorundur. Tekrarlayan reflü ve kusma, diş minesine zarar verebilir ve çürüme riskini artırabilir. Kusmadan hemen sonra dişlerinizi fırçalamaya özen gösterin.


Şekerli gıda tüketimi artışı ve ağız sağlığına karşı dikkatsizlik nedeniyle hamile kadınlar diş çürümesine daha yatkındır. Gebelikte tekrar eden kusma, asidik ortamı geliştirir ve çürük patojenlerin ilerlemesine ve dişlerin çürüğe yatkın olmasını sağlar.Birçok kadın vücudundaki doğal hormonal değişiklikler nedeniyle gebelik süresince diş eti hastalığına yakalanabilir . Dişeti hastalığı şiddetli hale gelirse, enfeksiyon doğmamış bir bebeğin gelişimini etkileyebilir.


Dişleriniz kemik gibi minerallerden oluşur ve aldığınız kalsiyum bebeğinizin kemik gelişimine yardımcı olur. Doğru miktarda kalsiyum, kemiklerin güçlü kalmasına yardımcı olur ve bebeğinizde kuvvetli diş ve kemik gelişimine katkıda bulunur. Elbette, uygun beslenme iyi diş hijyeninin bir parçasıdır ve hamile kadınlar özellikle çeşitli sağlıklı gıdaları yemeye ve bol miktarda kalsiyum, fosfor, protein, A vitamini, D vitamini ve C vitamini almalıdırlar.




Hamilelik sırasında günlük kalsiyum miktarınızı arttırmanız gerekir. Yeterli kalsiyum kemik kütlenizi koruyacak ve gelişmekte olan bebeğinizin beslenme ihtiyaçlarını karşılayacaktır. Diyetteki kalsiyumun iyi kaynakları arasında aşağıdakiler gibi ürünler bulunur. Süt,yoğurt,peynir yeşil yapraklı sebzeler.Hamilelikte D vitaminini artırın. Günde iki kez yumuşak kıllara sahip bir diş fırçası kullanarak dişlerinizi fırçalayın. Dişlerinizin arasını temizlemek için günde bir kez diş ipi kullanın. Dişleri fırçalama ve diş ipi kullanma plakları çıkarabilir ve diş çürümelerini önleyebilir.
 
Hamilelik, ağız sağlığı da dahil olmak üzere, bir kadının hayatının neredeyse her yönünü etkiler. Hamilelik sırasında ağız ve dişlerinizin bakımı önemlidir. Dikkat edilecek koşullar arasında diş eti kanaması, ağız kuruluğu ve sabah rahatsızlığı( kusma) yer alır Dişeti hastalığı olan gebe kadınların, çok erken ve çok küçük olan bir bebeğe sahip olma olasılığı daha yüksektir. Diş çürüğü. Bu, ağzınızdaki asitlerin dişin emayesini kırdığı zamandır. Emaye dişin sert, dış tabakasıdır. Hamilelik sırasında her zamankinden daha fazla asitiniz olduğundan, diş çürümeniz daha olasıdır.Hamileliğiniz sırasında diş ve diş etleriniz özel ilgi gerektirir. Düzenli fırçalama ve diş ipi kullanmak, dengeli bir diyet yapmak ve düzenli olarak diş hekiminizi ziyaret etmek, gebeliğe eşlik eden diş problemlerini azaltmaya yardımcı olacaktır.
 
Geri
Üst