Gebelikte yorgunluk nasıl geçer?

Uzman SühaN

Administrator
Gebelikte yorgunluk nasıl geçer?
Genelde bütün gebeliklerin ilk aylarında anne adaylarında genel bir yorgunluk ve bitkinlik hali vardır. Bazı gebe bayanlarda da gebeliğin ilk aylarından itibaren nedeni bilinmeyen bir baş ağrısı durumu ortaya çıkar.
Vücuttaki hormon miktarlarının sürekli olarak değişmesinden ve hamilelik nedeniyle ortaya çıkan bir takim psikolojik nedenlerin tüm bunları tetiklediği tahmin edilmektedir.
Gebelikten önceki bazı alışkanlıkların gebelik boyunca bebeğe zarar vermemesi için terk edilmesi de anne adayında baş ağrılarına neden olabilir.




Örneğin; kahve ve çay tüketimine bağlı kafein alımı gebelik süresi boyunca eksikliği baş ağrısı nedeni olabilir. Bu ağrılar genellikle gebeliğin ortalarına doğru etkisi azaltırlar ve kaybolurlar.




6.jpg






GEBELİKLE İLGİLİ TÜM KONULAR BU LİNKTE





Gebelerde baş ağrıları gebeliğin ortalarına kadar normal kabul edilse bile bu dönemden sonraki baş ağrıları takip edilmelidir. Yüksek tansiyondan dolayı olacağını göz ardı etmemek gerekir. Bu dönemde düzenli aralıklarla tansiyon ölçümü yapılmalıdır.


Hamilelik süresi boyunca ağrı durumlarında hemen ilaç kullanmak yerine farklı alternatifler tercih edilmelidir. Şakak bölgesine uygulanacak masaj, gevşeme hareketleri, çeşitli eklem yerlerine uygulanacak sıcak kompres ve doğal bir ortamda yapılacak bir yürüyüş sizi rahatlatacaktır.




Hamilelik boyunca vücudun yorgunluk ve bitkinlik çekmesi gayet doğal bir sonuçtur. Bu gibi durumlarda vücudunuzun size gönderdiği mesajları dikkate alın.



Egzersiz veya yürüyüş yaparken nefesiniz bir anda kesilirse ve üzerinize bir baskı gelirse mutlaka bir yerde mola vererek dinlenin.



Hamilelik esnasında baş ağrısı, yorgunluk ve bitkinlik problemlerini en az zararla atlatabilmenin bir başka yolu ise beslenme programınıza dikkat etmenizdir.


Yediğiniz besinlerde almanız gerekenden az miktarda bulunan demir, protein veya kalori miktarı hamileliğin ilk dönemlerinde sürekli yorgunluk hissi verecektir. Aldığımız besinleri tüketirken bebeğinizi düşündüğünüz kadar kendinizi de düşünün, çünkü onun hayatı sizinkine bağlıdır.



Halsizlik ve bitkinlik hissiniz bir türlü geçmek bilmiyorsa mutlaka bir doktora görünün doktorunuzun ilk aklına gelecek sorun kansızlık olacaktır. Yapacağınız kan tahliline göre eğer kan değerleriniz belli bir düzeyin altındaysa mutlaka tedaviye başlamanız gerekir.


Anemi rahatsızlığınız düzelmeye başlayınca yorgunluk ve bitkinlik hisside büyük oranda düzelecektir.
 
Geri
Üst