Gebelikte 14. Hafta hangi değişimler Oluyor?

LaViNYaM

>>>ιкιz αηηєѕι<<<
Gebelikte 14. Hafta hangi değişimler Oluyor?
Gebelikte 14. Hafta- Bir adım daha bebeğinize yaklaştınız bu hafta. Bebeğiniz doğuma kadar gelişimine devam ederek daha çok ta kilo almaya meyillenecek. Artık dışarıdan hamileliğiniz farkediliyor diyebiliriz. Bu hafta bebeğinizde siz de neler mi oluyor hep birlikte 14. hafta gelişmelerine detaylı bir şekilde bakalım. 15. hafta gelişmelerini merak edenler buradan yazımızı inceleyebilirler. Şimdi biz bu hafta gelişmelerine gelecek olursak önce bebeğinizle ilgili konuşalım.

14 hafta bebek ultrason.jpg


Bebeğiniz 14. haftada bir limon bir kivi kadar oldu bile. Bebeğiniz büyüdükçe siz de artık hamile olduğunuzu tam anlamıyla hissediyorsunuz. Bebeğiniz boyut olarak 8-10 cm uzunluğunda 40-60 gr ağırlığına ulaşmıştır. Artık bebeğiniz daha rahat hareket ediyor yüz mimikleri de oldukça iyi bir şekilde gelişti diyebiliriz. Bebeğinizin bu hafta emme hareketleri daha fazlalaşır. Emme refleksi daha önceki haftalarda gelişmişti. Bu hafta ayrıca daha önceki haftalarda gelişen genital organları bu hafta erkeklerde prostat kızlarda yumurtalıklar gelişir. Bu hafta henüz cinsiyet için erken ama gelişmiş renkli ultrasonda cinsiyet belirlenebilir. Daha önceki haftalarda solunuma başlayan bebeğiniz bu hafta solunum hareketlerine daha da hız verecektir.

Bebeğinizin önceki haftada ses telleri de gelişmişti artık doğumda ilk ağlama sesini çıkarabilecek güçte artık. Bebeğinizin bu hafta tamamen böbrekleri de çalışıyor. İlk 3 ay içinde genel gelişimlerini tamamlayan organlar artık işlevlerini de yerine getiriyor. Beyin özellikle artık bebeğiniz hareketlerini bilinçli yapmakta. Aynı zamanda bu hafta anne sesine karşı tepki verilmekte anne sesini tanımaya başladı. Bu sesler net değildir tabii ki daha uğultu şekildedir ama bu seslere tepki verir bebeğiniz. Bu sesleri net duyabilmesi için daha 25. haftalara ilerlemek gerekiyor. Bebeğiniz bu hafta daha bir hareketlendi. Tekmelemeler arttı ama siz hala bu tekmelemeleri hissedemezsiniz. Tecrübeli anne adayları bu hafta sonuna doğru bu hareketleri hissedebilirler. Ama ilk kez anne olacak anne adayları bu hareketleri henüz hissedemeyebilirler. İlk kez anne olacak anne adayları bu hareketleri hissedebildiklerini söylerler ama bu hareketler bağırsak hareketleridir. Hatta bebeğin hareket etmesi ve bir gün sonra hareket etmediğini düşünerek endişe duyarlar.

Bu hafta bebeğinizin troid hormonu çalışmaya işlevini yapmaya başladı. Yavrunuz bu haftalarda gelişimine devam ederken artık daha bir hareketli ve yüz hareketlerini rahatlıkla yapabilecek. Ayrıca elleri parmaklarını daha iyi kullanabiliyor.

Bu haftada anne adayında gelişen olaylar nelerdir bakalım. Anne adayları bu trimester döneminde yani 3 aydan sonraki aylarda rahat bir hamilelik geçirecekler. Enerjiniz yüksek artık hamileliğinize alıştığınız hatta bunun tadını rahat bir şekilde çıkaracağınız bir dönem olacak. Karnınız artık daha rahat farkediliyor siz de tabii biraz daha büyüdüğünü fakediyorsunuz. Kıyafetler konusunda kendinize alışverişe çıkmış olmalısınız diye düşünüyorum. Hormonlar artık bulunabileceği en yüksek seviyeye ulaşmıştır bu seviyeden sonra artık yükselmeyecektir. Ayrıca rahatlamanız seyahat için en uygun dönemdir de. Kendinizi biraz dinlenmeye keyifle huzur bulmaya ihtiyaç hissedebilirsiniz çünkü doğumdan sonra bu pek mümkün olmayacak. Bu hafta bağırsak hareketleriniz azalabilir kabızlık sorunu artabilir daha fazla sıvı ve lifli gıdalar tüketin.

14 hafta anne adayi.jpg


Bu haftalarda hafiften rahmin büyümesine bağlı sırt bel ağrıları oluşabilir. Sık idrara çıkma bu dönemde sona erdi. Ama son haftalarda yine artabilir. Biliyorsunuz ki doğum yaklaştıkça bebek aşağı inerek mesaneye tekrar baskısı söz konusu olacaktır. Bu hafta itibari ile 2.5 kg almış olmanız normaldir. Gebeliğin sonuna kadar 12 kg alınması normal kabul edilir. Ama bu haftadan sonra kilo alımınızda da artış olacaktır. Bu konuda dikkatli olmalı sağlıklı beslenmelisiniz. Beslenirken kalsiyum, demir bakımından zengin beslenmelisiniz. Çünkü bebeğiniz ihtiyacı olanları sizden karşılayacağı için sizin bu gereksinimi karşılamanız gerekir. Bu arada bu hafta artık göğüsleriniz oldukça dolgunlaştı koyulaştığını görebilirsiniz. Ayrıca kenarlarda damarların çıktığını farkedebilirsiniz. Bu normal bir durumdur doğumdan sonra bebeğinizi besleyebilmeniz için süt üretiminde bulunmakta memeler. Ayrıca çoğu anne adayı göğsünden süt geldiğini de görmektedir. Bu durumda sıkmayın çok kurcalamayın memelerden süt gelmesi normal bir durumdur.

Bu arada çoğu hamile anne adayı sıkıntıların giderilmesi için bitkisel yöntemler ne kadar yararlı bu soruları sormaktadırlar. Ama bitkiler sanıldığı gibi masum olmadıkları ortadadır. Bu konuda doktorunuza danışmakta fayda var.
 
Geri
Üst