Gebelikte kanaması olanlar ne yapmalı?

Uzman SühaN

Administrator
Gebelikte kanaması olanlar ne yapmalı?
Kanamanın gerçek nedenleri konusunda bilgi sahibi olursanız bu konuda doktorunuzla birlikte daha sağlıklı sonuç elde edebilirsiniz. Gebeliğin ilk üç ayında meydana gelen kanamalar rahim kanamaları her zaman ciddi sorunların belirtisi olmayabilir.Ancak gebeliğin 2. ve 3. trimesterlerin de oluşan kanamalar ciddi bir komplikasyonun işareti olabilir.Gebelikte kanama bir takım nedenlerden kaynaklanabilir.

Hamilelikte kanama neden olur?



İlk 3 Aylık Dönemde Kanama

Çoğu kadın hamileleliklerinin ilk 12 haftasında hafif vajinal kanama ile karşılaşırlar.İlk 3 aydaki kanamaların çoğunluna sebep:
*Emplantasyon: Dölleme sonrası gebeliğin ilk 10-14 günlerinde hafif bir vajinal kanama ile karşılaşabilirsiniz.Bu kanama uzun sürmez.Bazı kadınlar bu hafif kanamayı anlamamakta ve hamile olduklarını fark edememektedir.







4.jpg


GEBELİKLE İLGİLİ TÜM KONULAR BU LİNKTE



*Rahimde ki Değişiklikler: Gebe olduğunuzda rahim boynuna daha çok kan akar.Bu tür zararsız vajinal kanamalara özellikle rahimle kontak kuran cinsel ilişki sonrası tanık olursunuz.
*Düşük : Bir Amerikan üniverstesinin araştırmasına göre hamileliklerin ortalama %15 düşük ile sonuçlanmaktadır.Vajinal kanamalar esas olarak düşüğe işarettir ama kanama sizde düşük riski olduğuna dair bir kesinlik taşımaz tek başına ve maalesef bir çok kadın vajinal kanama sonrası sağlıklı bebeklerini dahi aldırmaktadırlar.


*Rahim Dışı Gebelik: Bazı durumlarda embriyo rahim dışında fallop borusu’na yerleşir.Buna rahim dışı gebelik denmektedir.Bu durumdaki embriyo yaşayamamakta ve tedavi olmadığı taktirde annenin hayatını tehlikeye atacak bir kanama olabilir.
*Enfeksiyon:Bazı kanamalarda rahimde meydana gelen enfeksiyon sebebi ile olabilir.


Hamileliğinizin ilk üç ayındaki her türlü vajinal kanamanızda doktorunuza danışın.1 günden fazla süren vajinal kanamalarda ise derhal doktorunuza gidin.


1- Düşük

Düşüğün bir işareti de kanama olabilir.Fakat bu o an düşük olduğu anlamına gelmez.Araştırmalar kadınların%20-30 ‘unun gebelik döneminde belirli şiddetlerde kanama yaşadıklarını göstermektedir.Araştırmalar düşüklerin büyük çoğunluğunun gebeliğin ilk 12 haftası ( ilk trimester ) içinde meydana geldiğini göstermektedir.



Düşüğün belirtileri nelerdir

►Vajinal kanama (şiddetli )

►Karın ağrısı

►Cenine ait doku gelmesi

Düşüklerin çoğu önlenemez.Oluşan düşüklerin çoğunluğu önlenemez.Bunların genellikle sağlıklı bir gelişim değil , sağlıksız bir gebelikle ilgili vücudunun doğal bir davranışıdır.Bir defa düşük yapmak bir sonraki gebeliğinizde de düşük yapacağınız anlamına gelmez.Düşük hakkında ayrıntılı bilgi için tıklayın.



2- Dış Gebelik:

Dış gebelik genellikle yumurta ile spermin birleşmesi genellikle rahim dışında follop kanallarında oluşur.Ve gelişimini burada sürdürür.


Dış gebeliğin işaret ve belirtileri nelerdir.

►Karın bölgesinde keskin ağrı

►Vajinal Kanama (Ağrıdan günlerce önce kesintili veya sürekli vajinadan gelen kahverengi damlalar)

►hCG hormon düzeyinin düşük olması

►Kasılmalar,kramp ağrıları


Dış gebelikte hangi kadınlar yüksek risk altındadır

►Tüplerinde enfeksiyon olanlarda

►Daha önce dış gebelik geçiren kadınlar

►Enfeksiyon cerrahi operasyon geçirenler

3- Mol Gebelikler:

Mol Gebelikler Erken gebelikte kanamanın nadir nedenlerinden biridir.Mol gebelikte hücreler sağlıklı bir plasenta yerine üzüm salkımı şeklinde bir dokuya dönüşür.

Mol gebeliğin belirtileri nelerdir

►Vajinal kanama

►Kan testinde çok yüksek hCG hormonu

►Bebek kalp atışları fark edilemez

►Ultrason ile muayenede rahim içinde üzüm salkımı şeklinde görünüm.


GEBELİĞİN İKİNCİ YARISINDA GÖRÜLEN KANAMALAR

Küçük kanamaların çoğunda iltihaplı rahim veya rahim ağzında büyümeler vardır.Orta yada geç gebelikte meydana gelen kanamalar anne veya bebeğin sağlığı için tehtid oluşturabilir.Gebeliğin 2. veya 3. tirimesterde kanama ile karşılaşırsanız doktorunuza başvurun.

1- Bebeğin eşinin ayrılması (Dekolman Plasenta )

Ayrılmanın derecesine göre kanama adet kanaması kadar şiddetli olabilir.Ayrılma esnasında görülen kramplar ağrı ve karnın yumuşaması da ayrılmanın derecesine bağlıdır.

Gebe kadınların % 1 inde bu problem görülür ve genellikle hamileliğin son 12 haftasında görülür.

Bebeğin eşinin ayrılmasının belirtileri

►Vajinal kanama

►Mide ağrısı

Hangi kadınlar yüksek risk altındalar

►Çok sayıda doğum yapanlar

►35 yaş ve üstü kadınlar

►Daha önce bu şikayeti geçirenler

►Orak hücreli anemi varsa,

►Yüksek kan basıncı

►Travma veya mide yaralanmaları sonrasında oluşabilir ( Trafik kazası )

►Kokain kullananlar

2- Bebeğin eşinin önde olması (plesenta previa)

Kanama genelde parlak kırmızı ve ağrısızdır.Plesenta’nın doğum kanalının girişini kısmen veya tamamen tıkamasıdır.Bu durum ciddidir en kısa sürede sağlık kuruluşuna başvurmalısınız. 200 gebelikte bir görülür.

Hangi kadınlar yüksek risk altındalar

►Çok sayıda doğum yapanlar

►Sezeryan doğum yapanlar

►Çoğul gebelik taşıyanlar

►Kürtaj ve düşük sayısı fazla olanlar

3- Erken Doğum ( Preterm Eylem)

Doğum 20. haftadan sonra 37. haftadan önce başlamışsa,kasılmalarla birlikte mukozlu kanlı bir akıntı erken doğumun belirtisi olabilir.
 
Son düzenleme:
Geri
Üst