Göbek fıtığı nasıl belirti gösterir?

Uzman SühaN

Administrator
Göbek fıtığı nasıl belirti gösterir?
Bir barsak parçasının karın kaslarındaki bir açıklıktan dışarı çıkmasına göbek fıtığı denir. Bebeklerde daha sık görülebilir olmasına karşın yetişkinlerde de görülebilir. Bebeklerde karındaki bir çıkıntıya bir de ağlama eşlik ediyorsa bu göbek fıtığının klasik bir işaretidir. 1 yaşında kadar çoğu göbek fıtığı kendi kendine kapanır fakat tamamen iyileşmesi 4 yaşına kadar sürebilir. Göbek fıtığı sık görülebilen bir vaka olmasına rağmen genellikle zararsız bir durumdur.



GÖBEK FITIĞI NASIL OLUŞUR?


Anne karnındaki her bebek normal olarak beslenir. Bebeğin beslenmesinden sorumlu damarlar bütünü göbek halkasının içinden geçer. Doğumu müteakip bu halka kapanır. Kapanmamasına neden olabilecek bir arızadan dolayı karın içi organlar şişkinlik şeklinde o göbek deliğinden iner-çıkar.



5.jpg






GÖBEK FITIĞI BELİRTİLERİ NELERDİR?


Göbek halkasının olduğu yerde devamlı bir şişlik göze çarpabilir. Bu şişlik öksürme ve ağlama ile karın içi basınç arttığı için daha belirgin hale geliyordur. Bu şişlik yatmayla kaybolmayabilir. Yukarıdan bastırmayla içeri girmez. Eğer bu şişlik ağrılı ise göbek halkasının içine karın içi yağları veya bağırsaklar girdi ve orada sıkıştı anlamında göbek fıtığının boğulması söz konusudur.
Ya da hastalar ayakta iken şişliğin olduğunu, yattığında ise kaybolduğunu belirtirler. Bu da geriye giden fıtık çeşididir. Yeni doğanlarda göbek halkasında bir şişlik olur. Hemen ameliyat gerekmez. 4-5 yaşına kadar zamanla bu kaybolur.
Çocuklardaki göbek fıtığı genellikle ağrısızdır ama yetişkinlerde karın ağrısına neden olabilir.


GÖBEK FITIĞI KİMLERDE GÖRÜLÜR?


Yeni doğan bebeklerde az da olsa görülebilir. Erkeklerde daha az, bayanlarda ise daha fazla görülür. Çünkü bayanlarda fizyolojik nedenlerden -özellikle gebelik ve kilo almadan dolayı- göbek halkası genişleyebilir.
Yaşlılarda karın duvarının zayıflamasına bağlı göbek halkasının genişlemesi söz konusu olabilir. Karın içi basıncını artıran nedenler özellikle yaşlılarda kabızlık, prostat, sigara içenlerde öksürük göbek fıtığına yol açabilir. Genetik faktörler etkilemez. Ancak ailesel geçiş, yapısal bir değişiklik varsa olabilir. Kollajen denilen dokuların gücünü sağlayan maddenin eksikliği, bu kollajenin sentezindeki eksiklik zayıflığa bağlı olarak göbek fıtığına yol açabilir. Sigarada kollajen sentezini engellediği için göbek fıtığına yol açabilir.


GÖBEK FITIĞI NEDEN OLUR?


Karın ön duvarındaki kas tabakaları orta hattan yukarıdan aşağıya inen düz kas tabakasıdır. Yanlarda da eğik kaslar vardır. Bunlar karının ön duvarını koruyan oluşumlardır. Göbek halkası bu bölgenin zayıf noktalarından birisidir. Mevcut, doğumsal olan bir açıklık daha sonra karın içi basıncının arttığında da genişleyebilir.
Karın içi basıncını artıran nedenler, karın içinde asit, tümöral kitleler, kilo, karın duvarında yağlanma, ıkınma ve gebelik bu bölgedeki zayıflığa bağlı olarak göbekte fıtık olabilir.
DİĞER NEDENLER: Ağır kaldırma, uzun bir öksürük geçmişi, çoğul gebelikler, karın boşluğunda sıvı (asit)


GÖBEK FITIĞI NASIL TEDAVİ EDİLİR?


Bebeklerdeki göbek fıtıkları kendi kendine kapanmaktadır. Yetişkinlerde ise kapanma söz konusu olmayacağından tedavi gerekmektedir ki tedavi şekli cerrahidir. Cerrahi basit ve güvenli bir yoldur. Tedavi şekli yalnızca o fıtık defektinin bir materyalle kapatılmasını gerektirir. Geçmişte fıtık defektinin kenarları birbirine yaklaştırılacak şekilde ameliyatlar yapılırdı. Veya üst üste gelecek şekilde karın duvarı dikilirdi. Bütün dünyada son dönemde uygulanan yöntem oradaki açıklığın bir protez adı verilen yada halk arasında yama denilen bir malzemeyle açıklığın kapatılması söz konusu olur. Böylece sadece defekt kapatılır. Yama, karın içinde etrafa gelecek şekilde defektin de dışına taşacak şekilde konulur. Çünkü göbek fıtıkları özellikle ameliyattan sonra tekrarlayan fıtıklardır. Bu yamanın en az 2,5-3 cm. olmak üzere deliğin dışına da taşacak şekilde karının arka duvarına sabitlenmesi gerekir.
 
Geri
Üst