Gebelikte yumurtalık ağrısı neden olur ?

Uzman SühaN

Administrator
Gebelikte yumurtalık ağrısı neden olur ?
Hiç hamilelik sırasında normal olmadığını düşündüğünüz bir ağrı yaşadınız mı? Farklı ağrı türleri gebelikle ilişkilidir. Bazıları normal olsa da, çoğu jinekoloğa bildirilmemelidir. Gebelik döneminde ağrıların olması nadir değildir. Ancak, yumurtalıklarınızda, vajinal bölgenizde, pelvik bölgenizde veya karnınızda ağrı yaşıyorsanız, bu endişe verici olabilir. Trimester ne olursa olsun, ilk trimesterde yumurtalık ağrısı çekiyorsanız, derhal doktora bildirmelisiniz. Hamilelikte kasık ağrısı , Yumurtalık ağrısı ektopik gebelik , düşük , spontan kürtaj ve uterus fibroidleri gibi ciddi bir şeyin işareti olabilir . Kadınların bildirdiği en yaygın keskin ağrılardan biri uterus, karın veya kasık bölgesinde ve çevresinde bıçaklayan bir ağrıdır. Bu rahatsız edici olsa da, çoğu durumda hamilelik sırasında meydana gelen normal değişikliklerle açıklanabilir. Makalemizin devamında gebelikte yumurtalık ağrısının endenleri tüm detayları ile yer alacaktır. Daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.




hamilelikte kasıkta ve belde ağrı.jpg





Hamilelikte yumurtalık ağrısı ne zaman başlar ? Yumurtalık ağrısının nedenlerini yukarıda belirtmiştik. Bunların dışında gebeliğin ilk haftalarında kasıklarda hafif kramlar olması normaldir. Bu ağrı adetinize bir kaç gün kala yada adet döneminiz geciktiğinde olur. Hamilelikte kasıkta ve belde ağrı normal olduğu gibi bir kaç olası komplikasyonada işaret edebilir. Bu nedenle gebelikte kasık ve yumurtalık ağrılarınız varsa mutlaka doktora görünmeniz gerekir. Ektopik bir hamilelik, döllenmiş yumurta uterus astarından ziyade başka bir yere yerleştirildiğinde oluşur . En yaygın yer fallop tüpüdür ve iç tıkanmalardan kaynaklanmaktadır.Ağrı, embriyonun büyüklüğü arttıkça ve tüpü gerdiğinde ortaya çıkar. Bu, gebeliğin ilk üç ayında yumurtalık ağrısının bir nedenidir ve tıbbi bir acil durumdur. Kanamaya ve ciddi, hayatı tehdit edici risklere neden olabilir. Gebelikte sol kasık ağrısı , sağ kasık ağrısı bundan kaynaklanabilir.




Gebelikte karında batma şeklinde ağrı




Bazı yaygın nedenler şunlardır:

Kramp - Rahim genişlemesinden kaynaklanan kramp nedeniyle keskin ağrı yaşayabilirsiniz

Gaz ve Şişkinlik

Kabızlık

Yuvarlak Ligament Ağrı - Yuvarlak ligament ağrı, ikinci trimesterde ortaya çıkabilir ve iki tarafta da karın bölgesinde keskin bir ağrıya neden olabilir . Ağrıya, uterus büyüdükçe uterusu destekleyen ligamanın gerilmesi neden olur.





Yukarıdaki koşullar normal gebeliğin bir parçası olmasına rağmen, genellikle keskin bir acıya neden olmazlar. Yaşadığınız keskin acı bir tarafta lokalize ise, ektopik bir gebeliğin göstergesi olabilir . Bu ciddi bir durumdur ve acil tıbbi yardım gerektirir.Bir düşük , ayrıca krampta keskin bir ağrıya neden olabilir.Ağrının normal hamilelik sürecinin sonucu olabileceği gerçeğine rağmen, keskin ağrının bir komplikasyonun sonucu olması durumunda dikkat etmeniz gereken bazı uyarı işaretleri vardır. Ağrıya kusma , ateş, titreme, ağır kanama vajinal akıntıda değişiklik eşlik ederse , dinlenmeye rağmen keskin ağrı devam ederse ve nefes almada zorluk yaşıyorsanız derhal hekime görünün.




hamilelikte kasık ağrısı nedenleri.jpg





Hamilelikte karnın alt kısmında ağrı ; Küçük ağrılar hemen hemen tüm gebeliklerde görülür. Diğer yapıları içeren problemler yumurtalık ağrısını taklit edebilmesine rağmen, alt karın ağrısı yumurtalıklardan kaynaklanabilir. Olası nedenler arasında hem jinekolojik hem de non-jinekolojik durumlar bulunur. Bazıları hamilelik veya anneye tehdit oluşturmaz, bazıları acil tıbbi tedavi gerektirir. Hamileyseniz ve alt karın bölgenizde ağrı çekiyorsanız hemen sağlık uzmanınızla görüşün. Hamilelikte sol tarafta ağrı nedenleri ; daha önce belirttiğimiz gibi ağrı normal olabilir bunun dışında bir kaç sorun ağrıya sebebiyet verebilir. öllenmiş bir yumurta normalde uterusun içine yerleşir. Ektopik bir hamilelikle, implantasyon uterusun dışında, çoğunlukla yumurtalık yakınındaki fallop tüpünde meydana gelir. Hamilelik ilerledikçe, büyüyen embriyo tüpü ağrıya neden olacak şekilde uzatır. Ektopik bir hamilelik tıbbi bir acil durumdur, çünkü bir yırtık tüp hamileliği hayatı tehdit edici kanamaya neden olabilir.




2 haftalık gebelikte kasık ağrısı ; Aslında henüz hamile değilsiniz folikul adı verilen sıvı dolu keselerde yumurtalar olgunlaşıyor. Yumurtlamaya hazırlanıyorsunuz . bundan dolayı kasık ağrılarınız olabilir. Kısacası vücut yumurtlama günü için hazırlık içindedir. Gebelikte yumurtlama ağrısının diğer nedenleri ; Çeşitli yumurtalık büyümesi türleri, hamilelik sırasında yumurtalık ağrısına neden olabilir. Bu büyümelerin çoğu kanserli değildir ve çoğu zaman hamilelik veya anneye doğrudan bir tehdit oluşturmaz.Yumurta foliküllerinden kaynaklanan fonksiyonel over kistleri, hamilelikte, özellikle ilk trimesterde nispeten yaygındır. Çoğu belirti vermez, hamilelik için tehdit oluşturmaz ve hamilelik ilerledikçe yok olur. Bazen, fonksiyonel bir yumurtalık kisti ağrıya neden olacak kadar büyür.





hamilelikte yumurtalık ağrısı ne zaman başlar.jpg




Fonksiyonel over kistlerinden sonra, kanserli olmayan over tümörleri gebe kadınlarda en sık görülen over büyümesi türüdür. Bu büyüme sıklıkla belirti vermez, ancak büyükse ağrıya neden olabilir. Hamilelik sırasında keşfedilen yumurtalık tümörlerinin küçük bir yüzdesi kanserlidir. Ultrason testi ve muhtemelen başka görüntüleme veya kan testleri, fonksiyonel over kistleri, diğer kanserli olmayan over büyümeleri ve kanserli olabilecek tümörler arasında ayrım yapılmasına yardımcı olur. Tedavi, büyümenin büyüklüğüne ve kanserli olma olasılığına bağlıdır.Safra kesesindeki taş veya enfeksiyon sağ veya sol overde ağrıya neden olabilir. İdrar sisteminizdeki herhangi bir enfeksiyon yumurtalıklarınıza yayılabilir ve ağrıya neden olabilir.




Hamileliğiniz sırasında yumurtalıklarınızın yumurta üretmemesi gerekiyor. Ancak, bazı kadınlarda bunu yapmaya devam ediyorlar.Yumurtalıklar yumurta bırakmaya devam eder ve bu hafif ağrıya neden olabilir. Bu, çift gebelik riskini taşır ve bu süre zarfında doğum kontrol hapı alamazsınız . Doktorunuz komplikasyonları önlemek için ilişkide prezervatif kullanmanızı isteyecektir. Fibroidler veya kanserli olmayan yumurtalık tümörleri de çok fazla ağrıya neden olabilir. Bunlar ayrıca pelvik bölgede ağrıya da neden olabilir.Endometriozis veya uterusu kaplayan dokunun anormal büyümesi, uterusun dışına hareket etmesini sağlayarak yumurtalık ağrısına yol açabilir. Hamilelik sırasında Yumurtalık ağrısı da düşük nedeniyle olabilir. Böbrek taşlarınız varsa hamilelik sırasında yumurtalık ağrısı yaşayabilirsiniz . Ağrı böbreklerden yumurtalıklarınıza yayılır ve ayrıca idrar yaparken de yanma hissiniz olur.




Yumurtalıklarınızın yumurta yapma veya salıverme şeklindeki değişikliklerden dolayı oluşan fonksiyonel yumurtalık kistleri çok yaygın, kanserli olmayan ve genellikle zararsızdır. Hamilelik sırasında büyüyebilirler ve uterusunuzun yumurtalıklarınıza verdiği baskı kalıcı ağrıya neden olabilir. Kist patlarsa ağrı aniden kötüleşebilir. Bir yumurtalık kisti öyküsü varsa ya da hamileliğiniz sırasında onları geliştirdiğinizi düşünüyorsanız durumu doktorunuza bildirin. Hamilelik sırasında sık görülen bir şikayet olan kabızlık bir miktar pelvik ağrıya veya rahatsızlığa neden olabilir. Bol miktarda su için ve çiğ meyve ve sebzeler gibi lif bakımından zengin yiyecekler yiyin. Bazı kadınlar hamilelik sırasında farklı ağrı türlerine neden olan ciddi komplikasyonlar geliştirir. Ateş ve kanama gibi belli semptomlarla birleşen pelvik ağrınız varsa, derhal doktora görünün.



PKOS'a bağlı kistler günümüz kadınlarında çok yaygın hale gelmiştir. Ve bu kistler çok acı verici olabilir.Bu kistlerin bükülmesi aşırı ağrıya neden olabilir. Böyle bir durumda, kistlerin cerrahi olarak çıkarılması mevcut olan tek seçenektir. kinci trimesterde yumurtalık ağrısı yaşıyorsanız, bu yuvarlak ligament ağrısından kaynaklanabilir.Eğer fallop tüpleri veya over bükülürse, over torsiyonu olarak adlandırılır ve bu çok fazla acıya neden olabilir. Eğer fallop tüpleri veya over bükülürse, over torsiyonu olarak adlandırılır ve bu çok fazla acıya neden olabilir.Yumurtalıklara kan temini bozulur ve bu, hamile kadınlarda dayanılmaz ağrıya neden olur.Plasental abrupsiyon , plasentanın uterus duvarından erken ayrılmasıdır ve bu, gebelikte üçüncü trimesterde over ağrısına neden olur. Kanamaya da neden olabilir. Erken doğum riski altındaysanız, yumurtalık ağrısı ile karşılaşabilirsiniz. Bazı senaryolarda, karın ağrısı, over ağrısını taklit edebilir ve bunları ayırmak zordur. Gebeyseniz ve yumurtalıklarınızda ağrı yaşıyorsanız en kısa zamanda hekime görünmenizi öneriyoruz.
 
5 haftalık gebeyim dün geceden şiddetli kasık ağrım vardı bu sabah bir kan boşalması oldu şimdi lekelenme şeklinde geliyor randevum cuma günü acaba neden böyle oldu bilgi verirmisiniz
 
Gebelikte görülen kanama ve lekelenmeler istenmeyen bir durumdur , bir komplikasyona işaret edebilir. Randevunuzu beklemeyin bugün mutlaka bir kadın doğum uzamnına görünün.
 
Geri
Üst