Gebelikte 20 . Hafta bebeğin gelişimi ve ultrason görüntüleri

Uzman SühaN

Administrator
Gebelikte 20 . Hafta bebeğin gelişimi ve ultrason görüntüleri
Gebelikte 20. hafta itibariyle yolun yarısını tamamlamış bulunmaktasınız bununla beraber vücudunuz daha da ağırlaştı. Yürürken rahat ayakkabılar giymeli, uzun süre ayakta kalmamalısınız. Duruşunuzu dik tutmaya çalışın kamburlaştıkça bedeninin daha çok yorulacaktır. Yürüyüşünüz de artık değişmiştir. Artık her halinizden hamile olduğunuz anlaşılır.


Yüksek topuklu ya da düz ayakkabılar giyinmeniz sakıncalıdır. İki parmak yüksekliğindeki ortopedik ayakkabılar tercih etmelisiniz. Hamileliğiniz de eski ayakkabılarınız olmaması da normaldir. Hormonlar sonucunda ayak numaranız bir numaraya kadar büyümesi normaldir. Bu durum hamilelikten sonra geçecektir. Hamile olduğunuz çevreniz tarafından anlaşıldıkça size ve bebeğinize karşı olan ilgi ve alaka da artacaktır. Toplumumuzca hamilelik kutsal bir olay olduğu için bu durum doğuma kadar devam edecektir. Toplu taşıma araçlarına bindiğinizde herkes size yer vermek isteyecektir, sizi her gördüklerinde karnınıza bakıp tatlı bir tebessüm belirecektir yüzlerinde. Sevgili anne adayları bebeğinizin haftalık gelişimini takip etmek için Hafta hafta gebelik kategorimizi de incelemenizi öneriyoruz.






20 haftalık bebek.jpg





Hamileliğin tadını çıkarın siz bir anne adayısınız ve annelik kutsaldır. Uzun süre ayakta kalmamalısınız. Masa başı işle meşgulseniz uzun süre aynı pozisyonda oturmanız da zararlıdır. Arada ayağa kalkıp kısa yürüyüşler yapmanızda yarar vardır. İş ortamınızı rahat edeceğiniz şekilde düzenlemenizde yarar var. Hamileliğin süresi ortalama 40 haftadır, fakat bazı doğumlar 10 gün önce 10 gün sonra olabilir. Doktorunuz ultrason sonucu bebeğinizin fiziksel özelliklerini rahatça görüp kime benzediğini bile söyleyebilir.


Gebelikte 20.Hafta Annedeki Değişim


Hamileliğiniz ilerledikçe kalbiniz daha çok kan pompalamaya devam eder. Kalbiniz ortalama dakikada 7 litre kan pompalar. Artan kan hacminin vücutta rahat hareket edebilmesi için damarlarınız esnekleşir ve bacaklarınızda varisler oluşmaya başlar. Fakat doğumdan sonra kan miktarınız normale döneceği için bu problemlerde bitecektir.

Rahminiz göbek hizasına çıkmış ve bel çukurunuz yok olmuştur. Bu haftada rahim büyüklüğünüz ölçülebilir çünkü yirminci haftadan itibaren rahimdeki büyüme haftalık olarak 1 santimetre civarında olmalıdır. Rahim büyüklüğü için standart bir değer yoktur. Kişiden kişiye farklılık gösterebilir.

Göğüsleriniz doğum sonrasına hazırlandığı için olduğundan daha büyüktür. Kendinizi tostoparlak hissetmeye başlarsınız. Ama bütün bunlar bebeğiniz için yaşadığınız geçici bir süreçtir. Doğumdan belli bir süre sonra eski formunuza geri döneceksiniz. Ayrıca hamileliğiniz süresince karın kaslarınız esner ve gerilir egzersiz yapmak kasları güçlendirebilir.

Hamilelikten dolayı yüzünüzde kahverengi lekeler oluşur fakat bunlar doğum sonunda geçecektir. Dışarı çıktığınızda güneş kremi sürüp şapka takmanız cildinizi zararlı ışınlarda korunmasına yardımcı olur. Bebeğinizin hareketlerini hissedip iletişime geçmeye başladıkça aranızdaki bağ giderek güçlenecektir. Bebeğinizle aranızdaki bağı güçlendirdikçe eşinizi de ihmal etmemeye çalışın. Bazı bayanlar hamilelikle beraber eşiyle arasında uçurumlar oluşmasına sebep olabilir. Bebeğiniz hareket ettikçe bu anı eşinizle de paylaşmanızda büyük bir yarar vardır. Doktor kontrollerine eşinizle gitmeniz aile bağlarınızı daha da güçlendirir. Doktor kontrolüne gittiğinizde ultrasonda plasenta bebeğinizi görmenizi engelleyebilir. Hamileliğiniz ilerledikçe plasenta da yer değiştirecek ve tekrar bebeğinizi görme olanağı sağlayacaktır. Hamilelikte 20. hafta itibariyle başınız dönebilir. Uzun süre ayakta kalmaktan, ani hareketler yapmaktan sakınmalısınız. Vücut sıcaklığınız normalden daha yüksektir. Bu da serin havalarda bile terlemenize sebep olur. Bu durumda sık duş alıp, pamuklu giysiler kullanmanız kendinizi daha rahat hissetmenizi sağlar.


Gebelikte 20.Hafta Bebekteki Değişim


Gebelikte 20.hafta bebeğinizin boyu 16-17 santimetreye yaklaşmıştır. Kilosu yaklaşık 250 gramdır. Derisi onu koruyan beyaz maddeyle kaplıdır. Erken doğum olursa bu beyaz tabakayı bebeğinizin cildinde görmeniz mümkündür. Fakat normal doğum süresi tamamlanınca doğacak olan bebeklerin derisinde bu tabaka görülmez. Bebeğiniz hareketlendikçe hissettiğiniz kıpırtılar içinize huzur verecektir.Bu haftalarda yaptığı hareketler canınızın acımasına sebep olmaz, fakat bebeğiniz büyüdükçe bu hareketleri canınızın acımasına sebep olacaktır. Bebeğiniz kıpırdandıkça mutlu ve sağlıklı olduğunu anlayacaksınız. Gebelikte 20.hafta bebeğinizin kalp atışlarını duymanız mümkün.


Bebeğin kalbi hızlı atar sizinki 80’ erde iken bebeğinizin ki yaklaşık olarak dakikada 140 kere atabilir. Bebeğinizi çevreleyen amniyon sıvısının sıcaklığı normal vücut sıcaklığınızdan biraz fazladır. Bu da bebeğinizin ılık bir ortamda muhafaza edilmesini sağlar.

Hamilelik süresini yarılamanızla beraber bebeğinizin kulak oluşumu da tamamlanmış bulunmaktadır. Dışarıdan gelen sesleri iç kulağı yardımıyla duyar. Bebeğinizle konuşmaya başlamanız doğuma kadar sesinizi tanımasına yardımcı olur.



Gebelikte 20.Hafta Önerileri



Uzun süre ayakta kalmayın ve ağır kaldırmaktan sakının. Belinizi incitmeniz bu dönemde sık rastlanan bir durumdur. Hafif egzersizler, masaj, sıcak duş gibi belinizi rahat ettirecek şeyler yapmanız da sırtınızın rahat etmesini sağlar. İşiniz gereği saatler boyunca ayakta kalmanız gerekiyorsa her bulduğunuz fırsatta oturun. Varis gibi bir sorunla karşı karşıyaysanız varis çorapları kullanmanızda yarar var. Akşamları eve gidip uzandığınızda da ayaklarınızı bedeninizden yükseğe kaldırarak da kan akışınızı düzenleyebilirsiniz.


Eğer ev hanımıysanız uzun süre hareketsiz kalmamalısınız. Doğuma hazırlayan kurslara yazılabilirsiniz. Bu kurslar sayesinde hem bedeninizi doğuma hazırlamış olursunuz hem de sosyal bir ortama girip arkadaşlık ilişkilerinizi güçlendirebilirsiniz. Sizin gibi birçok anne adayıyla beraber olmanın sizi mutlu ettiğini göreceksiniz. Eğer maddi durumunuz bunu yapmanıza imkân vermiyorsa kitaplardan veya internetten de bazı basit egzersiz hareketlerini evde uygulayabilirsiniz.

Hamileliğinizde hemoroit sorunu yaşıyorsanız lifli diyet ürünleri ve bol su tüketmeniz ve hafif yürüyüşler yapmanızın yararlı olur. Hemoroiti olan bayanların acı, baharatlı yiyeceklerden uzak durması gerekir. Bakliyat, hububat, sebze ve meyve, kepekli ürünler de hemoroite faydalıdır. Uzun süre tuvalette kalmayın ve ıkınmayın. Bütün bunlara dikkat ettiğiniz halde hala hemoroit sorunu yaşıyorsanız bir hekime başvurmalısınız.
 
Geri
Üst