Gebelikte demir eksikliği nedenleri ve belirtileri

Uzman SühaN

Administrator
Gebelikte demir eksikliği nedenleri ve belirtileri
Kadınlar genellikle hamilelik veya ağır adet kanaması nedeniyle demir eksikliği geliştirirler. Gebelik döneminde demir eksikliği yaygın görülen bir problemdir. Hamileyken, vücudunuzun demir gereksinimi artar. Hamilelik sırasında yeterli demir alımı olmazsa anemi gerçekleşir. Buda gebeliğinizi olumsuz etkileyebilir. Kendinizi sürekli yorgun, bitkin , halsiz ,uykusuz, agresif hissedebilirsiniz. Demir eksikliği riskini önlemek için hamilelik sırasında demir açısından zengin yiyecekler tüketmeniz çok önemlidir. Demir önemli bir mineraldir. Günlük diyetinizde belirli miktarda demir gerekir.Gebelerin yaklaşık % 15 ila % 25'i demir eksikliği yaşamaktadır. Makalemizin devamında gebelikte demir eksiliğinin belirtileri, nedenleri , tedavisi, tüm detayları ile ele alınacaktır. Daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin..



gebelikte demir eksikliği belirtileri.jpg





Sağlıklı demir düzeylerinin korunması tüm insanlar için önemlidir, ancak başka bir yaşamdan sorumlu olan hamile kadınlar için özellikle önemlidir. Aylık adet dönemlerinde kan kaybından dolayı, çoğu kadın hamile kalmadan önce demir eksikliği yaşıyor.Ek olarak, hamilelik talepleri, bebeğin düzgün gelişmesini sağlamak için daha fazla demir gerektirir. Eğer bir kadın hamile iken demir eksikliği anemisine sahipse, bebeği erken doğum veya düşük doğum ağırlığı riskinde olabilir . Bir kadın hamile kaldığında, demir ihtiyacı önemli ölçüde artar ve bebeğinin büyümesini desteklemek için daha fazla kan ister. Aslında, hamilelik sırasında vücudundaki kan miktarı, aslında normalden neredeyse yüzde 50'ye çıkmaktadır. Gebelikte demir eksikliğini önlemek ve gidermek için demir açısından zengin besinleri tüketmek gerekir. Demir seviyelerinin korunması size konforlu bir gebelik sunabilir.



Demir eksikliği hakkında


Demir eksikliği , vücudun yeterince demir almaması anlamına gelir. Demir, vücuttaki kanın oksijen taşımasına yardımcı olan önemli bir mineraldir.Akciğerlerden vücudun geri kalanına oksijen taşıyan kandaki protein, hemoglobin olarak adlandırılır. Demir hemoglobinin önemli bir parçasıdır. Kan hemoglobin seviyeleriniz düşük olduğunda buna anemi denir .


Kadın olarak, özellikle doğurganlık çağında olduğunuzda aneminin olması alışılmadık bir durum değildir. Demir eksikliği aneminin gebelikte en sık görülen nedenidir . Demir eksikliği anemisi, vücuttaki oksijeni taşıyan hemoglobin (kırmızı kan hücrelerinde bir protein) yapmak için yeterli miktarda demir bulunmadığında ortaya çıkar. Aneminin diğer nedenleri (kırmızı kan hücreleri veya hemoglobin eksikliği) olsa da, demir eksikliği en çok hamilelikle ilişkilidir, çünkü bir bebeğin büyümesi, aynı zamanda vücudun hemoglobin açısından zengin kırmızı kan hücresi üretimini de artırır.

Demir eksikliği anemisi bir tür kan bozukluğudur. Vücudunuzdaki kırmızı kan hücreleri, vücudunuzdaki oksijeni taşımaktan sorumlu olan hemoglobin içerir. Vücudunuzun yeterince sağlıklı kırmızı kan hücresi inşa etmek için demire ihtiyacı var ve hemoglobinini doğru seviyede tutmalısınız. Vücudunuz doğru miktarda demir içermiyorsa, anemik olabilirsiniz. Yeterli folik asit veya B12 vitamini almama, çok fazla kan kaybetme veya orak hücre hastalığı veya talasemi gibi bazı hastalıklar veya kalıtsal kan hastalıklarına yakalanma gibi anemiler de geliştirebilirsiniz . Hamilelik sırasında kalp, fetüse yeterli beslenmeyi sağlamak için daha fazla çalışır. Vücut kan hacmini % 30-50 artırır .Kan hacmindeki bu artışa bağlı olarak, hamile kadınların da folik asit ve demir alımını arttırması önemlidir .

Yorgunluk, neredeyse evrensel bir gebelik belirtisi iken, aynı zamanda demir eksikliği anemisinin temel belirtisidir. Diğer yaygın belirtiler arasında baş dönmesi, hızlı kalp atımı , sinirlilik, ve konsantrasyon ve karar verme ile ilgili sorunlar yer alır. Bazı kadınlar da tuhaf istekleri yaşayabilir.( Toprak, kil, sabun yeme gibi ) Hamile olduğunuzda, vücudunuzdaki kan miktarı, hem siz hem de büyüyen bebeğinizi desteklemek için yüzde 50 kadar artar. Bu da, kanınızın hemoglobin konsantrasyonunu azaltır. Vücudunuzun demir ihtiyacı olan demir depoları olmadan hemoglobine ihtiyacı olduğu için, enerji artırıcı oksijen kaynağı ile birlikte kırmızı kan hücresi üretimi yavaşlar. Sonuç? Yorgun bir anne adayı. Çoğu durumda anemiye, hamileliğiniz öncesinde veya hamileliğiniz sırasında diyetinizde yeterli miktarda demir olmamasına rağmen, daha az sıklıkla bir vitamin eksikliği (B12 veya folik asit), kan kaybı, böbrek hastalığı gibi altta yatan bir durum olabilir.



Hamilelik sırasında anemi belirtileri



Aşırı yorgunluk
Baş ağrısı
Baş dönmesi
Nefes darlığı
Hızlı veya düzensiz kalp atışı
Elleriniz ve ayaklarınızda uyuşma veya soğukluk hissi
Düşük vücut ısısı
Soluk ten
Göğüs ağrısı
Sinirlilik (özellikle bir B12 eksikliğine bağlı)



Tüm anemi vakaları önlenebilir olmasa da, diyetinizde yeterli miktarda demir bulunması durumdan kaçınmanıza yardımcı olmak için uzun bir yol kat eder. Çoğu vitamin ve mineralde olduğu gibi, gıda en iyi demir kaynağıdır. Bol miktarda demir açısından zengin yiyecekler yerseniz demir takviyesine ihtiyaç duymazsınız . Hamileliğinizde anemi gelişmesini önlemeye yardımcı olmak için diyetinizde bu yiyeceklerin miktarını arttırmak iyi bir fikirdir. Kırmızı et, balık ve kümes hayvanları, vücudunuzun kolayca emebileceği, bir formda demir içerir.Bakliyat, kuru meyve, takviye edilmiş tahıllar, kepekli ekmek ve koyu yeşil yapraklı sebzeler gibi gıdalar, demir içerir.Bazı yiyecekler, içecekler ve ilaçlar vücudunuzun demiri emmesini zorlaştırabilir. Bunlar şunları içerir: İçerdikleri tanenlerden dolayı çay ve kahve .


Doktorunuz doğru beslenme türünden yeterince yediğinizi görmek için muhtemelen diyetinize bakacaktır . Gebelikte anemi geliştirdikten sonra, demir düzeylerinizi sadece diyetle yeterli miktarda artırmak mümkün değildir . Bu yüzden demir tabletleri reçete edebilir. Hamilelik sırasında reçete edilen bazı demir tablet türleri de folik asit içerir . Demir tabletler demir seviyenizi iyileştirir, ancak bazı hoş olmayan yan etkilere sahip olabilir :


kabızlık
mide bulantısı
hastalık
ishal
mide ekşimesi
Mide ağrısı


Tabletler aynı zamanda dışkınızı koyu hale getirebilir. Yani dışkınız siyah olabilir endişelenmeyin.Bu yan etkiler genellikle zamanla düzelir, bu yüzden tabletleri almaya devam edin ve sabırlı olun . Kabız olursa, meyve ve sebzeler gibi lif bakımından zengin yiyecekler yemeye çalışın.



Gebelik dışında aneminin diğer nedenleri



Ağır adet dönemleri
Demir açısından zengin gıdalardan düşük diyet
C vitamini açısından zengin gıdalardan düşük diyet (C vitamini demir emilimine yardımcı olur)
Demir emilimini azaltan çok fazla yiyecek veya içecek yemek (süt ürünleri, soya, kahve ve çay içeren yiyecekler gibi)
Hamilelikler arasında kısa bir boşluk
Hamileyken 20 yaşından genç olmak
Vücudunuzun besinleri nasıl emdiğini etkileyen bir mide veya bağırsak hastalığı
Besin maddelerinin bağırsağı ve emilimini değiştiren bazı gastrik bypass ameliyatlarına sahip olmak
Vücudunuzun gıdalardan emmesini etkileyen ilaçları almak
Daha önce doğum yaparken normalden daha fazla kan kaybetmek



Bazı kadınların hamilelik sırasında anemik olma olasılığı daha fazla mıdır?



Demir bakımından eksik bir diyete sahip olan kadınların anemik olması muhtemeldir. Ayrıca, eğer vücudunuzun demir kaynakları tükenmişse, belki de iki ya da daha fazla hamileliğinizin bir birine yakın olması ya da hamile kalmadan önce çok yoğun adet dönemleri geçirmeniz halinde, hamileliğinizde demir eksikliği anemisine yakalanma olasılığınız daha yüksektir .




Aneminin önlenmesi




Et, tavuk, balık, yumurta, kuru fasulye ve zenginleştirilmiş tahıllar gibi demir açısından zengin yiyecekler yiyin. Kuru fasülye, koyu yeşil yapraklı sebzeler, buğday tohumu ve portakal suyu gibi folik asit bakımından yüksek besinleri tüketin. Turunçgiller ve taze, çiğ sebzeler gibi C vitamini içeren yiyecekler tüketin.Dökme demir tencerelerle yemek pişirmek, yemeğinize yüzde 80 daha fazla demir ekleyebilir.


Özellikle aneminiz hafifse, herhangi bir semptomunuz olmayabilir. Bazen yorgunluk, fark ettiğiniz tek semptomdur. Hamilelik sırasında yorgun hissetmek yaygındır. Yorgunluk ve halsizlik, şiddetli aneminin en sık görülen semptomlarıdır. Vitamin B-12 ayrıca vücudun kırmızı kan hücrelerinin üretimine yardımcı olması için gerekli bir vitamindir. Her ne kadar bazı kadınlar diyetlerinde yeterli miktarda B-12 tüketebilirlerse de, vücutlarının vitaminleri işleyememesi olasıdır ve bu da onların eksikliğe sahip olmasına neden olur.Çoğu zaman, anemisi olan kadınlar spesifik semptomlara sahip değildir. Anemi şiddetli ise, yorgun ve zayıf hissedebilirsiniz.


Sağlıklı bir hamilelik için, diyetinizi sizin ve bebeğinizin ihtiyaç duyduğu tüm sağlıklı besinleri içerecek şekilde planlamanız gerekir. Hamilelik sırasında demir, vücudun ihtiyaç duyduğu en önemli besinlerden biridir . Vücudun demir eksikliği varsa, insan bağışıklık sisteminin işlev bozukluğuna neden olabilir. Hamilelik sırasında demir tüketimi de bebeğe oksijen akışını artırır. Preterm doğum, düşük doğum ağırlığı ve bebek ölüm riskinin olabileceği için hamilelik sırasında düşük demir seviyeleri tehlikeli olabilir. Et, kümes hayvanları, bitki bazlı gıdalarda ve tabii ki takviyelerde bol miktarda demir bulunur. Demir hamile bir kadının diyetinin çok önemli bir parçasıdır. Bebek için kan oluşmasına yardımcı olur. Bu nedenle, hamilelik sırasında uygun demir alımına dikkat etmek gerekir.Hamilelik sırasında anemi korkutucu olsa da, kolayca teşhis ve tedavi edildiğinden emin olabilirsiniz.İdeal olarak, demir durumu hamilelikten önce kontrol edilmeli ve optimize edilmelidir.Demir eksikliği anemi gelişmeden önce tedavi edilmelidir. Gebeliğin erken döneminde bir annenin demir eksikliği, çocuklarda beyin gelişimi üzerinde uzun ve kalıcı bir etkiye sahip olabilir. Makalede yer alan septomlara sahipseniz mutlaka doktora görünün.
 
Geri
Üst