Gebelikte ultrasonun önemi

Uzman SühaN

Administrator
Gebelikte ultrasonun önemi
Birçok kadın için, ultrason taramaları hamileliğin vazgeçilmezidir.Hamilelikte tarama yapmak genellikle mutlu bir olaydır, ancak ultrason taramalarının bazı ciddi anormallikleri algılayabileceğinden haberdar olun, bu nedenle bu bilgilere hazırlıklı olun.Ultrason taramalarında bebeğin rahimdeki bir resmini oluşturmak için ses dalgaları kullanılır. Taramalar tamamen ağrısızdır, anneler veya bebekler üzerinde bilinen hiçbir yan etkisi yoktur ve hamileliğin herhangi bir aşamasında uygulanabilir.


gebelikte ultrason.jpg



Gebelikte ultrasonun amacı nedir ?





Hamilelik ultrasonu, gelişmekte olan bebeğin yanı sıra annenin üreme organlarını imgelemek için yüksek frekanslı ses dalgaları kullanan bir testtir. Her ultrasonun ortalama sayısı, her hamileliğe göre değişir.Sonograf olarak da adlandırılan bir ultrason, normal fetal gelişimin izlenmesine yardımcı olabilir ve potansiyel herhangi bir problemi gösterebilir. Standart bir ultrasonla birlikte, 3 boyutlu bir ultrason, 4 boyutlu bir ultrason ve fetusun kalbinde ayrıntılı olarak görülen bir ultrason olan bir fetal ekokardiyografi de dahil olmak üzere daha ileri ultrasonlar vardır.

Ultrason , bir kadının karın ve pelvis boşluğunu taramak için yüksek frekanslı ses dalgalarını kullanan, bebeğin ve plasentanın bir resmini yaratan bir prosedürdür. Her ne kadar ultrason ve sonografi terimleri teknik olarak farklı olsa da, birbirlerinin yerine kullanılırlar ve aynı sınava başvururlar.Çoğu tarama, sonograf uzmanı olarak özel olarak eğitilmiş personel tarafından gerçekleştirilir. İşlem son derece iyi aydınlatılmış bir odada yapılır, böylece sonograf uzmanı bebeğiniz hakkında iyi imgeler elde edebilir.Gebeliğin başlarında fetal kalp atışını ve gebeliği onaylamak için ultrasonlar kullanılır.

Gebelikte 1. hafta ultrason görüntüleri



Tarama ne kadar sürecektir?

Bir tarama genellikle yaklaşık 20 dakika sürer.Aşırı kiloluysanız veya vücut dokusu yoğunsa, ultrason dalgalarının bebeğe ulaşmadan önce geçebilecekleri daha fazla doku olduğundan bazen görüntü kalitesini düşürebilir. İyi bir görüntü elde etmek zorsa, taramanın daha uzun sürebilir veya başka bir zamanda tekrarlanması gerekebilir.

Ultrason bebeğe ve bana zarar verirmi ?

Bebeğin veya annenin ultrasonografi çekmesi riski yoktur, ancak taramanın gerekip gerekmediğini dikkatlice düşünmeniz önemlidir. Ultrason teknolojisi hem anne hem de çocuk için güvenlidir

Hamilelik ultrasonunun nedenleri

Bir ultrason gebelik sırasında çeşitli nedenlerle kullanılabilir. Doktorunuz önceki ultrasonda veya kan testinde bir sorun tespit ettiyse daha fazla ultrason muayenesi isteyebilir. Ultrasonlar, ebeveynler için imge üretmek veya bebeğin cinsiyetini belirlemek gibi tıbbi olmayan sebeplerden dolayı da yapılabilir. Ultrason hamilelikle ilgili anormalliklerin tespit edilmesini sağlayan teşhis prosedürleridir.

Bir ultrason taraması aşağıdakileri yapmak için kullanılabilir:

Bebeğinizin boyutu
Birden fazla bebeğiniz olup olmadığını
Bazı anormallikleri saptamak
Bebeğinizin konumunu ve plasentayı görmek
Bebeğin normal şekilde büyüdüğünü kontrol etmek

Çoğu tarama, bebeğin normal şekilde geliştiğini ve herhangi bir sorun bulunmadığını göstermektedir.Bebeğin sağlıklı olması ve anormalliklerinin olmaması anlamına gelir.Bir sorun bulunursa veya şüpheleniliyorsa, hekim başka bir hekimden ikinci bir görüş isteyebilir. Bir sorun olup olmadığını öğrenmek için başka bir test önerilebilir.

Bebeğim kızmı yada erkekmi diye merek ediyorsanız usg esnasında hekiminize sorun.Bununla birlikte, uzaman bebeğinizin cinsiyeti hakkında% 100 emin olmayabilir.Örneğin, bebeğiniz garip bir pozisyonda yatıyorsa, söylemek zor ya da imkansız olabilir.

Bir ultrason sırasında ne olur?

Bir ultrason sırasında muayene masasına yatarsınız. Bir ultrason teknisyeni karnınıza ve pelvik bölgenize özel bir jel uygular. Jel su bazlı olduğundan giysilerinizde veya cildinizde iz bırakmaz. Jel, ses dalgalarının düzgün şekilde gitmesine yardımcı olur.Ardından, teknisyen karnınıza bir dönüştürücü adında küçük bir değnek yerleştirir. Dönüştürücüyü ultrason ekranına siyah beyaz görüntü yakalamak için hareket ettirir. Teknisyen ekrandaki görüntünün ölçümlerini de alabilir. Görüntüleri yakalarlarken nefesini tutmanızı veya tutmanızı isteyebilirler.Teknisyen daha sonra gerekli görüntülerin çekilip çekilmediğini ve net olup olmadığını kontrol eder Ardından teknisyen jeli siler ve ayağa kalkarsınız.

Daha net bir görüntü elde etmek için transvajinal ultrason yapılabilir. Bu ultrasonun, gebeliğin erken aşamalarında, net bir görüntü yakalamak içindir.Geleneksel bir 2 boyutlu ultrasonun aksine, 3 Boyutlu ultrason doktorunuzun cenin ve organlarınızın genişliğini, yüksekliğini ve derinliğini görmesini sağlar. Bu ultrason, gebelik sırasında şüphelenilen problemlerin teşhisinde özellikle yardımcı olabilir.3 boyutlu ultrason standart bir ultrasonla aynı prosedürü izler, ancak 3 boyutlu görüntüyü oluşturmak için özel bir prob ve yazılım kullanır . Doktorunuz bebeğinizin konjenital kalp kusurlarına sahip olabileceğinden şüpheleniyorsa bir fetal ekokardiyografi gerçekleştirilir. Bu test geleneksel gebelik ultrasonuna benzer şekilde yapılabilir, ancak tamamlanması daha uzun sürebilir.
 
Geri
Üst