Gebelik testi sonucu ne kadar doğru?

Uzman SühaN

Administrator
Gebelik testi sonucu ne kadar doğru?
İdrar testleri her zaman sağlıklı sonuç vermeyebilir. Kuşku şüphe durumlarında kan testi yapılmalıdır. Kan testinin güvenirliği oldukça yüksektir. burada esas olan güvenilir bir hastanede kan testinin yapılması gerektiğidir.

Diğer yandan çok nadiren bebek kalp atımları ultrason ile gözükmeden yakın çevre ile büyüklerle bu güzel haber paylaşılmamalıdır. Çünkü kimi zaman kan ve idrar testleri normal sonuçlansa da bebek kalp atımları başlamayabilir.

Ultrasonda bebeğin kalp atımları 6. haftada gözükür. Geç yumurtlama durumlarında yapılması gereken ultrason tarihi kan değerindeki sonuca göre belirlenir.


ge.jpg



Sağlıklı gebeliklerde BHCG denilen kan testi aynı merkezde 48 saat ara ile yapılmak kosulu ile yaklasık 2 kat artıs gostermelidir. SAĞLIKLI GEBELİK var diyebilmek için BHCG degeri 48 saat ara ile yaklaşık 2 x kat YÜKSELMELİDİR.

Kan degerinde dusus –> Düşüğü gosterir.

2 kat artıs–> sağlıklı hamileliğin işaretidir.

Hafif artış–> Sağlıklı olmayan gebeliğin ( boş gebelik dış gebelik üzüm gebeliği ) işareti olabilir.

2 kattan fazla artış çoğu kez ikiz gebeliği gösterir



ULTRASON DEGERLENDİRME

ÖNEMLİ !! Kan degerleri 2 kat artış gösterse de yaptıgınız testler olumlu olsa da ultrason ile bebegin kalp atımları gözükmeden yakın çevrenizle bu mutlu haberi paylaşmayınız.

–Son adetten 5 hafta sonra ( birliktelikten 3 hafta sonra ) Gebelik Kesesi gözükmelidir.

–Son adetten 6 hafta sonra ( birliktelikten 4 hafta sonra ) Bebek Kalp Atımları gözükmelidir.

!! Geç yumurta gelişimi olursa bu süreler 7-10 gün gecikir. Normaldir.



Ovulasyon ( Yumurtlama ) Testi
Yumurtlama yani ovulasyon normalde her adet döneminin ortasında yumurtalıklardaki folikül denen keseciklerden yumurtanın salınmasıdır.

Yumurtlama döneminde birlikteliğin olması gebelik şansını arttırır.

Düzenli adetleri olan sperm tetkikinde sorun olmayan bir çift düzenli birliktelik yaşıyor ise bu testlere gerek duymadan hamile kalabilir.

Çünkü anne rahminde tüplerde erkek hücresi 3 gün, yumurta hücresi 1 gün canlı kalabilir. Yani yumurtlamanın oldugu gun bellı saatte bırlıktelık olması zorunluluğu yoktur. Böyle bir zaman ayarlamaya çalışmak çiftlerde stress ve isteksizliğe neden olabilir. Bu nedenle bu testlere göre özel yaşam planlanmamalıdır.

Yumurtlama dönemini saptamak için

-Vücut ısısı takip yöntemi

-Ultrason ile takip

-idrarda LH testleri yapılabilir.

LH testleri markaya göre değişmekle birlikte genellikle iki pembe çizgi çıkması testin pozitif olduğunu yani yumurtlama olacağını gösterir, tek çizgi olması o gün yumurtlama olmayacağını gösterir. Eğer test pozitif (olumlu) çıkarsa yani LH artışı saptanırsa bu ortalama 24-36 saat sonra yumurtlama olacağı anlamına gelir. Bu durumda testi uyguladıktan 24 saat sonra ilişkiye girmeniz uygun olacaktır. Çünkü yumurtlama LH artışından 24-36 saat sonra gerçekleşir ve yumurta hücresi 24 saat canlı kalabilir.
Sperm ortalama 3 gün canlı kalabilir, kadının yumurtası ise ortalama 1 gün canlı kalablir. Bu nedenle insanlar tam yumurtlama gününde ilişkide bulunmasalar bile hamilelik oluşabilir.

Sonuç olarak bu testler düzenli adet gören sperm testinde sorun olmayan düzenli birlikteliği olan çiftleriçin gerekli değildir. Yapılması gereksiz stres e neden olabilir
Hamilelik ( gebelik ) belirtileri:
Adet gecikmesi
Adet görecekmiş gibi belirtiler
Lekelenme tarzı kanama
Yorgunluk, halsizlik, uykuya eğilim,
Baş ağrısı
göğüslerde dolgunluk,
Bel ağrısı
Ruh hali değişiklikleri ( sinirlilik, aşırı duygusallık, hassasiyet)
Sık idrar, sık acıkma
Bulantı kusma
Yiyeceklere ilginin değişmesi
 
Geri
Üst