Gebelikte bebeğin kalp atışlarının izlenmemesi halinde

Uzman SühaN

Administrator
Gebelikte bebeğin kalp atışlarının izlenmemesi halinde
hamilelikte bebeğin kalp atışları ne zaman duyulur,gebelikte bebeğin kalp atışları ne zaman duyulur,hamilelikte bebeğin kalp atışları duyulmadı,gebelikte bebeğin kalp atışları duyulmazsa ne olur,hamilelikte bebeğin kalp atışları hakkında bilgiler


k.jpg

Gebelik dönemini geçiren anne adayları, bu süreçte oldukça sıkıntılı durumlar yaşamış olsa bile, gerçekte gebelik kadınlar için anlamlı ve özel zamanlardan biri olarak kabul edilmelidir. Gebeliğin başlangıcından itibaren her anne adayı kendine göre farklı bir süreçten geçmekte ve farklı belirtiler yaşamaktadır. Özellikle anne adayının gebe kalabilmek için, zorlanması ve bu süreçte yaşadığı endişeler yüzünden gebelikte daha derin duyguların içinde olabilir. Bebeğinin sağlığı için endişe duyar ve bebeğine olabilecek her türlü etkiden daha fazla çekinir. Gebelik yapılan teşhisinin sonrasında, anne adayı için en önemli konu bebeğinin kalp atışlarıyla yani bebeğinin verdiği yaşam sinyaliyle ilgilidir. Bu konuda farklı bir tedirginlik duyan anne adayları, bebeklerinde kalp atışının duyulmamasını sorun haline getirirler. Anne adaylarını rahatlatmanın tek yolu bebeklerinin kalp atışlarını duymalarıdır. Ancak hamilelik dönemi ve doğum belli aşamalardan geçer. Bu konuda bilinçli olan anne adayları bu dönemde nasıl hareket edeceğini ve gelişmeler karşısında nasıl tepki vereceğine daha iyi karar verebilir. Bebeğinin kalp atışını belli bir sürede duyabileceği bilmesi, anne adayı için çok rahatlatıcıdır.

Gebelik döneminde bebeğin kalp atışı ne zaman duyulur?

Anne adayları bebeklerinin kalp atışını duyma konusunda stres yaşamamalıdır. Stresin gebelik üzerindeki olumsuz etkileri yüzünden, anne adaylarının dikkatli olması gerekir. Stresi yaşayan anne adayı hem kendine, hem de bebeğine zarar verecek bir durumda olur. Aynı zamanda gebeliğin en hassas kabul edilen ilk trimesterinde gebeliğini düşük gibi bir etkiyle karşı karşıya bırakacaktır. Gebelik döneminde bebeğin kalp atışları farklı haftalarda izlenebilir. Gebelikte bazı anne adaylarında 5 haftalık yapılan gebelik kontrolünde bebeğin kalp atışları izlenebilir. Ancak çoğu gebenin muayenesindebebeğin kalp atışlarının izlenimi 6 haftalık dönemde gerçekleşir. Anne adayına yapılan doppler ultrasonla bebeğin kalp atışlarını izlemek mümkün olur. Gebelerde bebeğin kalp atışları en rahat 10 ve 12 haftalarda izlenebilir. Bebeğin kalp atışlarının duyulmasını takiben gebelik döneminde kalp atışlarının devamlı olarak izlenmesi gerekir. Gebelikte 5 haftalık bebeğin kalp atışlarının izlenmesi için, transvajinal ultrason yapılmalıdır. Bu tetkik risk taşıyan gebeliklerde uygulanabilir. Ancak anne adaylarının bebeğin kalp atışlarını duyma konusunda acele etmemesi ve bu konuda stres yaşamaması tavsiye edilir. Bebeğin kalp atışının ritmi ve kalbinin yapısı farklı dönemlerde değerlendirilir. Ancak bu değerlendirmenin sağlıklı yapılabilmesi için, gebeliğin 20 haftalık olması gerekir. Bu şekilde kalp kapakçıklarında ve kalpte bir sorun olup olmadığı tespit edilebilir.

Gebelikte bebeğin kalp atışlarının izlenmemesi halinde

Gebelik döneminde bebeğin kalp atışlarının normal şekilde duyulduğu 6 haftadan itibaren, kalp atışlarının izlenememesi halinde bebeğin ölü olduğu düşünülür. Bu özel ultrason tetkikleriyle belirlenerek, teşhis edilebilir. Bu durumda bebeğin kürtajla alınması gündeme gelir. Çünkü bebeğin annenin rahminde bırakılması kesinlikle mümkün değildir.

Gebelikte bebeğin sağlıklı olduğu nasıl anlaşılır?

Gebelikte kadınlarbebeğinin kalp atışlarını izlemek ve hareketlerini hissetmek ister. Anne adayının bu konularda hassas olması pek yadırganmamalıdır. Bebeğin kalp atışlarının ve hareketlerininduyulmaması anne adayında tedirginlik yaşanmasına sebep olur. Anne adayı içinde yeni bir yaşamın başlangıcını yapan bebeğinin olması, gebelik testinin pozitif çıkması kadar bebeğinin kalp atışlarını ve hareketlerini hissetmek ister. Bebeğin annesine varlığını 5 ya da 6 haftadan itibaren kalp atışlarıyla hissettirmesi, onun yaşamın içinde olduğunun ve sağlıklı olduğunun bir göstergesidir.

Normal gebelik süreci yaşanmasına rağmen, bebeğin kalp atışlarının izlenmemesi

Bazı kadınlardagebelik kesesini meydana getiren zar ve plasenta gelişimi normal olarak tamamlanmasına rağmen, bu yapı içinde bebek izlenemez. Tıpta anembriyonik gebelik yani boş gebelik olarak adlandırılan bu gebeliklerin tek bulgusu kesedeki embriyonun görünmemesi ve bebeğin kalp atışlarının izlenmemesidir. Bu gebeliklerde anne adayında yumurtlamadan sonra, baba adayının spermiyledöllenme meydana gelir. Döllenen yumurta anne adayının tüplerinde ilerler ve rahim duvarına tutunmayı başarır. Hücrelerin gelişimi kesenin meydana gelmesini sağlar. Bu plasentayla birlikte embriyonun gelişeceği yerdir.

Normal gebeliklerde son adet tarihinden itibaren 5 hafta sonra ultrason muayenesinde kesenin içinde bulunan bebek izlenebilir. Gebeliklerde embriyonun izlenmesi ve bebeğin kalp atışlarının duyulması bu dönemde olur. Ancak doğru bir teşhis için aceleci davranılmamalıdır. Bunun nedeni anne adayının yumurtlama döneminin geç olabileceğidir. Bu yüzden yapılan tetkik tekrarlanmalıdır. Genellikle adetleri düzensiz olan ve yumurtlama düzeni farklı olan ya da son adet tarihini doğru hatırlamayan kadınlarda kesede bebeğin izlenmemesi ve kalp atışlarının duyulmaması normal olabilir. Bu sapmalar olduğunda, bebeğin gelişimi de etkilenecek ve izlenimler 1-2 hafta daha sonra olacaktır. Bu yüzden gebelere boş gebelik teşhisi yapılmadan önce kesenin durumunun, yapısının ve gelişiminin izlenmesi ve bir süre daha beklenmesi gerekir. Boş gebelikte herhangi bir belirti olmaz. Anne adayları burada da normal gebeler gibi hamilelik dönemi yaşar. Bunun tek belirtisi kesede embriyonun ve kalp atışının izlenmemesidir.Gebe kadına böyle bir tanı konulduğunda, gebeliğin sonlandırılması gerekir. Eğer bu yapılmazsa boş kese kadında şiddetli ağrıya ve kanamaya neden olabilir. Bu etkilerle kadında düşük meydana geleceğinden, daha ağır bir etki yaşanır. Bu durumu yaşayan kadınlar 1-2 ay sonra yeniden gebe kalabilir. Ancak anne adayının ve babanın yumurta ve sperm kalitesinin arttırılması gerekir.
 
Geri
Üst