Gebelikte 24. Haftada hangi değişimler Oluyor?

LaViNYaM

>>>ιкιz αηηєѕι<<<
Gebelikte 24. Haftada hangi değişimler Oluyor?
Gebelikte 24. Hafta- Bu hafta ile artık 5 ay içinde oluyorsunuz. Artık çoğu zamanı geçirdiniz. Doğuma yavaş yavaş yaklaşıyorsunuz. Bu hafta da sizin ve bebeğiniz için oldukça hareketli geçeceğe benziyor hala bebeğiniz çok hareketli yaklaşık bir kavun kadar yani ağırlık olarak 600 gr civarında. 25-30 cm uzunluğunda bebeğiniz büyümeye hızla devam ediyor. Kilo alımı hızla devam ederken bu haftalarda yediklerinize dikkat etmeniz gerekiyor çünkü siz de hızla kilo almaya başlıyorsunuz.

Gebelikte Hafta Hafta Ultrason Görüntüleri



24 haftalik fetus.jpg


23+0 ve 23+6 günlerini kapsayan bir hafta 24. hafta. Bu hafta bebeğinizin yüzü oldukça iyi bir şekilde şekilleniyor. Doğduğunda yüzü nasılsa şuanda ki yüz biçimi de o şekilde bebeğinizin. Hala bebeğiniz aktif şekilde hareket halinde. Özellikle bebekler 24-28. haftalar arasında en aktif dönemlerini yaşarlar. Bu da demek oluyor ki siz uykudayken özellikle sizi uyandıracak minik kıpırdanmalar olabilir. Zaten özellikle de bebeğiniz siz hareket halindeyken belki çoğunlukla uyuyor olabilir bebeğinize sizin yaptığınız hareketler sallanmak gibi gelebilir. Çoğunlukla siz uyuduğunuzda onun hareketlerini daha net hissetme şansı bulabilirsiniz. Ama bu siz gece uyurken de olabilir. Bu ve bundan sonra birkaç hafta daha rahat bir şekilde taklalar dönme hareketleri yapabilecek. İleri ki haftalarda bu hareketleri yapabilmek için yeri çok kalmayacak. Bilin ki bebeğin hareketleri her geçen gün daha da etkili hale geliyor bu demek oluyor ki onun kemik ve kas yapısı geliştikçe daha çok kalsiyuma ihtiyacı olacak aynı zamanda sizin de kalsiyuma ihtiyacınız daha fazla olacaktır. Bebeğiniz kalsiyum ya da gerekli vitamin mineralleri sizden karşıladığı için bunlar yönünden eksik kalmaz ama sizin deponuz azaldıkça sizde sorunlar çıkabilir. Bunun için daha sağlıklı beslenerek kalsiyum demir magnezyum ağırlıklı beslenmek vitaminleri gerekli besinlerden yeteri kadarı almak önemlidir gebelikte.

Bu hafta doktorunuz sizden şeker yükleme testi isteyebilir. Daha önce şeker belirtisi olmayıp gebelikte aniden çıkan şeker gebelik şekeri diye adlandırılır. 24-28 haftaları arasında yapılan bu testte diyabet açısından büyük risk taşıyan annelere 100 mg şekerli su verilip OGTT testi yapılır. Daha az riskli olan anne adaylarına da 50 mg lık şekerli su verilip PPG adı verilen test uygulanır. OGTT testinde birer saat aralıklarla 4 kez test yapılıp ölçüm alınırken PPG testinde 1 saatlik tokluk kan şekeri ölçülür yalnızca. PPG yapılan anne adaylarında risk yüksek çıkarsa detaylı olan OGTT testi uygulanmaktadır. OGTT testi bir tanı koydurucu testtir diyebiliriz. Gebelikte diyabet konumuzu buradan daha detaylı inceleyebilirsiniz. Bu konuda bazı doktorlar şeker yükleme testinin zararlı olacağını savunurken bazı doktorlar bunun bebek ve anne sağlığı gelişimi için gerekli bir tarama testi olduğunu savunurlar.

Bebeğinizin cildi bu haftalarda ve sonraki haftalarda da yap depolamaya daha mat görünüm kazanmaya devam edecek. Şuanda da görünüşü biraz daha narin ince olabilir. Hatta canlı görseniz derisinin altından damarların geçtiğini görebilirsiniz. Yap depoladıkça bu görünüm daha mat sizinki gibi bir hale dönüşecek. Bu ayın sonuna doğru bebeğinizin gözleri artık daha belirgin ve gelişme gösterecektir. Renk kazanma hali de önümüzdeki aylarda olacak ama son renk doğumdan sonra oluşacaktır. Bebeğinizin her geçen gün dışarıda yaşama şansı da o kadar artmakta. Doğuma kadar mucizevi şekilde anne karnında tüm gelişimlerini tamamlayacak ihtiyacı olan kiloya da ulaşacak bebeğiniz erken doğum riski olanlarda ise doktorunuz uygun gördüğü haftada bebeğinizi sezaryen ile alacaktır. Sezaryen doğum için bu yazımızı inceleyebilirsiniz. Aslında en güzeli normal doğumdur ki doğalı da budur zaten ama bir tehlike bebek ya da anne için tehlike durumu söz konusu ise doktorunuz sezaryen mi normal doğum mu buna karar verecektir. Kendi isteği ile eski yıllarda çok sezaryen yaptıranlar vardı dediğim gibi asıl olan normal doğumdur.

24 haftalik anne adayi.jpg


Gebelik kolay olduğu kadar zorlu yanlarının da olduğunu her zaman tekrarlıyorum. Gebelikte kabızlık, mide ekşimesi yanması idrar yolu enfeksiyonu, çeşitli ağrılar tabii ki olabiliyor. Bunun için doktorunuzun dediklerine uyar ve çok araştırırsanız işiniz daha kolay daha güzel bir hamilelik geçirebilirsiniz. Bu sorunlar için özellikle günlük gerekli ihtiyacınız olan sıvı miktarını almanız gerekir. Bu sayede hamilelikte oluşabilecek zorlukların da önüne geçmiş olursunuz. Anne adayları eğer mide ekşimesi ve yanma şikayetleriniz hala devam ediyorsa az az ve sık sık yemek yeyin. Yani yemek öğünlerinizi artırın ama bu çok yemek yeyin demek değil az az yemek yemelisiniz. Yine 24. hafta konusunda bilgilendiyseniz buradan 25. haftayı inceleyebilirsiniz.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Geri
Üst