Gebelikte yorgunluk neden olur ?

Uzman SühaN

Administrator
Gebelikte yorgunluk neden olur ?
Yorgunluk hamilelik sırasında sık görülen bir semptomdur. Bazı kadınlar hamileliği boyunca tükenmiş hissedebilir, bazıları ise hiç yorgun hissetmeyebilir. Hamilelikte yorgunluk ne zaman başlar ? Hamileliğin erken dönemlerinde aşırı yorgunluk, hızla yükselen progesteron seviyelerinden kaynaklanır. Döllenmiş yumurta rahim zarına girdiğinde, vücut büyük miktarlarda progesteron üretmeye başlar.Bu süre zarfında, gebe kadın düşük kan şekeri ve düşük kan basıncı yaşar. Bebeğin organlarının oluşması ve hormonların değişimi ile yorgunluk üst seviyeye çıkabilir.Neyse ki, yorgunluk genellikle ikinci üç aylık dönemde azalır. Hamilelik sırasında ortaya çıkan aşırı yorgunluk önlenemez, ancak bununla baş etmenin yolları vardır. Bolca meyve ve sebze yiyerek ve doğum öncesi vitaminleri alarak mümkün olduğunca dinlenin. Bu durumun bebeğinize zarar verme olasılığı yoktur ve hamile kadınların birinci ve üçüncü trimesterde kendilerini yorgun hissetmeleri inanılmaz derecede yaygındır. Ancak, yorgunluğunuz aniden ortaya çıkar ve istirahat veya uyku ile düzelmezse doktora görünmenin vakti gelmiş demektir.




gebelikte yorgunluk sebepleri.jpg








Hamilelikte yorgunluk cinsiyet hakkında bilgi verir mi ? Hayır bunun bilimsel bir dayanağı yok. Bebeğin cinsiyeti gebeliğin 17-19-20 . haftalarında ultrason muayenesi ile tespit edilebilir.Hamileliğin erken döneminde hormonal değişiklikler muhtemelen yorgunluğun nedenidir. Vücudunuz, bebeğinizi beslemek için daha fazla kan üretiyor. Vücudunuz plasenta oluşturmak ve bebeğinizi büyütmek için çok çalışıyor, dolaysıyla kendinizi yorgun hissetmeniz normaldir. Bu durumda yapmanız gereken olabildiğince dinlenmektir. Kahve ya da diğer kafeinli içecekler yerine su için , temiz havada yürüyüş yapın. Bu değişiklikler kendinizi iyi hissetmenize yardımcı olabilir. Hamilelik sırasında altta yatan bir sorunu işaret edebilecek başka aşırı yorgunluk nedenleri olduğunu unutmayın. Anemi veya kandaki düşük demir seviyeleri de yorgun hissetmenize neden olabilir. Yorgunluğunuza baş dönmmesi, nefes darlığı ve tükenmişlik hissi eşlik ediyorsa mutlaka demir seviyelerinize baktırın..




Vücudunuz bir savunma pozisyonuna girerken, bu yorgunluk ve tembellik duyguları doğanın sizi yavaşlatan bir şeklidir, böylece potansiyel olarak tehlikeli bir şey yapmazsınız. Bu, rahim içinde ve dışında bebeğinizin hayatının en önemli gelişimsel aşamasıdır. Mantıken düşündüğünüz zaman gebelikte yorgun halsiz hissetmek normaldir. Hamilelikte halsizliğe iyi gelen yiyecekler ve yapabilecekleriniz ! Günlük egzersiz , kendinizi yorgun hissettiğinizde bir enerji patlaması verir. İşlenmiş, şekerli veya kızarmış yiyecekler enerjinizi tüketebilir. Ancak, bol miktarda meyve ve sebzenin yanı sıra , protein ve kompleks karbonhidratları yüksek olan sağlıklı besinler tüketmek , enerjinizi yüksek tutmaya yardımcı olacaktır: örneğin, meyveler, yumurtalar ve kahvaltıda tam tahıllı ekmek; öğle yemeği için kahverengi pirinç ve fasulye; ve akşam yemeği için somon ve sebzeler gibi..Öğün aralarında atıştırmak kan şekerinizi ve buna bağlı olarak enerjinizi sabit tutar.

İçinizdeki yeni hayatı destekleme süreci, vücudunuzdaki her sistemi etkiler.hamilelik sırasında dolaşan ek hormonlar özellikle progesteron sizi uykulu ve daha az enerjik hissetmenize neden olabilir. Metabolizmanız da etkilenir. Gebelikte yorgunluk aynı zamanda anemi veya demir eksikliğinden de kaynaklanabilir . Demir, hamilelik sırasında önemli bir besindir ve bu demir eksikliği aşağıdakilere neden olabilir:





gebelikte yorgunluk ne zaman başlar.jpg







Aşırı yorgunluk

Soluk ten

Baş dönmesi

Nefes darlığı

zayıflık

Düzensiz kalp atışı

Bu semptomlardan herhangi birini yaşıyorsanız doktorunuza görünün.






Hamilelikte yorgunluk nasıl geçer ? Ne yazık ki, doktorunuzun hamilelik yorgunluğunu azaltmak için size verebileceği bir reçete yoktur. Doktorunuz büyük olasılıkla dinlenmenizi ve rahatlamanızı önerecek, sağlıklı beslenme tavsiyesinde bulunacaktır. Tabi yapılacak testlerde olumsuz bir durum yoksa bunlar tavsiye edilir aksi durumda altta yatan nedene bağlı olarak anemi vs gibi ilaç reçete edebilir. Hamilelikte yorulmak zararlımı ? Her ne kadar halsizlik yorgunluk sık görülen bir hamilelik belirtisi olsa da, mutlaka hekime görünün.Anemi, hipotiroidizm veya başka bir daha ciddi sağlık sorunu söz konusu olabilir.Yorgunluk, gebeliğin doğal ve normal bir yönüdür ve önlenemese de, azaltmak için yapabileceğiniz birçok şey vardır.Düzenli fiziksel aktivite , yorgunluğa karşı en iyi silahınızdır.Diyetiniz bol miktarda karbonhidrat, protein, meyve ve sebze içermelidir.Öğün atlamayın ve şekerli atıştırmalıklara dikkat edin. Düşük kan şekeri, yorgunluk ve korkunç baş ağrısına neden olur.Günlük demir takviyesi alın ve demir açısından zengin yiyecekleri tükettiğinizden emin olun.Stres ve gerginliği gidermek için gevşeme ve meditasyon yapın.Yeterli dinlenmeyi unutmayın, uyumak bir lüks değil bir zorunluluktur, bu nedenle dinlenmek için zaman ayırmak için elinizden geleni yapın.





gebelikte yorgunluğa ne iyi gelir.jpg





Daha fazla dinlenmeye ihtiyacınız olduğunu kabul edin. Bu süreçte ekstra sorumluluk almaktan kaçının. Uyumadan önce papatya çayı içerek gevşeyebilirsiniz ancak hekime danışmadan papatya çayı tüketmeyin.Hamilelik vücudunuzu ve zihninizi çok etkiler. Bu nedenle keyif veici ortamlarda dinlenmeye çalışın.Hamilelik boyunca vücudunuz çok çalışır. Ancak en büyük çaba ilk üç aylık dönemde oluyor.Bebeğinizin ana organları oluşur ve bebeğinizin yaşam destek sistemi olan plasenta büyümeye başlıyor.Kan şekeri ve kan basıncı seviyeleriniz düşerken, hormon seviyeleriniz ve metabolizmanız hızla değişiyor . Bebeğiniz enerjinizi talep ediyor .Tüm bunlar gebelikte yorgunluğun ana sebepleridir.


İşte yorgunluğun devam etmesinin en yaygın sebeplerinden bazıları

Besin eksikliğide gebelikte yorgunluğun sebebi olabilir. Anemi (demir eksikliği), hamilelikte yorgunluğun gerçekten yaygın bir nedenidir.

B12 , özellikle vejeteryanlarda ve veganlarda, genellikle eksik olabilir.

İyot, magnezyum, çinko, D vitamini vb. Gibi daha birçok potansiyel eksiklik yorgunluğun kaynağı olabilir. .




Sindirim dengesizliği bulantı, kusma, kabızlık, şişkinlik, reflü, anormal bağırsak hareketleri sizi yorgun hale getirebilir. İlk adım, kendinize sindirimi kolay olan iyi bir diyet yapmaktır.Bağırsak sağlığını iyileştirmek için günlük probiyotik alabilirsiniz. Uyku, enerjiyi geri kazanmada çok güçlüdür. Hamilelik sırasında hormonlar, reflü, sık idrara çıkma , kalça ağrısı sizi uykusuz bırakabilir ve sonuçta yorgunluk gelişebilir.Vücudunuzun hamilelik sırasında uyumsuzluk yaşayabilir.Kilonuz, bebeğinizin konumu ve denge merkeziniz değişmeye devam ettikçe, hızlı değişimlere ayak uydurmak oldukça zor olabilir. Doğum öncesi yoga ve pilates istikrarı, esnekliği ve rahatlamayı sürdürmenize ve geliştirmenize yardımcı olur.Bebek sahibi olmak hayatınızın en büyük değişikliklerinden biridir. Kimliğinizi, yaşam tarzınızı, ilişkinizi, kariyerinizi, her şeyinizi etkiler. Bu duygusal faktörler sizi yorgun hissettirebilir.




Hamileliğiniz sırasında iyi dinlenmeniz gerekir. Birkaç ay içinde, 7 gün 24 saat görev yapacaksınız ve tam bir gece uykusu lüks gibi görünecek.Şu anda mümkün olduğunca fazla uyumak faydanıza olacaktır.Uyku pozisyonunuzu değiştirin. Egzersiz yapmak yorgunluk atmanıza yardımcı olabilir. Günlük yürüyüşe çıkmak veya yüzmek aynı zamanda daha sağlıklı uyumanıza yardımcı olabilir.Derin nefes alıp verin, ılık bir banyo yapın ya da eşinizden yatmadan önce masaj yapmasını isteyin .Pek çok tamamlayıcı tedavi rahatlamayı teşvik eder ve enerji seviyelerini iyileştirmeye yardımcı olur.Akupunktur beyninizde iyi hissettiren kimyasalların (endorfinler) salınmasını uyarır . Bu aşırı yorgunluğu gidermeye yardımcı olabilir. Maksimum üç damla aromaterapi esansiyel yağı içeren rahatlatıcı bir banyonun keyfini çıkarın . Lavanta, greyfurt veya bergamot gibi Lavanta yağı hamilelikte üç damladan fazla kullanılmadığı taktirde güvenlidir ancak her gün kullanmamanızı tavsiye ederiz. Ayrıca kullanmadan önce hekime danışmanızda fayda var. Sağlıklı beslenme yorgunluk ile mücadele yardımcı olacaktır. Enerji seviyenizi yükseltmek için elinizden geleni yapın.meyve ve sebzeler,makarna, pirinç ekmek gibi nişastalı kepekli besinler,kırmızı et, balık, yumurta veya bakliyat gibi bir protein türü az yağlı süt ürünleri tükettiğinizden emin olun..Bolca su içiniz. Yeterince sıvı almamak yorgunluğunuzu artırabilir ve size baş ağrısı verebilir .




İçinizdeki yeni hayatı destekleme süreci, vücudunuzdaki her sistemi vergilendirir. Takip eden yorgunluk, ilk üç aylık dönemde, bebeğinizi doğana kadar besleyen plasentayı inşa ederken genellikle güçlüdür. Ayrıca, hamilelik sırasında dolaşan ek hormonlar özellikle progesteron sizi uykulu ve daha az enerjik hissetmenize neden olabilir. Metabolizmanız da etkilenir. Bir çok kadın hamile iken kan basıncı düşüktür, çünkü kanları iki sistemde dolaşımdadır anne ve bebek - ve bu yorgunluğa neden olabilir.Özellikle ilk trimesterde ve üçüncü trimesterde, yorgunluk hissetmek hamilelikte sık görülür. Vücudunuzun size yavaşlamanızı söylemenin bir yolu. Ancak, yorgunluğunuz sürekli oluyorsa başka sorunlarda olabilir. Aşırı yorgunluğunuz varsa, diyetiniz de suçlu olabilir. Daha fazla protein, lif ve demir tüketin . Demir açısından zengin yiyecekleri dahil etmeye çalışın; yapraklı yeşillikler, fındık, tohumlar, baklagiller, kepekli tahıllar taze sebze ve meyveleri mutlaka diyetinize dahil edin.Uykunuzun kaliteside önemlidir. Yeteri kadar uyku aldığınızdan emin olun. Gebelikte hormonlardaki dalgalanmalardan kaynaklı ruh hali değişimleri görülebilir. Bu durum sizi yorgun hissettirebilir. Mümkün olduğunca stresten kaçının. Yoga ve meditasyon yapmayı deneyin. Yorgun hissediyorsanız, vücudunuz size dinlenmeniz gerektiğini söylemeye çalışıyor. Vücudunuzu dinleyin ve ihtiyacı olanı verin.
 
Geri
Üst