GENÇ KADINLAR VE İSTİHDAM DÜNYASI PROJESİ

  • Konbuyu başlatan TOKAGEDER
  • Başlangıç tarihi
T

TOKAGEDER

Forum Okuru
GENÇ KADINLAR VE İSTİHDAM DÜNYASI PROJESİ
Birleşmiş Milletler Ortak Programı kapsamında Sabancı Vakfı Hibe Programı mali desteğiyle yürütülen ‘Genç Kadınlar ve İstihdam Dünyası’ projesi 1 Eylül 2014’te başladı. 9 ay sürecek olup, TOKAGEDER liderliğinde, Kocaeli Kent Konseyi Kadın Meclisi ortaklığında yürütülmektedir.

Proje kapsamında son sınıf veya yeni mezun olmuş Endüstri Mühendisi, Kimya Mühendisi, Elektronik Haberleşme Mühendisi, Makine Mühendisi ve Kontrol Otomasyon Teknikeri genç kadınlar hedeflenmektedir. Kadınların istihdamda, kariyerlerinde ve özellikle yönetici konumuna yükselmesinin önünde pek çok engel vardır. Bu engellerin bir kısmı kadınların bizzat kendisinden kaynaklansa da sorunlar sadece kişisel değil aynı zamanda toplumsaldır. ‘Genç Kadınlar ve İstihdam Dünyası’ projesi kapsamında toplumsal ve kişisel engelleri ortadan kaldıracak çok sayıda faaliyet yapılmıştır.

Kasım-Aralık 2014 aylarında 30 firmadan 59 kişiyle görüşülmüş ve işverenlerin kadın istihdamına bakışı, tecrübeleri ve önerileri öğrenilmiştir. 30 işveren firma ile yapılan yüz yüze görüşmeler neticesinde çıkan bu raporla ilgili çalışmalar devam ederken, aynı zamanda yaklaşık 45 üniversite son sınıf öğrencisi veya mezun genç kadınla da toplantılar yapılarak, istihdam sektörü ile ilgili bilgileri, beklenti ve korkuları da irdelenmiştir. Bu görüşmeler sonucunda hazırlanan Sektörel Araştırma Analiz Raporu, kadınların istihdam sektörünü daha yakından tanımalarını sağlayacak, onların işveren gözünden konumlarını değerlendirerek istihdam dünyasında daha etkin olmak için yeni yollar geliştirmelerini destekleyecektir.

Mart 2015 tarihinde TOKAGEDER uzmanlarının, proje izleme uzmanının ve proje koordinatörü Sn. Kamile Canbay’ın yoğun çalışmaları sonucu Genç Kadınlar İçin İstihdam Önerileri Kitapçığı hazırlanmış ve 2.000 adet basılmıştır. Bu kitapçık, eğitim aldıktan sonra çalışacak genç kadınlara, kendi hayatlarının önemli bir parçası olacak olan iş hayatında öneriler sunmak üzere Sektörel Araştırma Analiz Raporu ve Doç. Dr. Betül Urhan’ın katkılarıyla hazırlanmıştır. Kitapçığa web sitemizden ulaşabilirsiniz.

14,21 ve 22 Mart tarihlerinde ise Genç Kadınlarla Atölye Eğitimleri düzenlenmiştir. Eğitimlere Sabancı Vakfı proje izleme uzmanımız Sn. Öykü Uluçay ve UNDP program koordinatörü Sn. Feyhan Canbay katılmıştır. 30 genç kadına üç gün boyunca eğitimler verilerek istihdamdaki engellerin ve toplumsal cinsiyet konularının tartışıldığı ve önerilerin sunulduğu görüşmelerde farkındalık artırıcı grup çalışmaları da yapılmıştır. Türkiye'de İşgücü piyasasının toplumsal cinsiyet açısından analizi, Toplumsal Cinsiyetin Kadın Hakkındaki Belirleyici Rolü ve Kadınların Çalışma hayatında karşılaştıkları temel sorunlar ve yasal hakları üzerine interaktif bir eğitim programı uygulanmıştır.

Nisan ve Mayıs aylarında ‘Genç Kadınlar ve İstihdam Dünyası’ projesi, kamu kurumlarına, üniversitelere, öğrenci kulüplerine ve paydaşlarımıza tanıtılacaktır. Projenin çıktıları ilgili kurumlara dağıtılarak sürdürülebilirlik sağlanacaktır. TOKAGEDER, proje ile ilgili tüm çıktıları, elde edilen tecrübeyi paylaşmaya ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği konusunda yeni projelere destek vermeye devam edecektir.

Projemize destek sağlayan tüm kurum ve kişilere teşekkür eder, genç kadınlara iş hayatlarında başarılar dileriz.

İletişim için: info@tokageder.org
 
Geri
Üst