Gebelikte ikinci trimester testleri

Uzman SühaN

Administrator
Gebelikte ikinci trimester testleri
Doğum öncesi testler tarama testlerini ve tanı testlerini içerir . Doğum öncesi tarama testleri, bebeğinizin birçoğu belirli kalıtsal bozukluklar olan belirli doğum kusurlarına sahip olma olasılığının yüksek olup olmadığını belirleyebilir. Bu testler, kan testleri, belirli bir ultrason tipi ve prenatal hücresiz DNA taramasını içerir.


Prenatal tarama testleri genellikle birinci veya ikinci trimesterde önerilir. Tarama testleri kesin teşhis edemez. Prenatal , prenatal tarama, prenatal tarama testleri,ikinci trimester, ikinci trimester testleri, ikinci trimester testleri nedir, ikinci trimester testleri nasıl yapılır, ikinci trimester testlerinin faydaları, ikinci trimester testi ile ilgili tüm bilgileri makalemizin devamın da bulabilirsiniz.


ikinci trimester testleri.jpg



Gebelikte yapılan testler nelerdir?





İkinci üç aylık prenatal tarama,birkaç kan testi içerebilir. Bu testler , bir kadının belirli genetik durumu veya doğum kusurları olan bir bebeğe yakalanma riski hakkında bilgi verir. Tarama, genellikle gebeliğin 15. ve 20. haftaları arasında anne kanının bir örneği alınarak yapılır (16-18 arası idealdir).

Birden fazla belirteç şunları içerir:

Alfa-fetoprotein taraması (AFP). Bu kan testi, annelerin hamilelik dönemindeki kanındaki alfa-fetoproteinin seviyesini ölçer. AFP, fetal karaciğer tarafından normal olarak üretilen ve fetüsü çevreleyen sıvıda (amniyotik sıvı) bulunan bir proteindir ve plasentadan annenin kanına geçer

Anormal seviyelerde AFP sinyal verebilir:

Açık sinir tüp defekti spina bifida gibi
Down Sendromu
Diğer kromozom anormallikleri
Fetüsün karın duvarındaki kusurlar
İkizler - Birden fazla fetüs
Hamilelik boyunca seviyeler değiştiği için, yanlış hesaplanan vade tarihi

HCG. Bu insan koryonik gonadotropin hormonu (plasenta tarafından üretilen bir hormondur).
Estriol. Bu, plasenta tarafından üretilen bir hormondur.
İnhibin. Bu, plasenta tarafından üretilen bir hormondur.

AFP nin ve diğer belirteçlerin anormal test sonuçları, daha fazla test yapılması gerektiği anlamına gelebilir. Genellikle bir ultrason gebelik tarihlerini doğrulamak, gebelik kurularını tanımlamak ve fetal omurga ve diğer vücut parçalarına bakmak için yapılır. Doğru teşhis için bir amniyosentez gerekebilir.

Amniyosentez nedir?

Bir amniyosentez, fetüsü çevreleyen amniotik sıvının küçük bir örneğini almak için kullanılan bir prosedürdür. Kromozomal bozuklukları teşhis etmek ve spina bifida gibi nöral tüp kusurlarını teşhis için yapılır. Test, aile öyküsüne ve prosedür sırasında laboratuar testlerinin kullanılabilirliğine bağlı olarak diğer genetik defektler bozukluklar için geçerlidir. Genellikle gebeliğin 15. ve 20. haftaları arasında kromozom anormallikleri açısından risk altında olan kadınlara, doğum sırasındaki 35 yaş üstü kadınlara uygulanır.

Koryonik villus örneklemesi (CVS) nedir?


Koryonik villus örneklemesi (CVS) plasenta dokusunun bir kısmının alınmasını içeren prenatal bir testtir. Bu doku fetüs ile aynı genetik materyali içerir ve kromozom anomalileri diğer bazı genetik problemler için test edilebilir. Test, aile öyküsüne ve prosedür sırasında laboratuar testlerinin kullanılabilirliğine bağlı olarak diğer genetik defektler ve bozukluklar için geçerlidir.

Fetal gözlem nedir?

Hamileliğin son dönemlerinde ve doğum sırasında doktorunuz bebeğin kalp hızı ve diğer işlevleri izlemek isteyebilir. Fetal nabız ölçümü fetal kalp atış hızını ve ritmini kontrol etmenin bir yöntemidir. Ortalama fetal kalp atış hızı dakikada 110 ila 160 atış arasındadır. Fetüs, rahimdeki koşullara tepki gösterdiğinde değişebilir. Anormal fetal kalp hızı veya paterni, fetusun yeterli oksijen alamadığı veya başka problemlerin olduğu anlamına gelebilir. Anormal bir şekil aynı zamanda acil veya sezaryen doğum anlamına da gelebilir.

Glikoz toleransı testi

Genellikle gebeliğin 24. - 28. Haftalarda uygulanan bir glukoz tolerans testi, annenin kandaki şekeri (glikoz) düzeylerini ölçer. Anormal glikoz seviyeleri gebelik diyabetini gösterebilir.

B grubu Streptokok kültürü nedir?

B Grubu Streptokok (GBS), tüm kadınların yaklaşık% 25 inde alt genital bölgede bulunan bakterilerdir. GBS enfeksiyonu genellikle gebelik öncesi kadınlarda sorun oluşturmaz, ancak gebelik sırasında annede ciddi hastalıklara neden olabilir. GBS koryoamniyonit (plasental dokuların ciddi bir enfeksiyonu) ve doğum sonrası enfeksiyona neden olabilir . GBS yenidoğanlarda pnömoni ve menenjit gibi hayatı tehdit eden enfeksiyonların en sık görülen nedenidir.

Ultrason nedir?

Ultrason taraması, iç organların bir görüntüsünü oluşturmak için yüksek frekanslı ses dalgalarını kullanan bir teşhis tekniğidir Birkaç çeşit ultrason görüntüleme tekniği vardır. En yaygın olanı 2 boyutlu veya 2D dir.Fetal ultrasonun karın üzerindeki veya vajinadaki basıncı nedeniyle hafif rahatsızlıktan başka bilinen bir riski yoktur. İşlem sırasında radyasyon uygulanmaz.

Ultrasona girmek anneye ve bebeğe zararlımıdır?




Özetle

Prenatal tarama, ikinci trimester süresince önemlidir, çünkü pek çok koşul yalnızca bu süre zarfında tespit edilebilir.Çeşitli tarama testleri mevcuttur. Daha yaygın tarama testlerinden bazıları, ilk üç aylık tarama, ikinci trimester tarama ve ardışık taramadır. Birinci trimester taraması tipik olarak gebeliğin 11-14 haftaları arasında yapılır. Dördüncü ekran olarak da adlandırılan ikinci trimester taraması, genellikle gebeliğin 15 ila 20 haftası arasında gerçekleştirilir. Sıralı tarama, birinci ve ikinci trimester tarama sonuçlarının bir kombinasyonudur. Hamilelik süresi, diğer faktörlerle birlikte en uygun testi belirlemenize yardımcı olabilir.Tarama testleri bebeğe risk teşkil etmez. Testlerin riskleri kan çekme bölgesinde morarma veya ağrı içerebilir.




Bütün kadınların bir doğum kusuru veya kromozom anormalliği olan bir çocuğa sahip olma riski vardır. Hem birinci hem de ikinci trimester tarama sonuçları, her gebeliğe Down sendromu veya trizomi 18 olan bir risk sahibi olma konusunda bilgi verir.

Normal sonuçlar kaygılarınızı hafifletebilir. Bununla birlikte, doğum öncesi test bebeğinizin bir doğum kusuruna sahip olabileceğini gösteriyorsa, zor bir kararlarla karşı karşıya kalabilirsiniz gebeliğin devam ettirilip ettirilmeyeceği gibi.Bazı prenatal testler hamilelik sırasında tedavi edilebilen sorunları tespit eder. Diğer durumlarda doğum öncesi test, sağlık uzmanınızı doğumdan hemen sonra tedavi gerektiren bir durumla ilgili olarak uyarır.Doğum öncesi test, doğum öncesi bakımınızı etkileyen bilgileri sağlayabilir
 
Gebe olduğunuzu öğrendikten sonra gebeliğin teyidi ve seyri hakkında bilgi edinmek için hekim kontrolünde olmak gerekir.Hamilelik boyunca sizin ve bebeğinizin sağlığını kontrol etmek için bazı testlerin yapılması gerekiyor.11-14 testi olarak da bilinen ilk trimester tarama testi Down sendromu ve Trizomi 18 adı verilen kromozomal anomaliye sahip bebekleri gebeliğin çok erken dönemlerinde saptamaya yönelik bir tarama testidir. Gebeliğin 11-14. haftaları arasında yapılır.Üçlü test İdeali 16-18. gebelik haftaları arasında yapılmasıdır bebeğin Down sendromu, Trizomi 18 ve nöral tüp defekti omurga ve sinir dokusu sorunları riski belirlenir.
 
Geri
Üst