Gebelikte iyot eksikliği nedir?

Uzman SühaN

Administrator
Gebelikte iyot eksikliği nedir?
hamilelikte iyot eksikliği nedir,hamilelikte iyot eksikliği belirtisi,hamilelikte iyot eksikliğinin tedavisi,hamilelikte iyot eksikliği hakkında bilgiler




iyot.jpg




İyot yalnızca gebelikte değil gebelik dışı durumlarda da vücut için gerekli, önemli bir elementtir. Vücutta tiroid hormonlarının yapımında görev alan iyot’un eksikliğinde ya da yetersiz alınımı durumunda ciddi sorunlar ortaya çıkabilir.

İyot tiroid hormonlarının yapımında görev alan bir element olup, eksikliğinde hormon yapısının bozulmasına ve guatr adı verilen hastalığın ortaya çıkmasına neden olur. Ülkemizde de çok yaygın olan bu hastalık boynun ön kısmında bulunan tiroid bezinin büyümesi ile ortaya çıkar.


İyotun hamilelikte farklı bir önemi daha vardır. Gebelik anabolik bir durum olması nedeniyle gebelikte tiroid hormonlarının yapımı artmakta dolayısıyla iyot ihtiyacıda artmaktadır.
Hangi gıdalar aracılığıyla iyot alınabilir?
Vücudun ihtiyac duyduğu oranda iyot alınabilecek gıdalar peynir, yoğurt, inek sütü, yumurta, balık ve iyotlu sofra tuzudur. Ayrıca toprakta ve deniz suyunda bol miktarda iyot bulunduğu bilinmektedir.
Besinlerden alınabilecek iyot miktarı, yetiştiriciliğin yapıldığı bölgeye ve toprak yapısına, beslenme gibi birçok faktöre bağlıdır.


İyot eksikliği nasıl belirlenir?
İyot eksikliğinin belirlenmesinde daha çok eksikliğin bulunduğu bölgelere göre sınıflandırma yapılmaktadır. Dünya genelinde ve ülkemizde belirli bölgelerde beslenme nedeniyle iyot eksikliği daha fazla görülebilmekte.
Ayrıca iyot idrarla atıldığı için, tahlillerde idrarla atılan iyot miktarına bakılarak belirleme yapılmaktadır.
Gebelikte iyot eksikliğinin zararları nelerdir?
Hamilelik döneminde iyot eksikliği olması, bebeğin beyin gelişimi üzerinde olumsuz bir etki yaratabilir. Annenin tiroid hormonları doğrudan bebeğin ilk gelişim dönemine etki etmektedir. Bebek yaklaşık 16. haftadan sonra tiroid hormonu üretmeye başlamaktadır. Diğer zararları ise şunlardır.
Düşük yapma riski artmaktadır. Bebek doğduktan sonra zeka geriliği ya da öğrenememe gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Nörolojik problemler ortaya çıkabilir.
Gebelik döneminde iyot kullanımı nasıldır?
Gebelik döneminde eksikliğine ya da diğer unsurlara bağlı olarak iyot alımına doktorunuz gözetiminde karar verilmelidir. Ülkemizde özellikle Karadeniz bölgesinde guatr hastalığı ve iyot eksikliği sık görüldüğü için iyotlu tuz kullanımı bu bölgelerde daha fazladır.
 
Geri
Üst