Gebelikte hipertansiyon neden olur ?

Uzman SühaN

Administrator
Gebelikte hipertansiyon neden olur ?
Hipertansiyon, yüksek tansiyonu tanımlamak için kullanılan tıbbi terimdir. Tansiyon seviyelerinin düzenli olarak izlenmesi, doğum öncesi bakımın önemli bir unsurudur. Tansiyon,gebelikte tansiyon,gebelikte hipretansiyon ,gebelikte tansiyon nedenleri,gebelikte tansiyon tedavisi hakkında ki tüm ayrıntılar yazımızın devamın da.Hipertansiyon (yüksek tansiyon), 140/90 mmHg dan daha yüksek tansiyon olarak tanımlanır.



gebelikte tansiyon.jpg



Gebelikte yüksek tansiyon anneyi zehirlermi?




Hamileliğin hipertansif hastalıkları, hamilelerin anne ölümlerinde önde gelen nedenler arasındadır. Şiddetli hipertansiyon, annenin kalp krizi, kalp yetmezliği, inme ve böbrek yetmezliği riskini artırır. Bebeğin aynı zamanda, zayıf plasental oksijen transferi, büyüme kısıtlaması, prematüre doğum ve plasentanın uterusdan ayrılması gibi gibi komplikasyonları da risk altındadır.

Hamilelikte iki farklı hipertansiyon türü vardır. Bir tip gebelik öncesi mevcut olan hipertansiyon ve gebelik tarafından ağırlaştırılmış olabilir.Hamileliğe bağlı hipertansiyon, diğer taraftan gebelik sırasında başlar, gebelikten kaynaklanır ve bebeğin doğumundan sonra kaybolur

Hamilelikte yüksek tansiyona neden olan şey nedir?

Kilolu veya obez olmak
Hareketsiz kalmamak
Sigara içmek
Alkol içmek
İlk kez hamilelik durumu
Gebelikle ilişkili bir hipertansiyonun bir aile öyküsü
Birden fazla çoğul gebelik
Yaş (40 yaşın üstünde)
Yardımcı üreme tekniğiyle gebelik

Gebelikte yüksek tansiyon için risk faktörleri

Sağlıksız yaşam tarzı seçimleri gebelik sırasında yüksek tansiyona neden olabilir. Fazla kilolu veya obez olmak veya hareketsiz kalmak, yüksek tansiyon için başlıca risk faktörleridir.İlk gebeliğini yaşayan kadınların kan basıncının yüksek olması daha olasıdır.Kat kat taşıyan kadınların vücudunda ek stres altında olduğu için hipertansiyon gelişme olasılığı daha yüksektir.

Anne olma yaşı da bir faktördür ; 40 yaş üzerindeki hamile kadınlar daha fazla risk altındadır.Yüksek tansiyonunuzun sebebine bağlı olmakla birlikte, sağlıklı bir hamileliğin anahtarı, tansiyonunuzun kontrol altında kalmasını sağlamaktır.Tansiyonunuzun kontrol altında olduğundan emin olun. Tuz alımınızı sınırlamak, düzenli fiziksel aktiviteye katılmak ve kilolu iseniz kilo vermek gibi yaşam tarzı değişiklikleri yardımcı olabilir.

Preeklampsi. Bu hamilelik sırasında hipertansiyonun en ciddi şeklidir.. Preeklempsiyon genellikle 20 hafta sonra ortaya çıkar.

Gebelik hipertansiyonu. Bu hipertansiyon şekli sadece gebelik sırasında ortaya çıkar ve genellikle doğumdan sonra anne için bir problem değildir.

Kronik hipertansiyon. Bu hipertansiyon şekli hamilelik öncesinde veya gebeliğin erken evrelerinde (20 hafta öncesi) gelişir.
 
Geri
Üst