Gebelikte ( hamilelikte ) su çiçeği ve zona belirtileri , tedavisi

Uzman SühaN

Administrator
Gebelikte ( hamilelikte ) su çiçeği ve zona belirtileri , tedavisi
Hamilelik, bir kadının hayatında bir çok değişiklik getirir. Sabah bulantısı, duygu durum dalgalanmaları, yorgunluk, sık idrara çıkma, kasılmalar vb. Tüm hamile kadınlar bunu yaşar, ancak bazen kadınlar hamilelik sırasında zona gibi bazı hastalıklara karşı savunmasız olabilir. Gebelik dönemi bu açıdan özellikle tehlikelidir. Zona ve hamilelik çok kötü bir kombinasyon ve çok fazla rahatsızlık getirebilir. Hamilelikte zona olanlar şu sorunun cevabını merak ediyor . Bebeğim bu durumdan etkilenir mi ?Hamilelik sırasında zona, kadının daha önce muzdarip olduğu suçiçeği virüsünün neden olduğu herpetik bir enfeksiyonun alevlenmesidir. Gebelikte, herpes enfeksiyonunun şiddetlenmesi tatsız sonuçlara yol açabilir. Bu yüzden bir kadın sağlık durumuna dikkat etmeli. En ufak alevlenme belirtileri ortaya çıksa bile, hemen bir doktora başvurun.Hamilelikte zona geçiren var mı ? Elbetteki var. Zona veya herpes zoster yaşlı yetişkinler arasında daha yaygın olmasına rağmen gebe kadınlarda da görülebilir.




gebelikte su çiçeği zona belirtileri.jpg





Zona bir cilt hastalığıdır. Zonaya su çiçeğine neden aynı virüs olan Varicella zoster neden olur . Geçmişte su çiçeği geçiren insanlar da virüsün vücutlarında yıllarca uykuda kalabildiğinden zona gelişme olasılığı vardır. Zona salgınları, HIV , kemoterapi gibi tedaviler ve hatta iltihaplanmaya karşı savaşmak için ironik olarak uygulanan kortikosteroid ilaçları gibi önceden var olan koşullar ile katalize edilebilir ! Tüm bu faktörler, bağışıklığın azaltılmasına ve dolayısıyla virüsün gelişmesi için vücudunuzda uygun bir ortam yaratmaya katkıda bulunur! Ailenizden herhangi biri geçmişte suçiçeği geçirmişse veya bağışıklık sistemi zayıfsa; bu semptomlara dikkat etmek akıllıca olacaktır. Ayrıca gebelikte su çiçeği pdf için Gebelik ve İnfeksiyonlar linkini ziyaret ediniz.


1. Erken Aşama


Ateş , baş ağrısı ve zayıflık, herhangi bir zona belirtisi görülmeden önce yaygındır.
Vücudun belli bölgelerinde, genellikle gövdenin veya yüzün bir tarafında, karıncalanma hissiyle yanma ağrısı veya uyuşukluk hissedebilirsiniz.
Zona ile ilişkili döküntü günler sonra ortaya çıkar.


2. İkinci Aşama


Ciltte kızarıklık, lekelenme, iltihaplı yamalar görülmeye başlanır. Zona virüsü sinir hücrelerini içinde hareketsiz bırakır. Bu kaşıntılı yamalar sinir yolları boyunca ortaya çıkar.
Vücudunuz virüsle savaşmaya çalışırken, immünolojik ataklarla ilişkili kaçınılmaz semptomlar ortaya çıkar. Bunlar arasında ateş, diyare , bulantı ve idrar yapma zorluğu vardır.


3. Üçüncü Aşama


Derinin iltihaplı lekelerinde irin dolgulu döküntülerin hızlı görünümü olacaktır .
Bu kabarcıklar yavaşça kurur . Bu işlem on ila on dört gün sürer.
Lezyonlar kuruduktan sonra bile, donuk ağrı dört aya kadar devam edebilir ve bazı insanlarda, hatta yıllarca sürebilir. !



gebelikte zona tedavisi.jpg




Zona bulaşıcı mı?


Zona bulaşıcı değildir, ama zona hastalığına neden olan virüs bulaşıcıdır , ancak yalnızca hiç su çiçeği geçirmemiş insanlara bulaştırılabilir. Hasta, hastalığın ilk birkaç günü boyunca ciltte yoğun sarımsı kabuklar oluşana kadar bulaşıcı kalır. Su çiçeği geçirdikten sonra, hayatınızın geri kalanında ona bağışıklık kazanıyorsunuz. Hamileyseniz ve hiç suçiçeği geçirmediyseniz, , suçiçeği veya zona hastalığı olan kişilerin yanında olmaktan kaçınmalısınız. Hamileye su çiçeği geçer mi ? Evet geçebilir ancak su çiçeğine karşı aşı yaptıysanız ve daha önce su çiçeği geçirdiyseniz gebelikte su çiçeği tehlikesi söz konusu değildir. Gebelikte su çiçeği bebeğe zarar verir mi ? Bebeğinize zarar verebilir yada sağlıklı bir bebek doğurabilirsiniz. Bazı bebekler konjenital varicella sendromuna yakalanabilir bu bazı sorunları içeren bir grup doğum kusurudur.
Hiç suçiçeği geçirmediyseniz ve suçiçeği veya zona hastalığı olan bir kişiye maruz kalırsanız, derhal doktorunuza da söylemelisiniz. Su çiçeği virüsü için antikorlarınız olup olmadığını belirlemelerine yardımcı olmak için bir kan testi önerebilirler. Eğer antikorlar mevcutsa, bu demek oluyor ki suçiçeği geçirmişsinizdir ve belki de hatırlamıyorsunuzdur ya da buna karşı aşılanmışsınızdır. Eğer durum buysa, siz ve bebeğiniz hastalık için risk altında olmamalısınız.



Herpes zoster sinir dokusunu, cildi ve mukoza zarını etkiler. .En sık olarak, döküntüler göğüste, yüzde ve kafada, daha az sıklıkla - uzuvlarda ve alt sırt bölgesine yerleşir. Hastalık her zaman bir ağrı sendromu ile başlar. Bazen etkilenen sinir boyunca ağrı dayanılmaz olabilir. Giysilerin sürtünmesi ve kazayla cilde dokunması nedeniyle ağrı vardır.Dahası, vücut ısısı artar. Ağrının başlamasından sonraki üçüncü veya beşinci günde, zonaların cilt bileşenleri görülür. Hastalık boyunca, hamile kadında belirgin bir zayıflık ve baş ağrısı vardır .Hastalığın komplike formları, derin ülserlerin oluşumu ve süpürasyonla tanımlanır.Unutmayın, döküntülerin ciltte kaybolması, tamamen iyileşme anlamına gelmez. Virüs, hücrelerde gizlenerek başka bir alevlenmeye kadar sakinleşir.Zona ortalama 2-4 hafta sürer . Yine de, hastalığın birkaç ay devam ettiği durumlar vardır. Hamilelik sırasında, gebe kalmadan doğumdan doğuma kadar herhangi bir zamanda ortaya çıkabilir.




hamilelikte zona olanlar.jpg




Zona Ve Hamileliğin Tehlikeli Belirtileri:


gözlerde ağrı;
kulak ağrısı;
bulantı ve kusma;
Şiddetli başağrısı;
oksipital kasların gerginliği;
konvülsiyonlar;
tat veya koku kaybı;
Şiddetli kas zayıflığı;
bilinç kaybı.
Bu semptomların ortaya çıkması ciddi komplikasyonların gelişimini gösterir ve bir uzmandan derhal yardım gerektirir.



Zona Ve Gebelik Tehlikesi Nedir?




Hamilelik sırasında zona, daha fazla nörolojik komplikasyon gelişme olasılığına yol açabilir:

fasiyal ve trigeminal sinirin nevraljisi;
radikülit;
nevrit;
ganglionitis;
ensefalit;
sağırlık.



Hamilelikteki zona hastalığı için görünüm (prognoz) nedir?


Çoğu zona vakası, ciddi komplikasyon riski veya uzun vadeli problem riski olmadan iyileşir.



Varicella, yani suçiçeği veya zona hastalığı, hamile kadınlar için özellikle ciddi olabilecek bulaşıcı bir virüstür.Bir çok viral enfeksiyonlarda olduğu gibi, su çiçeği ilk belirtisi olan ateş eşliğinde vücut ağrıları ve baş ağrısı . Sıradaki, genellikle küçük, kaşıntılı kırmızımsı lekeler veya sivilceler gibi görünen döküntüdür.Doktorunuz muhtemelen sizi yalnızca semptomlar üzerinde teşhis edebilecektir, ancak bir kan testi virüsü alıp almadığınızı kesin olarak belirleyecektir.Herpes zoster olarak da bilinen zona, Varicella Zoster virüsünün neden olduğu viral bir hastalıktır. Su çiçeği neden olan aynı virüs. Zona ciltte ağrılı döküntü ve kabarcıkların patlamasına neden olur. Zona ve su çiçeği olan insanlardan uzak durun. Kalabalık yerlerden, özellikle bölgedeki enfeksiyonun yaygın olduğu yerlerde kaçının.Zona hayatı tehdit edici bir hastalık olmayabilir ve bebeğinizi etkilemez. Bununla birlikte, kızarıklıklar ve diğer semptomlar onunla başa çıkmanızı zorlaştırır.



Suçiçeği iletimi çoğunlukla havadaki solunum damlacıkları yoluyla kişiden kişiye yapılır, ancak ayrıca su çiçeği vakalarının vezikül sıvısı ile doğrudan temas veya herpes zoster hastalarının vezikül sıvısı ile temas ile de oluşur.Gebeliğin ilk üç ayında varicella enfeksiyonu küçük bir düşük riski vardır. 20 haftadan önceki maternal enfeksiyon nadiren fetal varicella zoster sendromuna neden olabilir . Klinik bulgular büyüme geriliği, deri skarlanması, uzuv hipoplazisi ve beynin kortikal atrofisini içerir.İntrauterin enfeksiyon ayrıca bebeklikte herpes zoster ile de sonuçlanabilir. Bu nednele makalede yer alan septomlara sahipseniz en kısa zamanda hekime görünmenizde fayda vardır.Su çiçeği hastalığına yakalanmadıysanız ve hamileyseniz, virüsü kapma riskiniz olabilir. Su çiçeği olan biriyle temastan kaçının. Eğer daha önce suçiçeği geçirmişseniz, hamilelik sırasında bebeğinizi korumak için yapmanız gereken hiç bir şey yoktur. Vücudunuzun sizi suçiçeği ile temas etmekten koruyan antikorlara sahip olması gerekir; bu nedenle, bebeğiniz korunacaktır.





Hamileliğiniz sırasında zona geliştirmek mümkündür.Zona ve hamilelik birlikte olduğunda, bazı belirtiler ortaya çıkar. Zona hastalığı, deride kızarıklığa ve bunun sonucunda kabarma ve ciddi ağrılara neden olur. Cildinizde ağrı yaşıyorsanız, bunun zona hastalığının ilk belirtisi olduğunu aklınızda tutmalısınız. Ağrının ardından cildinizin kızardığını fark edeceksiniz ve irinle dolu kabarcıkların gelişimini fark edebilirsiniz.Zona yüze ve vücudun diğer bölgelerine bulaşabilir.Zona koşulunun bir kaç gün veya bir kaç hafta sürebileceğini unutmayın. Virüs saldırısı sona erdiğinde ortadan kalkacak olan pullu kabukların görünümünü göreceksiniz. Bununla birlikte, zona derinin yaralanmasına yol açabileceğinden dikkatli olunmalıdır. Bahsettiğimiz gibi, Varicella-zoster virüsü, zona nedenidir. Bu virüs, bir uçuk virüsü türüdür ve su çiçeği de neden olan bir enfeksiyondur. Suçiçeği izleri iyileştiği için, virüs sinir köklerine geri çekildiğinden virüs, yıllar sonra tekrar vücuda girebilir. Bu virüsün son derece bulaşıcı olduğunu ve bu nedenle dikkatli olmanız gerektiğini unutmayın.Zona ve hamilelik söz konusu olduğunda komplikasyon en önemli endişe kaynağıdır. Araştırmalar, zona hastalarının en az üçte birinin ciddi komplikasyonlara maruz kalacağını göstermiştir. Bağışıklık sistemi zayıf olan insanlar veya HIV gibi ciddi hastalıklardan muzdarip olanlar en çok zona hastalığına yatkındır.



Daha nadir durumlarda ( kafa üzerinde lokalize ise), gözlerin sürece dahil edilmesi mümkündür. Bu gibi durumlarda, kornea ve retinada hasar gelişir. Sonuç olarak görme kaybına neden olabilir.Zona ve hamileliğin sonuçları esas olarak nüksetmenin gerçekleştiği zamanla belirlenir.Bir kadın gebeliğin ilk haftalarında ( 5-6 haftaya kadar ) zonaya maruz kalırsa düşük olabilir. Gebe kadınlarda zona ilk trimesterde fetus için en tehlikelidir . Zona teşhisi nispeten kolaydır. Doktorunuz durumu belirtilerinize göre teşhis edebilir. Vücudun bir tarafında döküntü veya kızarıklık bölgesindeki ağrı ile birlikte ortaya çıkan döküntü genellikle zona hastalığı gösterir.Bunu yapmak için, döküntü kabarcıklarından birinden küçük bir deri parçası çıkarırlar. Daha sonra bir laboratuvara gönderecekler ve zona olup olmadığınızı belirlemek için kültür sonuçlarını kullanacaklar.Doktorunuz size zona tanısı koyarsa antiviral bir ilaç verebilir.Hamileliğiniz boyunca tüm ilaçlarda olduğu gibi, antiviral ilacın bebeğiniz için güvenli olduğundan emin olmak için doktorunuza danışmanız gerekir.Zona hamileliği etkileyebilir mi? - Tüm annelerin aklında bu soru var. Bir kadının paniğe kapıldığı açıktır, ancak endişelenmenize gerek yoktur. Zonanın hamilelik üzerindeki etkisi çok az. Zona sadece daha önce su çiçeği geçirmiş olan insanları etkilediği için virüse karşı bağışıklığa sahiptirler. Bu bağışıklık hamilelik sırasında bebeği korur.
 
Geri
Üst