Gebelikte kanama neden olur?

Uzman SühaN

Administrator
Gebelikte kanama neden olur?
Çoğu kadın hamileleliklerinin ilk 12 haftasında hafif vajinal kanama ile karşılaşırlar.İlk 3 aydaki kanamaların çoğunluna sebep:
*Emplantasyon: Dölleme sonrası gebeliğin ilk 10-14 günlerinde hafif bir vajinal kanama ile karşılaşabilirsiniz.Bu kanama uzun sürmez.Bazı kadınlar bu hafif kanamayı anlamamakta ve hamile olduklarını fark edememektedir.


*Rahimde ki Değişiklikler: Gebe olduğunuzda rahim boynuna daha çok kan akar.Bu tür zararsız vajinal kanamalara özellikle rahimle kontak kuran cinsel ilişki sonrası tanık olursunuz.
*Düşük : Bir Amerikan üniverstesinin araştırmasına göre hamileliklerin ortalama %15 düşük ile sonuçlanmaktadır.Vajinal kanamalar esas olarak düşüğe işarettir ama kanama sizde düşük riski olduğuna dair bir kesinlik taşımaz tek başına ve maalesef bir çok kadın vajinal kanama sonrası sağlıklı bebeklerini dahi aldırmaktadırlar.


9.jpg





GEBELİKLE İLGİLİ TÜM KONULAR BU LİNKTE


*Rahim Dışı Gebelik: Bazı durumlarda embriyo rahim dışında fallop borusu’na yerleşir.Buna rahim dışı gebelik denmektedir.Bu durumdaki embriyo yaşayamamakta ve tedavi olmadığı taktirde annenin hayatını tehlikeye atacak bir kanama olabilir.
*Enfeksiyon:Bazı kanamalarda rahimde meydana gelen enfeksiyon sebebi ile olabilir.

Hamileliğinizin ilk üç ayındaki her türlü vajinal kanamanızda doktorunuza danışın.1 günden fazla süren vajinal kanamalarda ise derhal doktorunuza gidin.



Kanamanın nedenleri:
Gebeliğin hangi döneminde olduğuna bağlı olarak kanamanın farklı sebepleri vardır. Gebeliğin ilk üç ayındaki kanamaların en sık sebebi düşük tehtididir. Bunun dışında mol gebelik, dış gebelik gibi durumlarda da kanama olabilir. Gebeliğin daha ileriki dönemlerinde ve sonlarında olan kanamaların ise farklı sebepleri olabilir, örneğin bebeğin eşinin önde olması (plasenta previa), bebeğin eşinin ayrılması (dekolman), nişan kanaması, doğumun başlamasına bağlı kanama gibi... Bunlardan hangisinin kanamaya sebep olduğunun mutlaka doktor tarafından araştırılması gerekir.
Hemoroide (basur) bağlı makattan olan kanamalar ve idrar yolundan olan kanamalar da bazen vajinal kanamalarla karışabilir.



Gebelik ile ilgili olmayan kanamalar: Gebelik süresince meydana gelen kanamaların bir bölümü gebelik ile ilgili olmayabilir. Bunlar rahim ağzındaki yaranın kanaması, rahim ağzındaki polipler, vaginadaki bazı kitleler nedeniyle olabilir.



Kanamalı gebe hastanın tedavisi gebeliğin kaç haftalık olduğu, kanamanın sebebi, annenin ve bebeğin durumu gibi kriterler göre çok değişiklik gösterebilir. Kanamaya sebep olan durumların anlatıldığı başlıklarda tedavileri hakkında da bilgi bulabilirsiniz.


İleri gebelik aylarında (28. haftada ile doğum arasında) olan kanamalara antepartum kanama adı verilir. Antepartum kanamaların en sık nedeni dekolman plasentadır. Diğer nedenler plasenta previa, vasa previa, uterin rüptür olabilir. Servikal lezyonlar, polipler, vajinal neoplaziler gibi non-obstetrik sebepler de kanamaya neden olabilir.
 
Slm 8 haftalik hamileyim pazartesi cok siddetli koyu kirmizi kanamam oldu. Doktor rahim duvarı ile plasenta arasinda kanama var buyuk capli dedi bu tehlike olusturur mu bebegim ve benim icin ?
 
Merhaba evet bu durum risk oluşturabilir lakin kontrol altınada alınabilir.Hekiminiz ne yapmanoız gerektiği konusunda sizi yöneltmiştir.Kontrollerinizi aksatmayın..
 
Geri
Üst