Gebelikte babalık testi yapılır mı ?

Uzman SühaN

Administrator
Gebelikte babalık testi yapılır mı ?
Birden fazla erkek partneri olan hamile kadınlar tarafından merak edilen rahatsız edici bir sorudur. Bebeğimin babası kim? Bu sorunun cevabı DNA testinde saklıdır. Babalık testi, bebek ve baba arasındaki biyolojik ilişkiyi belirler. Yasal, tıbbi ve psikolojik nedenlerden dolayı önemlidir. Ayrıca bebeğinizin sağlıklı olup olmadığı Down Sendromu veya başka genetik veya kromozomal anormallikleri bulunmadığından emin olmak için DNA testi yapılabilir. Bebek doğmadan babalık testi yapılır mı ? Evet bebek doğmadan hamileliğiniz sırasında babalık testi yaptırabilirsiniz. Babalık testi ile ilgili merak edilen tün soruların ayrıntılarını makalemizin devamında bulabilirsiniz.



bebek doğmadan dna testi yapılırmı.jpg






Hamileyken dna testi nerede yapılır ? Adli tıp kurumu dışında Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılan genetik tanı laboratuvarlarında yapılmaktadır.Babalık testleri bebek doğduktan sonra da yapılabilir. Bir bebek DNA'yı her iki ebeveyinden miras alır. Prenatal babalık testleri, bir erkeğin bebeğin babası olup olmadığını şunları inceleyerek tespit edebilir: Erkeğin DNA'sı , Hamile kadının DNA'sı , Doğmamış bebeğin DNA'sı.. Hamile kadın ve erkeğin her biri, DNA'larını içeren bir örnek sağlar, böylece analiz edilebilir. Babalık testi için gerekenler nelerdir ? Genetik bir test olması nednei ile bu testi yaptıracak kişilerin ve çocukların velayet sahibi ebeveyleri tarafından RIZA FORMU imzalanmalıdır. Babalık testini yaptıracak olan kişilerin rızası olmadan elde edilen ve dışardan getirilen saç, tırnak benzeri numuneler kabul edilmiyor. Bu testi yaptıracak kişilerin anne veya babanın yazılı izninin olması gerekiyor. Ebeyenler evli ise evlilik cüzdanı incelenir. Çiftler boşanmış ise çocuğun velayetinin olduğu kişinin imzası gerekir. Babalık Testini babadan kan örneği, çocuktan yanak içi tükürük örnekleri alınarak yapılır. Babalık testi yapılırken babanın ve çocuğun kimliği mutlaka incelenir.





gebelikte dna testi kaçıncı haftada yapılır.jpg






Gebelikte dna testi kaçıncı haftada yapılır ? Hamileliğin 9. Haftası ve sonrasında yapılabilinir. DNA testinin merkezinde molekül DNA'dır. Genetik kodumuzu taşır ve göz renginden kişiliğimizin özelliklerine kadar özelliklerini belirler.Vücudumuzdaki her hücre - kalpten cilde, kandan kemiğe kadar - DNA'nın bir setini içerir. Ebeveyn, adli ve genetik testler, iki biyolojik örnek arasındaki genetik belirteçlerde benzerlik aramaktadır.Vücuttaki tüm hücreler tam olarak aynı DNA içerdiğinden, cilt, saç folikülleri, kan ve diğer vücut sıvıları dahil olmak üzere vücudun hemen her yerinden örnekler alınabilir.




anne karnında  babalık testi ne zmaan yapılır.jpg





Anne karnında babalık testi ne zaman yapılır ? Gebeliğin 9. haftası ve sonrasında ayrıca doğumdan sonra babalık testi yapılabilir. Dna testi fiyatları 2018 - 2019 fiyatları markalar arasında değişkenlik göstermektedir. İnternetten arama yaptığınızda fiyat farkını görebilirsiniz.Prenatal tarama DNA testleri,hamilelik sırasında bebeğin DNA'sının tarandığında, belirli sağlık bozuklukları ile doğup doğmayacağını tahmin etmenin daha kolay olduğunu kanıtlamaktadır. Dna testi anneden olurmu ? Bazı özel durumlarda anneden de kan alınabilir ve anne teste dahil edilebilir. Annelik DNA Testi çin Anne ve çocuktan örnek alınması gereklidir.



hamileyken dna testi nerede yapılır.jpg





Dna testi fiyatları 2019 markalar arasında değişkenlik göstermektedir. Fiyat karşılaştırmasını internetten araştırabilirsiniz. Gebelikte Ne Tür DNA Testleri Yapılabilir? Hamileyken yapabileceğiniz üç tür DNA testi vardır; Non-İnvaziv Prenatal Babalık (NIPP), Amniyosentez ve Koryon Villus Örneklemesi. Down Sendromu için fetüs testi üç yöntemle de yapılabilir.İnvaziv Olmayan Prenatal Babalık (NIPP): Anneden ve potansiyel babadan DNA toplanır ve annenin kan akışında bulunan bebeğin DNA'sı ile analiz edilir. Amniyosentez: Amniyotik sıvı toplanır ve analiz edilir. Bu yöntem düşük yapma ve amniyotik sıvının sızması, kramp ve vajinal kanama gibi diğer yan etkileri ile birlikte gelir. Koryon Villus Örneklemesi (CVS): 9-14. gebelik haftaları arasında gerçekleştirilir.

İnvaziv olmayan DNA testi, anneye veya gelişen fetusa zarar vermeyen tek DNA testi türüdür. İnvazif olmayan ve invazif testler arasındaki temel fark, invaziv test yapıldığında, uterusa yerleştirilen probların ve / veya iğnelerin kullanılmasını gerektirmesi ve anne ve bebek için çeşitli risklerle gelmesidir. Doğmamış bebeğin DNA'sının analiz edilebilmesi için, hamile kadının ayrıca bir örnek vermesi gerekecektir: rahimdeki sıvıyı ( amniyotik sıvı ) bebekten hücreleri içeren veya plasentadan doku.Karnın içinden bir iğnenin sokulmasıyla rahimdeki bir sıvı örneği toplanır. Bu işleme amniyosentez denir . Bu prosedürün yan etkileri şunları içerebilir:

vajinal kanama
Kasılma
amniyotik sıvının sızması
enjeksiyon bölgesi çevresinde tahriş

Genetik bir bebeğin gözlerinin ve saçlarının rengini etkileyebilir, ancak bazı doğum kusurlarının veya genetik bozuklukların gelişimini de etkileyebilir. Bu nedenle kadınlara doğmamış bebeklerinde bu olası sorunların riskini değerlendirmek için gebeliğin ilk ve ikinci trimesterlerinde rutin olarak çeşitli genetik tarama testleri sunulur. Tarama testleri , bebeğin kalıtsal olabilen bazı doğum kusurlarına veya genetik bozukluklara sahip olma ihtimalinin çok ya da az olduğunu belirler. Bir kadının yaşı ve bir çiftin etnik geçmişi ve ailede genetik hastalık öyküsü gibi diğer risk faktörleriyle birlikte tarama sonuçları, fetusun Down sendromu, kistik fibroz gibi bazı genetik bozukluklarla doğabileceği ihtimalini hesaplamak için kullanılır..



DNA bize iki insan arasındaki biyolojik akrabalık hakkında bilgi verebilir. Aile üyeleri arasındaki akrabalık tükürük veya kanın karşılaştırılması ile belirlenir. Babalık testleri, analizden geçen iki kişiye ait genetik haritaların belirlenmesinden oluşur. Şüpheli babanın genetik haritasını çocuğunkiyle karşılaştırarak biyolojik akrabalıklarını belirlemek mümkündür.Bunu yapabilmek için her iki bireyden alınan örneklere ihtiyaç vardır. Sonuçlar bir hafta ile on gün arasında sürebilir ve bunlar tamamen gizlidir. Yapılma amacına bağlı olarak farklı test türleri vardır. DNA Babalık testi, bir çocuk için biyolojik bir ilişki olduğunu kanıtlamak veya ispatlamak için mevcut önemli bir araçtır. Test, her birey için bir DNA profili kullanır ve genetik bir eşleşme olup olmadığını belirlemek için verileri karşılaştırır. Çocuk ve potansiyel baba genetik olarak eşleşirse, o zaman biyolojik babadır. Veriler uyuşmuyorsa, biyolojik baba olarak dışlanır.

Biyolojik bir ilişkinin belirlenmesi çeşitli nedenlerden dolayı önemlidir. Sosyal güvenlik, miras hakkı dahil olmak üzere yasal ve sosyal faydalar sağlamak.Çocuk için doğru bir tıbbi öykü sağlar, sağlık uzmanı teşhis sırasında ve çocuğun sağlığını yönetme konusunda ek bilgi verir.Baba ve çocuk gibi biyolojik bireyler arasındaki bağı güçlendirir.Test sonuçları tamamen gizli tutuluyor mu? Sonuçlarınızı tamamen gizli tutmak, çoğu DNA laboratuvarının kuralıdır. DNA testlerinin anneye ve gelişmekte olan bebeğe ne gibi bir riski vardır? Bebeğin doğumundan sonra yapılan testler bilinen bir risk içermez. Tarihsel olarak, diğer doğum öncesi testler ile birlikte yapılan doğum öncesi DNA testi , amniyosentez veya CVS olsun, testin nasıl yapıldığına ilişkin bazı riskleri içerir.
 
Geri
Üst