Genelkurmay Başkanları Biyografileri

Ce: Genelkurmay Başkanları Biyografileri

Orgeneral Kenan Evren

Türkiye Cumhuriyeti 7. Cumhurbaşkanı olan Kenan Evren Manisa ilinin Alaşehir ilçesinde doğdu. İlk ve orta öğrenimini Alaşehir, Manisa, Balıkesir ve İstanbul'da sürdürdü ve Maltepe Askerî Lisesi'nden mezun oldu. 1938 yılında Kara Harp Okulu'nu, 1949 yılında Harp Akademisi'ni bitirdi. Topçu subayı ve Kurmay subay olarak Silahlı Kuvvetler'in çeşitli kademelerinde görev yaptı. Dokuzuncu Kore Türk Tugayı'nda, önce Harekât ve Eğitim Şube Müdürlüğü; sonradan Kurmay Başkanlığı görevlerinde bulundu.

Tuğgeneralliğe yükseldiği 30 Ağustos 1964 gününden itibaren, Silahlı Kuvvetler'in bütün komuta kademelerinde ve üst rütbelerde görevini sürdürerek, Ordu Komutanlığı ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı'ndan sonra, 7 Mart 1978 tarihinde Genelkurmay Başkanlığı'na atandı. Bu görevi sırasında, 12 Eylül 1980 tarihinde yapılan askeri müdahale ile, diğer görevleri yanında Devlet Başkanlığı görevini de üstlendi. 7 Kasım 1982 tarihinde halk oyuna sunulan ve kabul olunan Anayasa ile, Türkiyenin 7. Cumhurbaşkanı olarak göreve başladı.

9 Kasım 1989 tarihinde, görev süresini tamamlayarak Cumhurbaşkanlığı'ndan ayrıldı.
 
Ce: Genelkurmay Başkanları Biyografileri

Orgeneral Hilmi Özkök

1940 yılında Turgutlu, Manisa'da doğmuş, lise tahsilini 1957 yılında Işıklar Askeri Lisesi'nde tamamlamış ve 1959 yılında Topçu Asteğmen olarak Kara Harp Okulu'ndan mezun olmuştur.



Türk Silahlı Kuvvetleri'nin çeşitli birliklerinde Takım Komutanlığı ve Uçaksavar Batarya Komutanlığı görevlerinde bulunduktan sonra, 1972 yılında Kara Harp Akademisi'nden mezun olan Orgeneral ÖZKÖK; Kurmay Subay olarak 15 nci P.Er Eğitim Tugayı Harekat ve Eğitim Şube Müdürlüğü, NATO Güneydoğu Avrupa Müttefik Kara Kuvvetleri Komutanlığı Özel Silahlar Şubesi'nde Karargah Subaylığı, Avrupa Müttefik Kuvvetleri Yüksek Karargahı SHAPE'in Plan ve Prensipler Dairesi'nde Karargah Subaylığı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Plan ve Prensipler Başkanlığı'nda Savunma Araştırma Şube Müdürlüğü, Milli Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri Özel Kalem Müdürlüğü ve Kara Harp Okulu Öğrenci Alay Komutanlığı görevlerinde bulunmuştur.



NATO Savunma Koleji'ni de bitiren Orgeneral ÖZKÖK, 1984 yılında tuğgeneralliğe terfi ederek, 1984-1986 yıllarında Genelkurmay Plan ve Harekat Daire Başkanlığı, 1986-1988 yıllarında 70 nci Piyade Tugay Komutanlığı görevlerinde bulunmuştur.

1988 yılında tümgeneralliğe terfi eden Orgeneral ÖZKÖK, 1988-1990 yıllarında 28 nci Piyade Tümen Komutanlığı ve 1990-1992 yıllarında da Genelkurmay Personel Daire Başkanlığı görevlerinde bulunmuştur.



1992 yılında korgeneralliğe terfi eden Orgeneral ÖZKÖK, 1995 yılına kadar Brüksel'de NATO Türk Askeri Temsil Heyet Başkanlığı görevinde bulunmuş ve 1995-1996 yıllarında da
7 nci Kolordu Komutanlığı yapmıştır. 1996 yılında orgeneralliğe terfi eden ÖZKÖK, 1996-1998 yıllarında NATO Güneydoğu Avrupa Müttefik Kara Kuvvetleri Komutanlığı, 1998-1999 yıllarında Genelkurmay II nci Başkanlığı, 1999-2000 yıllarında 1 nci Ordu Komutanlığı görevlerini müteakip, 2000 yılında Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na atanmıştır.



Yüksek Askeri Şura'nın 31 Temmuz-3 Ağustos 2002 tarihleri arasında Başbakan Bülent Ecevit'in başkanlığında yaptığı Ağustos ayı olağan toplantısında alınan kararla Genelkurmay Başkanlığı'na atandı.



T.S.K.Şeref , T.S.K. Üstün Hizmet, T.S.K. Üstün Cesaret ve Feragat Madalyaları ile A.B.D. Komutanlık Liyakat Madalyası ve Pakistan Nişan-ı İmtiaz Madalyası sahibi olan Orgeneral ÖZKÖK, Özenç ÖZKÖK ile evli olup, iki çocuk babasıdır.

İngilizce bilmektedir.
 
Ce: Genelkurmay Başkanları Biyografileri

Orgeneral Mehmet Yaşar Büyükanıt

Orgeneral BÜYÜKANIT, 01 Eylül 1940 tarihinde İstanbul’da doğmuştur. 1961 yılında Kara Harp Okulu'ndan, 1963 yılında Piyade Okulu'ndan mezun olmuştur. 1970 yılına kadar Kara Kuvvetlerine bağlı çeşitli birliklerde Takım Komutanlığı ve Bölük Komutanlığı yapan Orgeneral Büyükanıt, 1972 yılında Kara Harp Akademisi'nden mezun olmuş, ardından Kurmay subay olarak, Mons/Belçika'da Shape İstihbarat Dairesi Temel İstihbarat Şubesi Kuvvet ve Sistem Kısım Amirliği, Kara Harp Akademisi (Öğretim Üyeliği, Genelkurmay Personel Dairesi General-Amiral Şubesinde Kısım Amirliği ve Şube Müdürlüğü, Kuleli Askeri Lisesi Komutanlığı, Cumhurbaşkanlığı Muhatız Alay Komutanlığı görevlerini yürütmüştür.

1988 yılında Tuğgeneralliğe terfi etmiştir. Bu rütbe ile 2'nci Zırhlı Tugay Komutanlığı ve Napoli/İtalya'da bulunan Güney Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanlığı Karargahında İstihbarat Daire Başkanlığı görevlerinde bulunmuş, 1992 yılında Tümgeneralliğe terli etmiştir Bu rütbe ile Genelkurmay Genel Sekreterliği ve Kara Harp Okulu Komutanlığı görevlerinde bulunmuştur. 1996 yılında Korgeneralliğe terfi ederek 7'nci Kolordu Komutanlığı ve Genelkurmay Harekat Başkanlığı görevlerinde bulunmuş, 30 Ağustos 2000 tarihinden geçerli olarak Orgeneralliğe terfi etmiş ve Genelkurmay 2'nci Başkanlığı görevine atanmıştır.

30 Ağustos 2004 tarihinde YAŞ kararıyla, Yaşar Büyükanıt Kara Kuvvetleri Komutanı olarak atandı.

Kara Kuvvetleri Komutanı Orgenaral Yaşar Büyükanıt, Genelkurmay Başkanlığı'na atandı. Böylece ilk kez bir Genelkurmay Başkanı, Yüksek Askeri Şura toplantıları sona ermeden atanmış oldu.
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Genelkurmay Başkanlığı'na 30 Ağustos 2006 gününden geçerli olmak üzere Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın atanmasına ilişkin Bakanlar Kurulu kararını 31 Temmuz 2006 tarihinde imzaladı.

Orgeneral Büyükanıt, TSK Üstün Hizmet Madalyası, Üstün Cesaret ve Feragat Madalyası, Şeref Madalyası, İtalya Silahlı Kuvvetler Şeref Nişanı, ABD Silahlı Kuvvetler Üstün Liyakat Nişanı ile Pakistan Silahlı Kuvvetler İmtiyaz Nişanı sahibi. Bilge Filiz BÜYÜKANIT ile evli olan Orgeneral Mehmet Yaşar Büyükanıt'ın bir çocuğu vardır. İngilizce bilmektedir.



Genelkurmay Başkanları Biyografileri Kaynaklar:



tsk.mil.tr
Genelkurmay Başkanlığı Resmi Sitesi
Kara Kuvvetleri Komutanlığı Web Sitesi, Savunma Ve Havacılık Dergisi Cilt 14, Sayı 80
 
Geri
Üst