Gebelikte 10. Hafta Yaşananlar Anne ve Bebeğin Durumu

LaViNYaM

>>>ιкιz αηηєѕι<<<
Gebelikte 10. Hafta Yaşananlar Anne ve Bebeğin Durumu
Gebelikte 10. Hafta- Bebeğiniz her geçen hafta daha fazla büyüyüp gelişmekte. Siz de buna bağlı olarak değişimler yaşamaktasınız. Bu değişimler ve bebeğinizdeki görülen gelişmeleri yazımızın içeriğinde okuyabileceksiniz. Hamileliğin güzel yanı da bu işte bebeğinizin her hafta farklı bir gelişim gösterdiğini görüyor anne adayı olarak mutlu oluyorsunuz. Araştıran bir anne adayı iseniz bu sizin için bir avantaj aslında. Karnınızda büyüyen bebeğin o hafta neler yaşadığını merak ediyor ve sorguluyorsanız işte o zaman gerçek bir anne adayısınız.

10 hafta gebe anne adayi.jpg


Bebeğiniz 10. hafta itibariyle tam bir erik tanesi kadar oldu. Artık 2.5 aylık hamilesiniz diyebiliriz. Bir mercimek tanesi olarak başladığı yolculuğu şimdi bir erik tanesi kadar olduğunu biliyoruz bu haftada. Boyu 2-3 cm kadar ağırlığı ise 4-5 gramdır diyebiliriz. Bu haftada genel itibari ile organ gelişimlerini tamamlayan bebeğiniz artık bir embriyo değil fetus durumuna geçmiştir yani bu da fetal döneme girdiğinizi gösteriyor. Bebeğiniz artık el kol bacakları oluştuğu için amniyon sıvısı içinde rahatça hareket edebiliyor. Daha önceki yazılarımızda kordon dolanmasını sizlere sunmuştum. Kordon dolanması aslında bu ilk aylarda oluşabilen bir durum değildir. Bebek henüz çok küçük olduğundan ötürü kordon bağının içinden rahatlıkla geçebilmektedir. Bu doğuma yakın zamanlarda kordon bağı dolanmasının tehlikesi artacaktır. Bunun için daha detaylı bilgi için bu yazımızı inceleyin. Artık gebeliğinizin riskli bir durumu varsa bu artık bitti diyebiliriz. Aslında risk hiç bitmez ama en azından o ilk 3 aylık tehlike oluşabilecek dönem bitti diyebiliriz. Bebeğiniz bu fetal dönemde artık tam anlamı ile bir insan görünümüne kavuşmuştur diyebiliriz. Ayrıca bu haftada bebek için önemli bir gelişme daha şu ki hayatımızda bizim için önemli olan parmak izi bu haftada oluşmaktadır.

Bebeğin bu ilk hareketlenmeleri ultrasonda da artık görülmeye başlandı. Bebeğiniz artık elleri ve ayaklarını birleştirebiliyor. Yine cilt üzerinde ufak ufak tüylenmeler başladı bile. İlk defa bu haftada idrar yapmaya başlayacaktır bebeğiniz ayrıca ilk nefes alma verme hareketleri de başlar tabi bu amniyon sıvısı içinde olduğundan dolayı su ile alıp verecektir. Şimdi merak edebilirsiniz hem idrar yapıyor bu sıvı içine hem de bu sıvıyı nefesine alıp veriyor. Bu amniyon sıvısı zararlı maddeleri içermez yani oldukça sterildir. Bebeğin atık maddeleri göbek kordonu yoluyla zaten anneye gönderilip dışarı atılıyor. Yine refleksleri gelişmeye başlamıştır. Elleri parmakları iyice şekillenmiştir. Özellikle ben ikiz gebelik yaşadığım için ve aynı zamanda riskli bir gebelik geçirdiğim için sık sık doktor kontrollerinde bulunurdum. Her ultrasona girişimde heyecanlanırdım. Onların o minik elleri ayakları hareketlerini izlemek çok keyif verirdi bana. Eminim ki bu her anne adayında olan şeylerdir.

Bu haftada bebeğinizin beyni oldukça gelişmiş durumda. Erkek bebeklerde testisler erkeklik hormonu olan testosteron hormonunun üretimine başladı. Aslında doğumdan 10-20 hafta başlanacak olan yuvarlanma hareketlerini bebeğiniz amniyon sıvısı içerisinde kolayca yapıyor. Bu haftalarda henüz bebeğin cinsiyeti için erkendir. Ben ikizlerime hamileyken benim doktorum 15. haftada söylemişti ama tahminde bulunarak iki kız demişti ve aslında tutmuştu tahmini ama çoğu doktor emin olmadan cinsiyeti söylemiyor. Ya da bazı durumlarda bebek göstermiyor. Normalde de zaten bunun için 18. haftayı beklemeniz gerekecektir.

gebelikte 10. haftada fetus.jpg


Gebelikte 10. haftada anne adayında neler yaşanır? Anne adayı için göğüs uçlarında koyulaşma dolgunlaşma devam ediyor. Aşerme durumu olabilir. Gecenin bir yarısı herhangi bir şeye aniden istek duyabilirsiniz. Hatta mevsimi olmayan bir meyve buna örnek olabilir. Kışın karpuz istemek gibi :) Artık anne adayları karnının hafifçe çıktığını rahat hissederler. Karnınız hafif yuvarlaklaşmaya başlamıştır. Bel bölgeniz özellikle kalınlaşmış olabilir kilo almaya da artık başladınız. Bebeğinizin artık gelişen kalbinin atışlarını siz de ultrason ile bu hafta duyacaksınız. İlk kalp ritmini dinlemek çok duygusal bir an anne baba adayları için. Muayene sırasında eşinizde yanınızda bulunabilir bu haftada bu heyecanı yaşamak için. Yemeklerden hemen sonra uzanmamaya çalışın. Özellikle uzandığınızda ayaklarınızın altına yastık koyup uzanmak kan dolaşımı için şişlik oluşmaması için iyi gelecektir. Bu haftalarda diş ağrıları baş gösterebilir. Bunun önlemi en iyi günlük dişlerinizi fırçalayarak olmalı. Dişlerde sorun varsa ilerisinde daha kötü olmaması için bakımını yaptırmalısınız. Gebelikte diş sağlığı konumuzu linke tıklayarak daha detaylı inceleyebilirsiniz. Kıyafetleriniz sizi sıkmaması için geniş lastikli rahatsız etmeyecek kıyafetler tercih etmeye özen gösterin. Hormonların artış göstermesi ile yine duygularınızda dalgalanmalar yaşayabilirsiniz buna bağlı olarak karnınızın artık görünebilecek olması bazı anne adaylarını rahatsız edebilir ama emin olun ki hamile olmak ve dünyaya bir minik melek getirmek dünyanın en mutlu olayı.
 
Geri
Üst