Gögüs enfeksiyonu nedenleri belirtileri ve tedavisi

Uzman SühaN

Administrator
Gögüs enfeksiyonu nedenleri belirtileri ve tedavisi
Göğüs enfeksiyonları, özellikle sonbahar ve kış aylarında bir soğuk algınlığı veya grip sonrasında yaygındır . Çoğu hafif olmasına ve kendi başlarına iyileşmesine rağmen, bazıları ciddi veya hatta hayati tehlike oluşturabilir.Göğüs enfeksiyonları her yaştan insanı etkileyebilir. Küçük çocuklar ve yaşlılar en çok risk altındadırlar.Yetişkinlerde iki temel göğüs enfeksiyonu türü akut bronşit ve pnömonidir .Göğüs enfeksiyonları, basit akut bronşitten pnömoni ve tüberküloz gibi daha ciddi enfeksiyonlara kadar uzanır. Bu makale Gögüs hastalıkları konusunda bilgiler vermektedir.

gögüs enfeksiyonu.jpg




Göğüs enfeksiyonu, solunum yollarında veya akciğerlerde oluşan bir enfeksiyona karşılık gelir. Göğüs enfeksiyonları, soğuk havalarda oldukça yaygındır. Göğüs hastalıkları ciddi olabilir ve acil tedavi gerektirir. Bununla birlikte, sağlıklı insanlarda göğüs enfeksiyonlarının çoğu antibiyotik ilaçlarına ihtiyaç duymaz ve oldukça hızlı bir şekilde iyileşir. Herkes göğüs enfeksiyonu geliştirebilir, ancak zayıflamış bir bağışıklık sistemine sahip olmak kişiyi daha fazla risk altına sokar.Göğüs enfeksiyonu akciğerlerde veya alttaki hava yollarında bir enfeksiyondur.Enfekte bir kişi öksürürken veya hapşırırken göğüs enfeksiyonları başkalarına da yayılabilir.

Göğüs enfeksiyonunun nedenleri

Göğüs enfeksiyonlarına genellikle bakteri veya bir virüs neden olur. Pnömoni genellikle bakterilerden kaynaklanır ve bronşit sıklıkla virüslerden kaynaklanır.

Başlıca nedenler şunlardır:
Bir virüs
Bakteriler
Mycoplasma (özel bir bakteri türü).

Bronşit, ciğerlerinize hava akışı sağlayan bronşiyal tüplerinizin astarının bir iltihabıdır. Bronşit akut veya kronik olabilir.Akut bronşit çok yaygındır. Genellikle soğuk algınlığı veya diğer solunum yolu enfeksiyonlarından kaynaklanır. Kronik bronşit, bronş tüplerinin astarında, çoğunlukla sigaraya bağlı olarak, sürekli tahriş veya iltihaplanma ile sonuçlanan daha ciddi bir durumdur.
Başlangıçta, bronşit genellikle burnunuzu, sinüslerinizi ve boğazınızı etkiler. Sonra ciğerlerinize giden hava yollarına yayılır.

Akut bronşit belirtileri şunları içerebilir:

Başlıca semptomlar, göğüs ağrısı, solunum zorluğu ve göğüs ağrısıdır. Ayrıca baş ağrısı yaşayabilir ve yüksek bir sıcaklığa (ateş) sahip olabilirsiniz. Akciğerlerde (akut bronşit) ve ciddi bir akciğer enfeksiyonunda (pnömonide) büyük hava yollarının (bronş) bulaşma belirtileri benzer olabilir; Bununla birlikte, pnömoni semptomları genellikle daha şiddlidir.

Göğüs rahatsızlığı
Mukus üreten öksürük (berrak veya sarı-yeşil)
yorgunluk
Ateş - genellikle düşük dereceli
Aktivite ile daha da kötüye giden nefes darlığı
Hırıltı, özellikle astımınız varsa.

Göğüs enfeksiyonunun belirtileri ve semptomları

Baş ağrısı , yorgunluk , terleme, iştahsızlık veya eklem ve kas ağrısı gibi daha genel bir enfeksiyon semptomu yaşayabilirsiniz .Göğüs enfeksiyonunun ana semptomları şunları içerebilir:

Sürekli öksürük

Sarı veya yeşil balgamdan (kalın mukus) öksürmek veya öksürmek
Nefes darlığı veya hızlı ve sığ solunum
Hırıltılı
Yüksek sıcaklık (ateş)
Hızlı bir kalp atışı
Göğüs ağrısı


Teşhis ve tedavi

Tanıyı ve enfeksiyonun boyutunu doğrulamak için bir göğüs röntgeni çekilebilir.Hangi mikropun (bakteri) ciddi akciğer enfeksiyonuna (pnömoni) neden olduğunu bulmak için kan testleri ve balgam testleri yapılabilir.Göğüs enfeksiyonlarının çoğu hafif olmasına ve kendi başlarına iyileşmesine rağmen, bazı vakalar çok ciddi olabilir, hayati tehlike oluşturabilir.
Doktorunuz aşağıdakileri içerebilecek bazı testler düzenleyebilir:
Göğüs röntgeni
Balgam bir numunesi
Kan testleri.

Çoğu insanın akut bronşit için antibiyotik kullanmasına gerek yoktur. Bununla birlikte, doktorunuz bronşit virüsü ile birlikte solunum yollarında bakteriyel bir enfeksiyona sahip olduğunuzu düşünürse, antibiyotik kullanmanız gerekebilir.Bronşit hastalarının çoğu evde tedavi edilebilir ve tamamen iyileşebilir. Pnömoni şiddetinin değerlendirilmesi karmaşıktır. Bazı hastalar evde basit antibiyotiklerle tedavi edilebilir. Şiddetli olduğu düşünülen hastalar yoğun bakım birimine yatırılabilir.
 
Göğüs enfeksiyonları, öksürük ve ateşe neden olan alt solunum yolu enfeksiyonudur. Çoğu göğüs enfeksiyonuna bir virüs neden olur, ancak bazı durumlarda enfeksiyon bakteriyeldir. Göğüs enfeksiyonu iki haftalık dinlenme sonrasında kendiliğinden temizlenmelidir. Göğüs enfeksiyonları, özellikle kışın yaygındır ve soğuk algınlığı veya grip ile ortaya çıkabilir. Her yaştan insan göğüs enfeksiyonlarına yakalanabilir.Göğüs enfeksiyonu akciğerlerde veya alttaki hava yollarında bir enfeksiyondur.Enfekte bir kişi öksürürken veya hapşırırken göğüs enfeksiyonunu başkalarına da yayılabilir.
 
Göğüs enfeksiyonu akciğerlerinizi daha büyük hava yollarında (bronşit) veya daha küçük hava keselerinde (pnömoni) etkiler.Çoğu göğüs enfeksiyonuna bir virüsün neden olduğu kendi bağışıklık sisteminizin enfeksiyonla baş etmesi muhtemeldir. Bununla birlikte, bazen iyileşmeye yardımcı olması için antibiyotiklere ihtiyaç vardır.Yaşlılar ve kronik koşulları olan insanlar risk altındadır. Göğüs enfeksiyonları her yaştan insanı etkileyebilir.Bakteriyel göğüs enfeksiyonunuz varsa, antibiyotik başladıktan 24-48 saat sonra kendinizi daha iyi hissetmeye başlamanız gerekir. Diğer göğüs enfeksiyonu türleri için iyileşme daha kademelidir.
 
Bir göğüs enfeksiyonundan sorumlu olabilecek çeşitli bakteri ve virüsler olmasına rağmen, vakaların çoğu iki kategoriden birine ayrılır. Birincisi, akut bronşittir, bu da enfeksiyon daha büyük hava yollarında olduğu anlamına gelir.kinci tip pnömoni, enfeksiyonun akciğerlerde olduğu anlamına gelir.Akut bronşit sıklıkla bir viral enfeksiyona bağlıdır ve pnömonide çoğu zaman bir bakteri suçlusu vardır. Bakteriyel bronşit ve viral pnömoni mümkündür ancak çok daha az olasıdır. Bazı insanlar doğal olarak diğerlerinden daha göğüs enfeksiyonlarına karşı daha savunmasızdırlar. Ne yazık ki, bu grupların daha ciddi pnömoni ve bronşit vakaları gelişme olasılığı daha yüksektir.Hem akut bronşit hem de pnömoni, başlangıçta grip veya soğuk algınlığı belirtileri olarak görülebilir. İki koşul aynı belirti paylaştığından, pnömoniden kaynaklanan durum genellikle daha kötü olur.Pnömoni belirtileri,balgamlı öksürük , öksürürken göğüs ağrısı, yorgunluk, ateş, titreme, terleme, nefes darlığı, mide bulantısı gibi septomlara sahiptir.
 
Geri
Üst