Gebelikte karpal tünel sendromu nedenleri belirtileri ve tedavisi

Uzman SühaN

Administrator
Gebelikte karpal tünel sendromu nedenleri belirtileri ve tedavisi
Karpal tünel sendromu avuç içi ve parmaklarda ağrı, uyuşukluk ve karıncalanmaya neden olan çok yaygın bir hastalıktır. Belirtiler yavaş yavaş gelişir ve geceleri yoğunlaşır. Çoğu kadın, ağrının işaret parmağı ve orta parmakta lokalize olduğunu belirtiyor.. Ancak bazı kadınlar rahatsızlığın tüm ellere yayıldığını not ediyor. Peki, gebelikte karpal tünel sendromu ile nasıl başa çıkılır ? Ön kol ile el bileğini birbirine bağlayan ortanca sinir bilek bölgesinde daraldığında karpal tünel sendromu gelişir. Hamilelik sırasında vücuttaki sıvı miktarı artar. Su tutmasının bir sonucu olarak, karpal tünel üzerindeki basınç artar . Bu nedenle, medyan sinir fleksör tendonları, bağ dokusu ve el bileği kemikleri ile kenetlenir. Sendrom, uzun süren ağrı ve elin parmaklarında uyuşma ile kendini gösterir. Geceleri durum kötüleşebilir. Hamilelikte el uyuşması karpal tünel sendromuna işaret edebilir. Bileğin sendromu, parmak hareketlerini kontrol eden ortanca sinir kasıldığı zaman ortaya çıkar. Çok sık hamilelik sırasında ortaya çıkar. Fazla sıvı dokularda birikir ve daha sonra siniri sıkıştıran şişmeye neden olur. Sonuç olarak, kadınlar gebelikte karpal tünel sendromu yaşarlar. Bu durumda hamilelikte parmaklarda kilitlenme de görülebilir. Septomlar görmezden gelinmemelidir , en kısa zamanda hekime görünmekte fayda vardır.



gebelikte karpal tünel sendromu nedneleri.jpg






Karpal tünel sendromu olanlar Avuç içi ve parmaklarda uyuşma, bu alanda keskin bıçak hissi, parmakların zayıflığı, el ve el bileği donuk ağrısı, kuru cilt ve etkilenen parmakların şişmesi gibi septomlar gösterebilir.Bu septomlar genellikle geceleri daha belirgindir ve hatta uykudan uyanmaya yol açabilir. Sendrom ilerledikçe, hastalar yanma hissi ve / veya spazmları ve elin zayıflığını geliştirebilir. Kavrama gücündeki azalma, nesnelerin elden sık sık düşmesine neden olabilir. Bazen keskin atış ağrıları da önkolda hissedilir. Kronik karpal tünel sendromu ayrıca el kasının, özellikle başparmağın kaslarının atrofisine yol açabilir. Gebelikte karpal tünel sendromu, el bileğindeki sinirlerin çevresinde doku şişmesine neden olan sıvı miktarında bir artış ile oluşur. Ellerde ve parmaklarda karıncalanma, ağrı, uyuşukluk ve hareketlerin bozulma eşgüdümüne yol açar. Genellikle bu sendrom gebeliğin sonuna yakın görünür. Ayrıca, bir sonraki hamilelikte tekrarlama olasılığı vardır. Aynı zamanda, sendrom devam edebilir ve hatta çocuğun doğumundan sonraki ilk günlerde yoğunlaşabilir.



Aynı şekilde, Gebelik sırasında aşırı kilo alımı , bu hastalığın olasılığını da arttırır. Bu, birden fazla çocuk beklerseniz, hamilelikten önce fazla kilonuz varsa veya hamilelik sırasında meme büyüklüğünüz önemli ölçüde artmışsa olabilir.Rahatsızlığa rağmen, gebelik karpal tünel sendromu genellikle ciddi bir hastalık değildir. Sendromun kendi kendine geçemediği durumlar çok nadirdir. Doğumdan bir kaç ay sonra hala rahatsızlık ve ağrı yaşıyorsanız, cerrahi tedavi önerilebilir.Dengeli bir diyet aşırı kilo alımını önlemeye ve tuz, şeker ve yağ tüketimini en aza indirmeye yardımcı olacaktır. B vitamini yönünden zengin besinler sinir sisteminin güçlendirilmesine katkıda bulunur. B vitamini kompleksi almaya karar verirseniz, önceden bir doktora danışın. Çok fazla B vitamini zararlı olabilir. Karpal tünel sendromu bileklik yani splintler ağrınızı hafifletebilir. Hekiminiz uygun görürse muhtemelen bunu kullanmanızı tavsiye edecektir.


gebelikte karpal tünel sendromu belirtileri.png





Hamilelik sırasında karıncalanma, uyuşuk ve ağrılı elleriniz varsa, muhtemelen karpal tünel sendromundan (KTS) kaynaklanıyor olabilir.KTS gebelikte sık görülür. Bileğinizdeki dokularda sıvı birikmesi ( ödem ) olduğunda olur. Bu şişlik, medyan sinir denilen, elinize ve parmaklarınıza akan ve karıncalanma ve uyuşukluğa neden olan bir sinir sıkar. Ayrıca kavrama gücünüzün zayıf olduğunu ve parmaklarınızı hareket ettirmenin zor olduğunu deneyimleyebilirsiniz.Karpal Tünel Sendromu size ciddi rahatsızlık veriyorsa, bir doktora danışın.Doktor bileğinizi dinlendirmek için atel giymenizi önerebilir. Bu özellikle geceleri faydalı olabilir. Bazı durumlarda, doktor durgun sıvıyı azaltmak için anti-enflamatuar veya diüretik ilaçlar önerebilir.B vitamini verilen hastaların bir kaç olumlu yorumu olmuştur, ancak yalnızca vücutta vitamin eksikliğinin görüldüğü durumlarda yardımcı olabilir, bu nedenle dengeli bir diyet uygulayan kadınlara vitamin alımını reçete etmek için bir neden değildir.



Acı ve uyuşukluğu nasıl önleyebilirim?



Dengeli bir diyet yemeye çalışın böylece sağlıklı bir kilo almalısınız. Tuzu, şekeri ve yağı azaltmayı hedefleyin. Bol su için ve her gün en az beş porsiyon meyve ve sebze yiyin . B6 vitamini bakımından zengin bir diyeti benimseyin.. İyi kaynaklar:

ayçiçeği ve susam tohumları
brokoli gibi koyu yeşil sebzeler
Sarımsak
fındık
kuzu eti gibi yağsız et
Avokado
Somon ve morina balığı gibi yağlı ve beyaz balıklar

B vitamini takviyesi almadan önce doktorunuza danışın, böylece ne kadar alınacağını bilirsiniz . Düzgün destekleyici bir hamile sütyeni için takın . Bu, göğüs kafesi ve göğüs kemiğinizin ağırlığını alır ve bu da medyan sinirin aldığı yolda baskıyı azaltır.




Karpal Tünel Sendromu Doğmamış Bebeği Etkiliyor Mu?



Hayır, hamile anneye acı ve rahatsızlık vermesine rağmen gelişmekte olan bebeğe zarar vermez.Durumu geliştirdiğinizden şüpheleniyorsanız daha ileri tanı ve tedavi için doktora gidin.



gebelikte karpal tünel sendromu tedavisi.jpg




Karpal tünel sendromu, üç gebe kadından birini etkilemektedir. Parmaklarınızda karıncalanma, uyuşukluk veya ağrı yaşarsanız, bir dereceye kadar karpal tünel sendromu yaşama ihtimaliniz var. Karpal tünelde, medyan sinire baskı uygulayan basınç arttığında artmaktadır. Bu, bu parmaklarda uyuşukluk ve ağrıya neden olabilir. Asıl sebep sıvı tutulumu - özellikle ikinci ve üçüncü trimesterde gebelikte daha yaygın. Vücutta ne kadar fazla sıvı dolaşıyorsa, bu dar kanal içinde o kadar fazla basınç olacaktır. Hamilelik, elleriniz de dahil olmak üzere vücudunuzun her yerini etkileyebilir. Hamileyken karpal tünel riskinden endişe ediyorsanız, yazma, dikme veya örme gibi yoğun manuel işler için harcadığınız zamanı en aza indirmeye çalışın.


Hamilelik sırasında sizi rahatsız edecek yaygın rahatsızlıklardan biri, herhangi bir aktivite yapmanıza engel olan ağrı ve uyuşukluğa neden olan karpal tünel sendromudur.Hamilelik sırasında, vücudunuz sıvı tutulmasına neden olabilecek birçok fiziksel ve hormonal değişikliğe uğrar. Bu, karpal tünel üzerinde şişmeye ve basınç oluşmasına neden olabilir. Dar tüneldeki artan basınç, ortanca siniri sıkıştırarak durumun ağrılı semptomlarına neden olur . Karpal tünel sendromu, el bileği yaralanması, romatoid artrit ve yazarken veya yemek yaparken sık el hareketleri gibi diğer sorunlar nedeniyle de gelişebilir.Bu durumun belirtileri hamilelik sırasında herhangi bir zamanda ortaya çıkabilir, ancak ikinci ve üçüncü trimesterlerde kötüleşmeye meyillidir. Belirtiler değişkendir ve ellerden birini veya her ikisini de etkileyebilir. Ellerde, bilekte ve parmaklarda karıncalanma hissi ve uyuşukluk, Önkol, bilekler ve parmaklarda zonklayan bir ağrı, Boyun, omuz ve dirsek ağrısı, Şişmiş parmak ve bilek,Kol ve elde yanma hissi,Nesneleri tutmada zorluk, Parmak koordinasyonuna ihtiyaç duyan işleri yapmakta zorluk, Geceleri kötüleşen ağrı..Semptomlar rahatsız edici ise, başka komplikasyonlardan kaçınmak için doktora danışın.



Doktor ellerinizi şişlik ve diğer semptomlar açısından inceler. Avuç içi ve parmak kaslarınızdaki zayıflığı kontrol etmek için birkaç basit test önerilebilir.Doktor, ağrı ve karıncalanma hissini değerlendirmek için karpal tünele ve altta yatan median sinire doğrudan baskı uygulamak için baş parmağını kullanır . Doktor, parmaklarda karıncalanma hissi olup olmadığını kontrol etmek için ortanca sinire hafifçe vurur.Eğer test prosedürlerinde tanı belirsiz ise sinir iletim testi yapılabilir.Bu test, medyan sinirin sinyal iletme hızını analiz eder.Elektromiyografi (EMG): Elektriksel aktivitesini ölçmek için kas dokusuna küçük bir iğne yerleştirilir.Görüntüleme testleri: Ultrason, X-ışını veya MRI (manyetik rezonans görüntüleme), median sinirdeki fiziksel anormallikleri bulmak için de kullanılır.Teşhise dayanarak, doktor uygun bir çözüm önerecektir.



Karpal tünel sendromu nedir nasıl tedavi edilir ?



Doktorunuz splint önerebilir. Splintler ellerinizi uyurken kıvırmanızı ve eklem üzerinde stres oluşmasını önlemenizi sağlar.Ağrıyı hafifletmek için bileğe bir buz torbası koyabilirsiniz.Kan akışını iyileştirmek ve sıvı birikimini azaltmak için elinizi sık sık hareket ettirin.Ellerinizi soğuk ve ardından yaklaşık beş ila altı dakika boyunca ılık suda tutarak alternatif termal terapi uygulayın. Bir bilgisayarda çalışırken, dirseğinizi daima bileklerin üstünde tutun.Steroid olmayan antienflamatuar ilaçlar ve ağrı kesiciler, inflamasyon ve ağrı tedavisi için reçete edilir.Bu durum dayanılmazsa cerrahidir, ancak nadir görülür. Ayrıca, doğum tarihine kadar bir ameliyat bekletilecektir.Akupunktur ağrıyı hafifletmeye yardımcı olur.Esansiyel yağlar şişliği azaltmada yardımcıdır. Selvi, limon ve okaliptüs en yararlı yağlardan bazılarıdır.Papatya çayı, anti-enflamatuar özellikleri ile bilinir ve şişliğin azalmasına yardımcı olur .Alışkanlıklarınızı ve yaşam tarzınızı değiştirerek karpal tünel sendromu gelişme riskini önleyebilirsiniz.Yazma, örme veya dikiş gibi manuel işlerde harcanan zamanı en aza indirin.Bileklerinize baskı yapan aktivitelerden kaçının.Sağlıklı bir sinir sistemini desteklediği için B6 vitamini yönünden zengin besinler ekleyin . Karpal tünel sendromu ağrılı bir durumdur ancak tedavi edilebilir. Eğer durum yanlış bir şekilde teşhis ve tedavi edilirse, sinir sistemine kalıcı hasar verebilir.Karpal Tünel Sendromu ile paylaşacağınız bir deneyiminiz var mı? Aşağıdaki yorumlar bölümünde bize bildirin.
 
Geri
Üst