Gebelıkte egzersız...

gülfem_MG

Aktif Üye
Üye
Gebelıkte egzersız...
... GEBELİKTE EGZERSİZ... Gebelik sırasında yapılan egzersizler annede kilo artışını engelleyebileceği gibi gestasyonel diabet riskini azaltmaktadır. Egzersizlerle vücut direncinin artışının, kas tonusu artışının sağlanması doğumun daha kolaylaştırmasını sağlar.

Egzersizlere gebeliğin 4. ayında başlanması, başlamak için 8.aydan geç kalınmaması uygundur. Egzersizler tibbi bir riski olmayan gebelere önerilir. Egzersiz yapan gebelerde, gebelikte görülen bel ağrıları, kramplar ve kasık ağrıları daha az olmaktadır ve egzersiz sırasında oksijen ihtiyacı artar. Kalp, artan bu oksiHen ihtiyacı nedeniyle kalp atım hızını ve dolayısıyla dakikadaki kalp atım volümünü artırmak zorunda kalır. Yapılan egzersiz sırasında herşeyin normal gidebilmesi için, iyi bir kardiak verinin olması gerekir. Kondisyonu ve kalbi normal olan kişiler rahatsız edici bir taşikardi olmadan kalp verisiniGebe kadında kilo artışı egzersiz yapılmasını zorlaştırmaktadır. Kardiak veri artışı gebelikte kısmen artmış durumdadır. Bu yüzden gebelerde egzersiz sırasında kalbin veri artışını artırmaları sırasında biraz zorlanmaktadır.
Egzersizin mekanizması nedeniyle kardiak atımdaki kan miktarının en çok kas tabakaları ve ciltte dağılmakta olup böbrek ve dalak bölgesinde giden kan volümü azalmaktadır. Bu mekanizma nedeniyle rahime giden kan volümünü de azalacağından fetusa oksijen geçişi azalacaktır. Bu sırada fetusun oluşturmuş olduğu ısının kan yolu ile uzaklaştırılmasında da problemler olmaktadır. Fetusun oluşturmuş olduğu ısının uzaklaştıralamamasına bağlı fetusta oluşan ısı yükselmesi, fetusun kalp fonksiyonlarında ve kordon dolaşımında bozukluklara sebep olur Bu durum eğer fetus sıkıntıda ise onu daha da zorlayacak bir durumdur. Bu yüzden gebelik sırasında yapılacak egzersiz için mutlaka bir hekime danışmalı ve hekimin direktifleri doğrultusunda egzersizlere başlanmalıdır. Anne egzersizlere kondisyonlu birisi ise fetus etkilenmeyecektir. Ama anne kondisyonu yeterli değilse kalp dakika atımının 100’ün üstünde olmaması önerilmelidir. Anneler gebelik öncesi egzersiz yapıyorlarsa gebelik sırasında bunu azaltmalıdırlar. Hiç egzersiz yapmayan bir kadın ise egzersiz dozunu yavaş yavaş arttırmalıdır. artırarak egzersizi iyi tolore edebilirler. Gebelikte bu olay biraz da farklıdır.

images.jpg Neden egzersiz yapiyoruz? Çünkü egzersiz
Kalp hastalığını önler
Tansiyonu düşürür
Metabolizmayı düzenler ve metabolik hastalıkları önler
Kalori harcamayı ve kilo vermeyi kolaylaştırır
Düzenli ve bilinçli yapılan egzersiz sağlığı koruduğu gibi sosyal ve psikolojik dengeyi, insanın pozitif düşünmesini sağlar.
Kalbi güçlendirir, solunumu düzenler.
Egzersize başlamak zordur ama yukarıda sayılan yararları iyi anlarsak egzersiz yapmak kolaylaşır.
SELINIM.jpg Ikınma egzersizleri ise bebeğin başının çıkımı sırasında annenin bebeği daha rahat itmesini, ıkınarak bebeği daha kolay dışarı çıkarmasını sağlar. Gebelik sırasında bu egzersizlerle doğum ağrıları sırasında paniğe kapılmadan uygun hareketleri yapar hale gelmelisiniz. Tekrarlayan düşükler
Bebek eşinin önde gelmesi
Gebelik sırasında kanama
Tansiyonu yüksek
IVF gebelikleri
Suların erken gelmesi
.Gelişme geriliği olan gebelikler
.Rahim ağzı yetmezliği
.Gebeliği sırasında kanaması olan hastalar
Doktor tarafından belirlenmiş ve egzersizle artacak herhangi bir sorunu olanlar gebelikleri sırasında egzersiz yapmamalıdırlar.
Gebelikte egzersiz sırasında,

Kanama
Ağrı
Kalpte ritim bozukluğu
Baygınlık hissi
Su gelmesi
Ateş çıkmasıhalinde gebe,
hemen bir hekim ile görüştürülmelidir.

Masa başında çalışan bir gebe iseniz rahat bir pozisyonda çalışmalı, duruşunuza dikkat etmelisiniz. Sık ara vererek yorulan kaslarınızı dinlendirmek ve küçük egzersizler yaparak otururken meydana gelen gerilmeye bağlı oluşan rahatsızlıkları önleyebilirsiniz.

45 dakikada bir 2-3 dakika küçük hareketler yapmak daha verimli çalışmanızı sağlayacaktır.


Hastalık yok, hasta vardır. Gebelik sırasında egzersiz yapıp yapmayacağınıza hekiminiz karar verecektir. Bu yüzden spor yapma kararı hekimle konuşularak alınmalıdır. resımde kı kızda benım kucuk cadım bu arda :)...
 

Ekli dosyalar

  • images (1).jpg
    images (1).jpg
    2,6 KB · Görüntüleme: 0
Son düzenleme:
Geri
Üst