Gebelik te Ultrasonunun Yararlı Olduğu Durumlar Nelerdir?

Uzman SühaN

Administrator
Gebelik te Ultrasonunun Yararlı Olduğu Durumlar Nelerdir?
gebelikte ultrasonun faydaları,hamilelikte ultrasonun yararları, erken gebelik ultrasonu nedir,11-14 hafta ultrasonun önemi,düzey ultrason nedir,gebelikte ultrason hakkında bilgiler
u.jpg


6 - 10 hafta Erken gebelik Ultrasonu

Bu ultrason çeşidi gebeliğin 6. haftasından 10. haftasına kadar yapılır ve gebeliğin gerçek haftasını ve bebeğin gelişme durumunu gösterir. Bu haftada yapılan ultrasonografi ile fetus sayısı (gebeliğin tekil mi yoksa çoğul bir gebelik mi olduğu) ve iç gebelik doğrulanması mümkündür.
Erken gebelik Ultrasonunun özellikle yararlı olduğu durumlar nelerdir?

gebelik haftasından emin olmayan gebeler (son adet tarihini bilmeyen veya emin olmayan gebeler), Daha önce düşük yapmış veya dış gebelik geçirmiş gebeler, pelvik ağrısı olan veya kanaması olan gebeler içinde özellikle yararlıdır.


11-14 hafta tarama testi; (ikili test)Ense Kalınlığı Ultrasonu

fetal-3İlk trimester tarama testi, 11-14 hafta tarama testi; (ikili test), veya Ense Kalınlığı testi olarakta bilinen Bu test, gebeliğin 11 ile 14. haftaları arasında yapılan ultrasonografik inceleme ile aynı zamanda anneden alınan kan örneğinde yapılan laboratuvar Tarama testiyle sık rastlanılan bazı fetal anormalliklerin (mesela down sendromu gibi) o gebelikte olma riskinin hesaplanmasını içerir.




Ense Kalınlığı (nuchal transclucency,NT) ölçümü ne demektir?

Anne karnındaki bebeğin ense kısmında cilt-ciltaltı aralığındaki sıvı birikiminin ultrasonla ölçülmesidir. Bu sıvı her bebekte belli bir sınıra kadar normalolarak vardır. NT ölçümünün yükseldiği durumlarda, hem kromozomal hem de yapısal bozukluk ihtimali artmaktadır.


11–14 hafta taramasının amacı nedir?

Bu ultrason taramasının ve testin amacı Down sendromu riski ve diğer kromozomal anormalliklerin riskini değerlendirmek, bu haftada fetusta bulunabilecek yapısal anormallikleri teşhis etmek, ikiz üçüz gebelik gibi çoğul gebeliklerin teşhisi ve belirti vermeyen gebelik kayıplarının teşhisini koyabilmektir.


11–14 hafta testi (ikili test) nelerden oluşur? Down sendromu saptama yüzdesi nedir?

11–14. haftada yapılan risk hesaplanmasında annenin yaşı, anne kanında ölçülen PAPP-A ve Free beta hcg düzeyleri, ultrasonla ölçülen fetüsün ense kalınlığı, bebeğin burun kemiği, bebeğin kalp ve duktus venozusundaki kan akımlarının katılımıyla verilir. Down sendromu saptama oranı tüm bu belirteçler ile %97.5 civarındadır.


fetal-4Gebeliğin 13. haftasında ense kalınlığı artmış bir fetus izlenmektedir. Sağda 2 boyutlu solda 3 boyutlu ultrason görüntüleri görülmektedir.


fetal-5Gebeliğin 12. haftasında fetusun kan dolaşımı izlenebilir.



18 – 23 hafta Anomali Ultrasonu (3. düzey ultrason)



3. Düzey ultrason ne demektir?



2. düzey olarak bilinen ayrıntılı ultrason incelemesine fetal kalp incelemesinin eklenmesiyle 3. düzey ultrason olarak adlandırılmaktadır.

fetal-7Bebeğin omurgasının görüntülenmesi


Bebeğin kalbinin değerlendirilmesi



3. Düzey ultrason en iyi ne zaman yapılır ve neler bakılır?



En iyi gebeliğin 18–23.haftalarında yapılabilir ve bebeğin beyin, yüz, omurga, kalp, mide, barsaklar, böbrekler, eller, kollar ve bacaklar gibi tüm vücudu anatomik açıdan incelenir. Aynı zamanda plasenta dediğimiz bebeğin eşinin yeri, yapısı, bebeğin suyunun miktarı ve fetal büyümede değerlendirilir. Çoğu durumda Aileler bebeklerinin normal olarak geliştiği konusunda rahatlayabilirler. Ancak daha az sıklıkta bebekte çıkabilecek bir anormallikte daha iyi değerlenirilip yapılması gerekenler gecikmeden yapılabilir.


Erken Doğum taraması ne demektir? (serviks; rahim ağzı uzunluğu ölçümü)

Erken doğum açıdan artmış riski olan gebelerde ise (mesela, çoğul gebelik, daha önce erken doğum hikayesi olan gebeler, rahim anormallikleri olan gebeler ve daha önce rahim ağzı ameliyatı geçirmiş olan gebeler gibi) ayrıca rahim ağzı uzunluğu transvajinal ultrasonla ölçülerek erken doğum öngörülebilir.





28 – 32 hafta gebelik Fetal iyilik hali ultrasonu ve Doppler

Bebeğin büyümesini ve hareketlerini, suyunun yeterli olup olmadığını, plasentanın görevini yeterince yapıp yapmadığını, bebeğin ve plasentanın kan akımlarının yeterli olup olmadığını gösterir. Ayrıca 3. trimesterda teşhis konulabilen bazı anormallikler bu ultrasonografi ile tanınabilir. Özellikle daha önce gebeliğinde sorun yaşamış olan gebelerde; preeklampsi, diabet, ölü doğum, fetal gelişme geriliği gibi bu haftada yapılan ultrasonografi önemlidir.





Gebelikte 3 ve 4 Boyutlu Ultrason; Bebeğinizle Tanışın

Bu ultrasonografi ile bebeğinizin 3 boyutlu resim ve 4 boyutlu yani 3 boyutlu film görüntüsü' nü görmek mümkündür. Bu aileler için oldukça heyecan veren bir teknolojidir.

fetal-114 Boyutlu ultrason ile bebeğin nörolojik gelişiminin çok önemli bir parçası olan esneme hareketini görebilirsiniz.


fetal-12Gebeliğin 28. haftasında 3 boyutlu ultrason ile fetal yüz görüntülenmesi. Bu bebeğin doğumdan sonra erken dönemdeki ve 9 aylıkken olan yüz görüntüsünün 28. gebelik haftasındaki fetal yüz hatlarına olan tam uyumuna dikkat edelim.



3 ve 4 boyutlu ultrasonun faydaları nelerdir?

Bebeğin anne karnındaki hareket tarzları ve davranışlarının daha anne karnında oluşabilen bazı zihinsel anormallikleri öngördüğü düşünülmektedir. Bebeğin hareketleri ve davranışları 3 ve 4 boyutlu ultrasonografi ile değerlendirilebilir. Mesela bebeğin ellerini yüzüne getirmesi, başını öne eğmesi veya arkaya atması, sağa sola çevirmesi, ayaklarını uzatması veya toplaması, fetal yüz hareketleri yani anne karnındaki bebeğin gülümsemesi, gözlerini açıp kapaması, dil çıkarması, çiğneme hareketi yapması, esnemesi, yüzünü ekşitmesi gibi tüm bu hareketleri 4 boyutlu ultrasonografi ile yakından izlemek mümkündür.

3 ve 4 boyutlu ultrasonografi bebeğinizde saptanmış olan bir anormallik durumunda daha ayrıntılı inceleme imkanı verebilir. Bunların yanında bebeğin görüntüleri dijital olarak saklanabilir ve aileler kendi bilgisayarında izleyebilirler.
 
Geri
Üst