Gebelikte şişkinlik ve gaz nedenleri tedavisi.

Uzman SühaN

Administrator
Gebelikte şişkinlik ve gaz nedenleri tedavisi.
Gebelik döneminde şişkinlik ve gaz problemi yaygındır. Genelde bu durumun nedeni hormonaldir. Progesteron hormonunun yükselmiş seviyeleri hamilelik sırasında bağırsakları gevşetir.Bu gevşeme , sindirimi yavaşlatır gaz ve şişkinliğe neden olur.Bunlar bir yemekten sonra bağırsakta rahatsız edici hisler geliştirir . Hamilelikte gaz sancısı yaşayanlar ayrıca sık sık gegirme hissi de yaşayabilir. Hamilelik, vücudunuzdaki büyük değişikliklerin bir aşamasıdır . Hamilelik sırasında gaz problemi yaşamak tamamen normaldir. Hamilelik sırasında gazı önlemek imkansız olsa da, bazı güvenli ev ilaçları gazı azaltabilir ve rahatsızlığı giderebilir. Makalemizin devamında hamilelikte ilk haftalarda gaz olurmu, hamilelikte gaz sancısı nasıl anlaşılır ? Tüm detaylı bilgiler için makalemizi okumaya devam edin.



hamilelikte gaz sancısı yaşayanlar.jpg





Hamilelik sırasında artan progesteron seviyeleri, sindirim sistemi dahil olmak üzere vücuttaki tüm kasları gevşetir. Bu, sindirimi yavaşlatır ve sistemde gaz birikmesi geğirmeye, şişmeye ve şişkinliğe yol açar.Şişkinlik, sindirim sisteminde çok fazla gaz bulunmasıyla karakterize edilen bir durumdur ve sizi rahatsız ve huzursuz hissetmenizi sağlar. Makalemizin devamında hamilelikte gaz giderici bitkiler hakkında bilgiler vereceğiz öncesi bir kaç soruya değinelim. Hamilelikte ilk haftalarda gaz olur mu ? Evet gebeliğin ilk haftalarında gaz ve şişkinlik olur bu tamamen normaldir ve endişelenecek bir durum değildir. Şişkinlik hamile kadınların ortak bir sıkıntısıdır. Bu, gebelik döneminde hormonal dengesizlik ve yavaş sindirim ile ilişkilendirilebilir. Gebelikte gaz sancısı kaçıncı haftada olur ? Gebeliğin ilk haftalarında sık görülmesine rağmen gebelik süresince gaz problemi yaşayabilirsiniz.




Hamile olsanız da olmasanız da gaz birikimi gerçekleşir. Bununla birlikte, hamile olduğunuzu keşfettikten sonra gazla ilgili daha fazla zorluk keşfedebilirsiniz. Gebelikte daha fazla gaz yaşamaya katkıda bulunan en önemli faktörlerden biri de progesteron seviyelerinin artmasıdır. Gebeliğin sonraki aylarında, genişleyen uterus sindirim sistemine baskı uygular ve sindirim sürecini geciktirir. Bu, ikinci ve üçüncü trimesterde şişkinliğin ana nedenidir. Peki hamilelikte gaz sancısına ne iyi gelir ? Hamilelikte gazı önlemek için tükettiğiniz besinleri gözden geçirin. Bazı yiyeceklerin diğerlerinden daha fazla gaza neden olma ihtimali vardır. Örneğin, çölyak hastalığı olan kişiler glüten ürünlerini sindiremez ve gaz geliştirebilir . Laktoz intoleransı olanlar için de aynı şey geçerli. Süt gibi süt ürünlerini sindirmek zorlaşır ve gaza neden olabilir. Bunun nedeni vücudun laktozu parçalamak için yeterli laktaz yapamamasıdır .





hamilelikte gaz sancısı nasıl anlaşılır.jpg




Kolondaki bakteri dengesinde bir değişiklik varsa, daha fazla gaz üretimi, şişkinlikle sonuçlanır.Açlık seviyeniz yükselebilir ve daha fazla yemek eğiliminde olursunuz. Vitamin takviyeleri ile birlikte besleyici bir diyet almak kalori sayınızı artıracak, sizi uyuşuk ve daha az aktif hale getirecektir. Bu nedenle, ilerleyen günlerde kendinizi , şişkin ve rahatsız hissedersiniz. Gaz, sindirim kanalında iki şekilde tutulur - havayı yuttuğunuzda ve bakteriler sindirilmeyen yiyecekleri bağırsakta parçaladığında. Bu gazın çoğunu mideden geğirme yoluyla serbest bırakırsınız. Karbonhidratlar proteinlerden ve yağlardan farklı olarak çok fazla gaz üretir.Ayrıca sindirimi yavaşlatabilir.Lahana, karnabahar, fasulye, Brüksel lahanası, soğan, brokoli, enginar ve kuşkonmaz gibi sebzeler, sindirilemeyen emilmeyen karbonhidratları içerir. Bu nedenle, kükürt dolgulu gazlar üretilebilir, bu da kötü kokuya neden olabilir.



Nohut, mercimek, bezelye gibi bakliyatlar büyük lif kaynaklarıdır. Ancak yüksek lifli gıdaların aşırı alımı mide gazına neden olabilir. Bununla birlikte, bazı bireylerde, lifli diyet gaz ve şişkinliğin giderilmesine yardımcı olabilir . Ayçiçeği, haşhaş ve rezene gibi tohumlar da gaza neden olabilir. Elma, mango, kuru üzüm, kuru erik, kiraz, karpuz ve şeftali gibi meyveler de emilmeyen karbonhidratları içerir. Vücudunuz onları sindiremez ve gazla birlikte şişkinliğe neden olur.Fruktoz içeren meyve suları da gaz ve şişkinliğe neden olur.Buğday, buğday kepeği ve buğday ürünleri kalın bağırsakta fermantasyona neden olabilir, bu nedenle gaz ve şişkinliğe neden olabilir.Bazı yiyecek ve içeceklerde bulunan yapay bir tatlandırıcı olan Sorbitol, gaz oluşumunu tetikleyebilir.




hamilelikte ilk haftalarda gaz olurmu.jpg




Hamilelikte gaz sancısına bitkisel çözüm arıyorsanız listemizi dikkatlice okuyun.Papatya çayı da hamilelikte gaz ve şişkinlik sorununa iyi gelmektedir. Sindirim sisteminizi yatıştırmaya yardımcı olur ve gaz ve şişkinlik hissini azaltır. .Çemen otu tohumunun da gebelikte gaz problemine iyi geldiği söyleniyor.Kakule tohumlarını çiğnemek, doğal olarak şişkinliği iyileştirmeye yardımcı olur.Kişniş tohumu, ballı tarçınlı su, zencefilli ballı suda gebelikte gaz problemine iyi gelmektedir.Ancak doktorunuza danışmadan hiç bir bitkisel ürünü kullanmayın. Günlük kalori miktarına ihtiyacınız var ve küçük öğünler yemek hamilelik sırasında zor olacaktır. Ancak, bu şişkinlik hissini azaltmaya yardımcı olur. Küçük öğünleri telafi etmek için sık sık yemelisiniz. Yiyeceklerinizi üç ağır öğün yerine altı küçük öğüne bölmek, yalnızca sindirim sisteminize aşırı yüklemekten kaçınmaz, aynı zamanda bebeğinizi besler.



Kabızlık: Bağırsak hareketleri yavaşladığında bağırsaklarınızda gaz birikir, dışkı yapamazsınız.


Yiyeceklere Duyarlılık: Mideniz, bazı yiyeceklere karşı hassas olabilir, bunun ne olduğunu bulun ve bunları önlemek için yemekten kaçının.


Kolondaki Bakteriyel Dengesizlik: Bağırsaklarınızdaki bakteri sayısındaki dengesizlik, karnınızdaki gaza neden olabilir ve şişkinliğe ve diğer gaz sorunlarına yol açabilir.



Hamileliğim boyunca çok fazla geğiriyorum. Bu normal mi?


Evet, hamilelik sırasında geğirmek oldukça normaldir. Artan progesteron, sindirimi yavaşlatır ve daha fazla gaz üretimine yol açar.



İkinci ve üçüncü trimesterlerde gaz n eden oluyor ?


İkinci ve üçüncü trimesterde, sindirim sistemi midenizi zorlayan uterus nedeniyle yavaşlar. Bu gaz birikmesine ve şişkinliğe neden olur.



İkiz gebelikte gaz semptomları kötüleşiyor mu?



Evet, hormon üretimi ve uterusun büyümesi ikiz gebelik durumunda daha fazla olduğundan, gaz ve şişkinlikten muzdarip olma ihtimaliniz daha fazladır.



Gaz ve şişkinlik hamilelik belirtisimi ?



Evet ancak adet öncesi septomda olabilir. Gebe olup olmadığınızı septomları izlemek yerine gebelik testi yaparak öğrenebilirsiniz.



Bu, hamilelik sırasında mide problemleriyle mücadelede son derece popüler bir ilaçtır. Nane, böğürtlen, ahududu ve papatya bitkisel çaylarının sindirim sürecine yardımcı olduğu bilinmektedir. Sahip olduğu iyileştirici özellikleri tahrip edeceğinden, bitki çayını çok fazla kaynatmayın. En iyi etkiler için bunu günde iki kez tüketin. Nane Çayı da hamilelik sırasında gazdan rahatlama elde etmek için kanıtlanmış bir yöntemdirHer bir lokmayı sindirim kanalından geçme şansını vermek için yavaşça yemelisiniz. Gastrointestinal sisteminizi aşırı yüklememelisiniz. Lif bakımından zengin besinler tüketin. Patates püresi, havuç, kepekli tost, yulaf ezmesi, kepekli çörek, elma ve armut en iyi lif kaynaklarıdır. Lif, sindirim sistemindeki suyu emer ve gıdayı bağırsaklardan yumuşak bir şekilde geçirir. Bu nedenle, bağırsak hareketlerinizi düzenli tutar ve sizi şişkinlik hissinden kurtarır.



Her gün bir bardak ılık su içerek hazımsızlık ve diğer gastrik problemler etkili bir şekilde çözülebilir. Bu sadece sindiriminizi iyi durumda tutmakla kalmaz, aynı zamanda genel olarak etkilenen barsak hareketlerini de sağlar. Günde en az 8 ila 10 bardak su içmeyi hedefleyin . Su ile birlikte başka sıvılar da ekleyebilirsiniz.Egzersiz ve fiziksel aktivite günlük rutininizin bir parçası olmalıdır. Her gün en az yarım saat yürümeyi deneyin.Bu, sindiriminizi hızlandırabilir ve kabızlığı önleyebilir, böylece gaz ve şişkinlik belirtilerini daha da azaltabilir. Herhangi bir çalışmaya başlamadan önce doktorunuza danışın.Bazı yoga pozisyonları gazdan kurtulmanıza yardımcı olabilir. Bazen stres, karnınızda şişkinlik hissine de yol açabilir.Bunun yanı sıra, stresin çocuğunuz üzerinde başka etkileri de olabilir. Mümkün olduğunca rahat olun.



Gebelikte kabızlığa ne iyi gelir ?





Bağırsaklarınızın yiyeceği uygun şekilde sindirmesini sağlamak için hamilelik sırasında sıkı kıyafetlerden kaçının.Sıvı alımını arttırın. Sadece vücuttaki toksinleri akıtmakla kalmayıp, aynı zamanda rahatsız edici kabızlığa da yardımcı olacak kadar bol su içiniz. Kafein gaz ve şişkinliğe neden olabilir. Kafeini sınırlayın. Yemeklerden hemen sonra uzanmayın, dik oturun. Bazen, bazı ilaçlar da şişkinliğe neden olabilir. Bunu doktorunuzla konuşun.Hamilelikte dengeli, besleyici bir diyet yapmanız gerekir. Gaz yapan yiyecekleri not alın.Hamilelikte gaz ve şişkinlik sık görülür. Ancak, şiddetliyse ve kramp, kasılmalar,şiddetli kabızlık-ishal, şiddetli kusma gibi septomlar eşlik ediyorsa mutlaka hekime görünün.
 
Geri
Üst