Gebelikte Toksoplazma Geçirenler Nedir Tedavisi Var mı?

LaViNYaM

>>>ιкιz αηηєѕι<<<
Gebelikte Toksoplazma Geçirenler Nedir Tedavisi Var mı?
Gebelikte Toksoplazma Geçirenler konumuza değinmek istiyorum çünkü bu konu hayati önem taşıyan bir mesele. Toksoplazma nedir? Gebelikte toksoplazma enfeksiyonu hakkında bilgileri bu yazımızın içeriğinde bulacaksınız. Teksoplazma gondii adı verilen bir parazitin ortaya çıkardığı enfeksiyondur. Bu daha çok kedi köpek hastalığı olarak da söylenir bilinir aslında halk arasında. Bu hastalığın bulaşması da pişirilmemiş çiğ etlerden ya da kedi köpeklerin dışkılarından bulaşır. Peki gebelikte bu enfeksiyona yakalananlar ne yapmalı? Ya da bu enfeksiyonun bulaşmadan önce neler yapmalıdır?

gebelikte toksoplazma.jpg


Toksoplazma hastalığı aslında hemen bulaşma durumu yoktur yani özellikle kedilerden bulaşma durumu daha azdır diyebiliriz. Yani kedilerden bulaşması için kedinin bağırsağında bu bakterinin hem dişisi hem erkek olanı üredikten sonra dışkı şekilde dışarı atılması ve bunun ancak insanlar tarafından ağızdan alınarak sindirim sistemine geçmesi ile bulaşması mümkündür. Yani bulaşması da oldukça zordur ama yine de eğer gebeyseniz ve önceden kedi köpek besliyorsanız daha dikkatli olmakta fayda olduğunu söylemek isterim.

Dediğim gibi bulaşma durumu için yukarıda anlattığım şekilde olmalı. Kedi ya da köpek dışkısını çıkardığı anda eğer bu bakteriyi taşıyorsa 24 saat içinde mekanda salınım gösterir. Tabii hemen öyle bulaşması mümkün olmadığını da söyledim. Bulaşması için sindirim sistemine karışması gerekiyor. Yani bakterinin yer etmesi için hem sindirim sistemine girmiş olmalı hem de dişisi ve erkeği birlikte bulunmalı. Dişisi ya da yalnız erkeğinin bulunduğu durumda bağırsakta üreme yapamaz dışkı yoluyla dışarı atılır. Kedilerde bu enfeksiyonun atılım süresi 2-3 haftadır. Bundan sonra da kedinin vücudu bağışıklık kazanacağı için bundan sonra artık hastalığı taşımaz ve dolayısıyla dış ortamlara da yayma durumu oluşmayacaktır. Aynı durum aslında insanlar için de geçerlidir. Artık bu hastalığı bir kez yaşayan insanlar da bağışıklık kazanacağı için tekrar aynı hastalıkla karşılaşmaz.

gebelik ve toksoplazma.jpg


Kedilerde aslında evde büyüyen ve aşıları tam olan kedilerde bu enfeksiyonun görülme durumu oluşmaz. Daha çok zaten kedilere farelerden bulaşır bu enfeksiyon. Toksoplazma daha çok kedi yiyen dışarıda yaşayan kedilerde oluşur. Toksoplazma enfeksiyonu birincisi kedi köpeklerin dışkılarına bir şekilde elinizi temas ettirdiğinizde ikincisi enfeksiyon bulaşmış bir hayvanın tam pişirilmeden yenmesiyle bulaşır. Bu hastalığın bulaştığı kişilerde nadiren belirtiler yaşanır. Belirtiler oluştuğu zaman kas ağrıları, soğuk algınlığı gibi belirtileri vardır ama çoğunlukla da bu belirtilerden bu hastalığın geçirildiği farkedilmeden hastalık zaten vücuttan atılmış olur ve tekrardan bağışıklık kazanıldığı için yeninden bulaşma imkanı olmaz.

Gebelik yaşayan anne adaylarında soğuk algınlığı ya da kas ağrıları yaşandığı durumda ya da herhangi bir kedi ya da köpek ile temas edildiğinde mutlaka temizliğe dikkat edilmeli. Gebelikte yaşanılan bu enfeksiyon bebeğe geçiş sağladığı için zararları elbette ki olacaktır. Eğer tanılarda bu enfeksiyona rastlanırsa bağışıklık sistemini güçlendirecek tedavi uygulanır. Böylece anne vücudundan bu virüs kolayca atılır.
 
Geri
Üst